Annonce
jv.dk

Historieinteresseret dronning så gamle tekster

Vesøget på centralbiblioteket var et af de sidste punkter på dronningens rejse i Slesvig-Holsten. Foto: Tim Riediger/SSF.

FLENSBORG: Med lov skal land bygges.

Ordene var skrevet på på plattysk og blev genfortalt til dronning Margrethe på samme sprog af historiker Marco L. Petersen, da dronningen fredag besøgte Det Danske Centralbibliotek og bibliotekets Slesvigske Samling i Flensborg.

Teksten fra Valdemar Sejrs Jyske Lov fra 1241 har lagt grundlaget for meget dansk lovgivning. Enkelte paragraffer fra den gamle lov findes endda stadig i slesvig-holstensk lovgivning. Og Valdemar Sejrs nutidige efterfølger dronning Margrethe var glad for at stifte bekendtskab med den århundreder gamle lov, som dronningen endda fik lov at bladre i. Dog skulle hun bære hvide handsker, mens hun bladrede i de gamle tekster, som hun fandt fascinerende.

– Slesvigsk Samling udgør Slesvigs hukommelse, fortalte historikeren Klaus Tolstrup Petersen om samlingen med 55.000 tekster og værker på dansk og tysk, imens dronningen beundrede en udgave af Holsteinische Chronica. Et af de ældste værker i samlingen.

– Spændende. Omslaget udgøres af håndskrevet tekst, er det korrekt?, spurgte dronningen interesseret.

– Ja. Omslaget er væsentligt ældre end selve bogen. Indbindingen udgøres af bibelske vers fra Matæus-evangeliet, som man genbrugte som omslag. Det gjorde man tit dengang, fortalte historikerne den interesserede dronning.

Annonce
Annonce