Annonce
Sønderborg

Historiekyndig: - Ahlmannsparkens 163 år gamle takstræer burde være bevaret

Mogens Jacobsen fra Historisk Forening er ked af, de 163 år gamle takstræer er røget under motorsaven. Foto: Mogens Jacobsen
Fortaler for bevarelsen af to 163 år gamle takstræer, der røg under motorsaven i Ahlmannsparken, er fortsat fortørnet over forløbet omkring fældningen.

GRÅSTEN: - Jeg havde sagt, jeg ville lænke mig til de takstræer, hvis kommunen fastholdt at fælde dem, men det blev gjort, mens jeg var bortrejst, fortæller bestyrelsesmedlem i Historisk Forening for Gråsten, Mogens Jacobsen.

Han kæmpede en brav kamp for at bevare to 163 år gamle takstræer i Ahlmannsparken, der er under ombygning. Da han kom hjem fra tre ugers rejse til Norge, var træerne fældet.

- Min kone kom hjem og sagde til mig: - Dine træer er væk! Det var gode sunde træer. De kunne sagtens være bevaret, men der var lavet aftale med en entreprenør om ombygningen, og så passede træerne ikke ind, siger Mogens Jacobsen, der mener, træernes skæbne ikke skyldes manglende muligheder, men manglende vilje.

- Først blev jeg vred, men så vendte det sig til, jeg blev rigtig ked af det, siger den historiebevidste gråstener, der står for mindedage og mindesmærker i byen.

De to takstræer blev plantet af husets ejer købmand O.F. Ahlmann i 1856. Tavlen i husmuren Steinburg er bevaret til minde om teglværksejer H.H. Dithmer, der byggede huset i 1844 og gav det navn med tilknytning til sit hverv. Mogens Jacobsen mener, træerne var så vigtigt et vidnesbyrd om den tid, de var fra, at de burde være blevet bevaret.

- Det var typiske parktræer, siger han.

Mogens Jacobsen kalder i dag Ahlmannsparken for skammens plads!

Annonce

Ahlmannsparken

Det var købmand Ahlmann, der plantede takstræerne i 1856. I 70erne veg købmandsdomicilet til fordel for et mini multikulturhus af samme navn allerede dengang med biblioteks- og foreningsfaciliteter. I flere år har der været ønske om et større kultur- og fritidshus affødt af de behov, Gråstens mange aktive foreninger har for mere plads. Biblioteket bliver udvidet med 200 kvadratmeter og skal stå klar i marts 2020. De øvrige faciliteter med forenings- og mødelokaler samt borgerservice skal stå klar om et år. Hele udvidelsen koster 21 millioner kroner. Sønderborg Ingeniør- og Byggeforretning er byggeansvarlig. Foruden takstræerne er der også røget anden beplantning i Ahlmannsparken.

De stod ikke til at redde

- Vi har vendt det med arkitekten, som tegner stregerne for det ny byggeri i Ahlmannsparken, men med de ønsker, der var til det ny kultur- og fritidshus var det ikke foreneligt med at bevare træerne. Gråsten har et stort foreningsliv med mange aktiviteter, idrætsanlæg og bibliotek i Ahlmannsparken. Der kommer en stor fin sal ud mod vejen, og bygningen ville simpelthen komme så tæt på træerne, at de ville stå op ad muren. Vi skal indrette huset logistisk med anretterkøkken og mødefaciliteter, så det hang ikke sammen at bevare træerne, siger afdelingsleder i Service & Ejendomme Mie Rauff Nielsen.

Der blev målt op på grunden for at se, om det kunne lade sig gøre at bevare træerne, men det kunne det ifølge arkitekt og forvaltning ikke.

- Vi overvejer at bruge fældede bøgetræer fra Ahlmannsparken i træskulptur festivalen i Sønderborg, så træerne måske kan vende tilbage til Ahlmannsparken som skulpturer. Desuden drøfter vi beplantning ved indgangspartiet, som måske ikke bliver takstræer, men noget andet bevoksning. Vi er i dialog med de mange brugere om, hvordan det skal se ud, siger Mie Rauff Nielsen.

Steinburg mindetavlerne vil også fået en fremtrædende placering. Dem har Mogens Jacobsen også taget initiativ til at få sat op i 2014.

Skandaløst

- Det er skandaløst, de træer blev fældet. Det er skammeligt. Man kunne sagtens have integreret de træer i byggeriet. De har bare haft for travlt med at få det gennemført, siger en ærgerlig Mogens Jacobsen, der blev overrasket over, hvor hurtig kommunen havde været ude med motorsaven, da han kom hjem fra ferie.

Købmand Ahlmann plantede takstræerne i Ahlmannsparken i 1856. Arkivfoto
Under første spadestik til det ny kultur- og fritidshus i Ahlmannsparken sad folk på de fældede træers stubbe, og det gør nærmest ondt på Mogens Jacobsen. Foto: Katrine Lund Walsted
Stubbene viser, de 163 år gamle takstræer var sunde og stærke. Foto: Mogens Jacobsen
Mindetavlerne Steinburg vidner om den teglværksfamilie, der byggede det første hus på stedet i 1844, og tavlerne vil få en fremtrædende placering i det ny byggeri. Foto: Mogens Jacobsen
Stubbene efter takstræerne er et åbent sår i en historiebevidst gråsteners sjæl - han kalder byrådets fremgangsmetode for fantasiløs. Foto: Mogens Jacobsen
Takstræerne har overlevet flere ombygninger i Ahlmannsparken, men denne gang gik det ikke, til Mogens Jacobsens ærgrelse og harme. Arkivfoto
Første spadestik til det ny kultur- og fritidshus i Ahlmannsparken er også et endegyldigt farvel til 163 år gamle træer, mener Mogens Jacobsen. Foto: Katrine Lund Walsted
Et spritny visualisering af det ny Ahlmannsparken viser, hvordan kultur- og fritidshuset kommer til at tage sig ud, og hvor meget det fylder. Visualisering: Sønderborg kommune
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa

Advarsel: Motorveje lukker

Læserbrev

Atomkraft, ja tak

Læserbrev: Har man set mage til narreri. Vores energiminister og co. står der i tv med stort smil og proklamerer, at jyderne vil blive ovenud glade for en erstatning på 5.000 kr pr. år skattefrit' for at få deres livsdrøm ødelagt. Sig mig engang tror den børnehave til Christianborgs politikere selv på, at alle andre som dem selv er dumme? jeg har da aldrig set noget mere naragtigt. Jeg synes, man skal se lidt syd for grænsen fra Medelby til Husum, her kan man ikke finde en kvadratkilometer hvor der ikke står en vindmølle, og hvor hustage er overplastret med solceller til el, Og hvad værre er så betaler den tyske stat for øjeblikket omkring 26 mio. euro til vindmølle- og solcelleejerne, fordi man ikke kan forbruge alt det strøm som produceres. Hvad med at bruge spekulatoren i stedet for at i panik prøve på at indfri valgløfter. Politikerne har også travlt med at ødelægge folks liv på vestkysten i almenvellets navn, nemlig at få lavet en 400 kw ledning, så elværkerne kan sælge strøm til England på de Danske forbrugers bekostning. Hvor længe skal vi finde os i denne form for legaliseret diktatur og løgnehistorier. Er det ikke snart på tide at vi slår bremserne i og ser på konsekvenserne af den hovedløse klimapolitik der føres? Alle de der i børnehaven (Christianborg) taler om børnenes tarv, en floskel som man er ved at være træt af. Den største miljøsynder er jo nok mobiltelefonen, og pc'er, og dem kommer der mange flere af. En teenager i dag kan vel ikke gå mere som 10 meter på en sms og kan åbenbart ikke gå uden at være på hele tiden. Hvad med at lære dem at omgås miljøet på en anstændig måde. Strøm skal vi altid bruge, og helt sikker er, at forbruget vil mindst blive fordoblet i fremtiden, men spørgsmålet er nok mere hvordan den skal fremstilles, og om vi er dygtige nok til at se de rigtige løsninger. Hvorfor forsker man ikke i atomkraft, som jo er den absolut reneste form for udvikling af både strøm og varme, hvad med at se det positive i atomkraft og få det udviklet, så det kan bruges uden at se bomber og krig alle steder. Krige er der nok af og de har altid været der, og hvis politikerne er så naive, at de tror de kan rede hele verden, så kan man kun være målløs, når man ser historisk på det har de danske politikere altid prøvet at behage de store lande, hvad med at stå på egne ben.

Annonce