Annonce
Udland

Historiker kalder prins' farvel til pligter for usædvanligt

Toby Melville/Reuters

Det er sædvanligt, at en prins opsiger sine pligter, men hele sagen er usædvanligt, siger kongehusekspert.

Der har ikke tidligere været en sag, der ligner den, som den 59-årige britiske prins Andrew er havnet i.

Det vurderer Lars Hovbakke Sørensen, kongehusekspert og lektor i historie ved professionshøjskolen Absalon.

- Det er meget usædvanligt, at en kongelig på den måde trækker sig fra alle sine forpligtelser. Men det er også en usædvanlig sag, siger han.

Prinsen oplyser onsdag aften, at han er blevet fritaget fra sine officielle pligter på ubestemt tid.

Det sker i kølvandet på et meget omdiskuteret interview på BBC.

- Det betyder, at han ikke længere skal deltage i officielle begivenheder eller repræsentere kongehuset.

- Han afstår formentlig også fra at deltage i officielle begivenheder, hvor de kongelige er med ved nationale begivenheder, siger lektoren.

I interviewet forsøger prins Andrew at forklare sit forhold til den amerikanske rigmand og dømte sexforbryder Jeffry Epstein, der har taget sit eget liv.

Et af de centrale spørgsmål drejer sig om en kvinde, der hedder Virginia Giuffre.

Kvinden hævder, at hun som 17-årig blev holdt som sexslave af Epstein og tvunget til samleje med blandt andre prins Andrew. Det har prinsen afvist.

Det er muligt, at man ifølge lektoren har mistænkt andre kongelige for at have lavet forskellige ting tidligere, som man ikke måtte.

- Men det er anderledes nu og med denne sag, hvor de kommer så åbent frem, siger Lars Hovbakke Sørensen og tilføjer:

- Pressen og befolkningen følger meget tæt med i, hvad de kongelige laver. Interessen for at følge tæt med i, hvad de kongelige laver er meget stor.

Sagen påvirker uundgåeligt kongehusets omdømme, vurderer kongehuseksperten.

- Når enkelte personer i kongehuset foretager sig kritisable ting, så går det ud over hele kongehusets popularitet.

- Måske knap så meget, hvis det havde været en mere central person i kongehuset, siger Lars Hovbakke Sørensen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Affaldshåndtering som i DDR-tiden

Lokaldebat: I den bebyggelse i Egernsund, hvor min kone og jeg bor, oplever vi til stadighed, at vore affaldscontainere ikke bliver tømt. Bebyggelsen består af 12 ejerlejligheder og otte boligforeningslejligheder. Problemet er, at Sønderborg Kommune entrerer med et system omkring bortskaffelse af affald, som ingen normalt begavede mennesker forstår. Et årskursus til borgerne i affaldshåndtering ville sikkert gøre underværker, men det vil kommunen næppe finansiere. Det system, skraldemændene (jo, det ord eksisterer skam endnu i det danske sprog) arbejder efter, bevirker, at hvis en lille ren plasticpose havner i den forkerte container, bliver den ikke tømt. Jeg luftede forleden min irritation på en særlig Egernsund-side på Facebook - og straks var der adskillige eksempler på, at rene bagateller er skyld i, at containerne bliver stående. Man må godt smide pap-emballagen fra en ramme cola i den dertil indrettede container - men så skal plasticomslaget pilles af. Ellers? Nul tømning. En mikroskopisk rest af marmelade i et glas - selvom man har brugt flere liter varmt vand på at gøre glasset rent - nul tømning. Kære byrådsmedlemmer - i har jo skabt et "system", der kunne være hentet i DDR i 1965. Folk er ikke ligeglade, men at lave en ordning for fjernelse af affald, som kun borgere med stærke læsebriller kan navigere rundt i (humor kan forekomme), er en ommer. Gad vidst, om det kun er i Egernsund, vi synes, at nu er målet sgu fuldt. Er der en modig byrådspolitiker, der kunne have lyst til at kommentere mit indlæg, skulle han/hun være velkommen. Trist, at der er længe til næste kommunalvalg, ellers skulle I nok komme på banen.

Annonce