Annonce
Kolding

Historisk aftale endeligt på plads: Nu kan byudviklingen på Kolding Havn gå i gang

Det bliver i første omgang i et bælte helt ude langs åen til venstre i billedet, i inderhavnen og på det inddæmmede slambassin, Alaska, der her ses i forgrunden, at byudviklingen vil ske. Der kan ifølge samarbejdsaftalen også på længere sigt ske ændringer i det såkaldte interesseområde primært midt på sydkajen, hvor kommunen og havnebestyrelsen via et særligt dialogforum hvert halve år skal diskutere ønsker om eventuelle ændringer i havnevirksomhedernes lejekontrakter. Dronefoto: Søren Gylling
Bred enighed i byrådet om, at den store aftale mellem Kolding Kommune og erhvervshavnens bestyrelse om byudvikling på Kolding Havn er et kompromis. Nu er aftalen godkendt af Kolding Byråd - kun en enkelt af de 25 politikere stemte imod.

Kolding: Nøjagtig to år efter at Koldings borgmester og byrådets gruppeformænd gik ud med deres overrumplende og siden voldsomt udskældte melding om, at de ville lukke Koldings erhvervshavn og omdanne kajerne på begge sider af havnebassinet til en ny bydel med boliger, godkendte byrådet tirsdag aften en endelig havneaftale, som både sikrer havnevirksomhedernes fortsatte eksistens og slår en kæmpe dør ind til byudvikling på sydkajen og i inderhavnen.


Ind i mellem er det nødvendige kompromis en god ting. Det er ikke altid, at alle kan få det, de ønsker. Her har vi fundet en vej frem.

Per Bødker Andersen (S)


Annonce

På byrådets møde, som på grund af coronakrisen blev holdt via Skype, kaldte alle de politikere, som tog ordet, havneaftalen mellem byrådet og erhvervshavnens bestyrelse for et kompromis.

- Ind i mellem er det nødvendige kompromis en god ting. Det er ikke altid, at alle kan få det, de ønsker. Her har vi fundet en vej frem, så både byrådet og havnens virksomheder får mulighed for at udvikle deres interesser. Nu skal vi tage arbejdstøjet på og finde ud af, hvordan vi kan skabe ro om det samarbejde, der skal være om det, sagde tidligere borgmester og medlem af havnebestyrelsen, Per Bødker Andersen (S), som tidligt i forløbet sagde rungende nej til en  nedlukning af havnen.

Langt ud i fremtiden

Venstres gruppeformand Jakob Ville fastslog, at hans parti har fuld forståelse for, at debatten om havnen vækker følelser, og at mange ønsker at bevare status quo på erhvervshavnen.

- Men vi er altså valgt til at varetage vores kommunes interesser, også selvom det nogle gange gør ondt på nogle. Og nu har vi fundet et kompromis, som sikrer en aktiv, grøn erhvervshavn og en byudvikling, som løfter vores by til helt nye dimensioner. Det kræver politisk mod, og tak til mine byrådskolleger for at stå sammen om en beslutning, som rækker meget langt ud i fremtiden, sagde han.

Jesper Elkjær, som indtil for nylig var radikal og nu repræsenterer sit eget nystiftede parti Samarbejdspartiet, kaldte processen gennem de sidste to år for noget "uskønt rod" og "sikke et morads".

- Monthy Python opfandt de gakkede gangarter. I Kolding har vi de gakkede politiske processer. Men det slutter så her. Nu skal vi videre. Vi har fundet et kompromis, som ikke gør alle tilfredse, og det kræver, at vi nu møder hinanden med respekt. Ingen er tjent med, at der bliver rodet op i moradset igen, sagde han med henvisning til den skingre tone, der har været mellem parterne i sagen.

Annonce

Første skridt

Enhedslistens Benny Dall mente, at havneaftalen, som han med glæde tiltrådte,  "de facto er en fredning af havnens virksomheder", og "et kompromis, som alle kan se sig selv i", og SF's Hans Holmer betegnede aftalen som "et fornuftigt kompromis - en både- og løsning, som SF gerne tager medansvar for.

- Og vi har lagt vægt på, at Kolding Havn nu vil søge nye aktiviteter, som understøtter en bæredygtig og grøn udvikling, tilføjede han.

Selv det nyslåede og nu enlige radikale byrådsmedlem, Merete Due Paarup, som i den grad har været talsmand for at lukke erhvervshavnen, stemte for kompromisaftalen.

- I Radikale Venstre har vi i mange år haft en vision om at omdanne havnen til den grønne bydel i Kolding. Det, vi vedtager i dag, er første skridt, og så må vi tage det i den rækkefølge, det kommer sagde hun, før borgmester Jørn Pedersen (V) glædede sig over, at debatten om havnens fremtid "nu ikke længere skal handle om knubbede ord og samtaler gennem advokater".

- Følelserne sidder uden på tøjet i sådan en situation. Det kan ikke være anderledes. Nu glæder jeg mig vildt til, at debatten kommer til at handle om en grønnere havn og byudvikling, sagde han.

Dansk Folkepartis gruppeformand Søren Rasmussen bad ikke om ordet under Skype-mødet, hvor alle bortset fra socialdemokraten Elvis Comic stemte for den store havneaftale.

Sådan ser den historiske havneaftale ud på et kort. Det grønne område overgår umiddelbart til byudvikling, og det røde område fortsætter uændret som erhvervshavn. Men i det område af erhvervshavnen, som også er skraveret med gult, skal havn og kommune fremover være i tæt dialog om ændringer i virksomhedernes lejekontrakter og drøfte eventuelle nye anvendelser af erhvervsgrundene. Kort: Kolding Kommune

Samarbejdsaftalen

  • I samarbejdsaftalen, som nu er godkendt af havnebestyrelsen og Kolding Byråd, står blandt andet:
  • Byrådet har besluttet at arbejde for at omdanne dele af Kolding Havns arealer med det formål at inddrage arealerne til byudvikling. Omdannelse af dele af havnearealerne forudsættes at kunne ske samtidig med, at Kolding Havn opretholder havnedrift og udvikling heraf.
  • Kolding Havn anerkender Kolding Kommunes interesse i at arbejde for en ændret fremtidig anvendelse af dele af havnearealerne til byudviklingsformål.
  • For Kolding Havn og Kolding Kommune er det afgørende, at byudviklingen sker med respekt for de grundlejeaftaler, der er indgået med havnens virksomheder.
  • Byrådet nedsætter et dialogforum vedrørende den samlede udvikling af havneområdet med repræsentanter for havnebestyrelsen, byrådet, kommunaldirektøren, havnedirektøren og eksterne deltagere.
  • Aht. en kommende planlægning af byudvikling på havnens områder, pålægges et dialogforum mindst halvårligt at diskutere og forelægge evt. forslag til ændringer af byudviklings- og dialogområder (interesseområdet, red.) for Kolding Byråd og Kolding Havn. 
Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Kolding For abonnenter

Her er ugens seneste regnskaber fra Kolding

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Tønder For abonnenter

Trine Jepsen siger farvel til Schackenborg: - Jeg skal være kvinde i eget hus

Esbjerg For abonnenter

Pædagogen Lone vil slippe kontrollen over børnene: - De bliver skrøbelige, hvis vi ikke lader dem slå sig på en hammer eller falde ned fra et træ

Aabenraa

Motorcykel-ulykke i Padborg: 32-årig mand erklæret død

Varde

Torbjørn overvejer at stemme blankt: Han var håndplukket spidskandidat – nu er hans stemme til salg

Kultur

Grove fuger og gamle munkesten: Ribes gamle kloster har fået en overhaling til godt én million kroner

Aabenraa For abonnenter

Sønderjysk cykelkaptajn ramt af to blodpropper: Vi tager én dag ad gangen

Kolding

Maya på 13 år har samlet ind til Knæk Cancer i fem år: Stopper ikke før der er fundet en kur

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Varde

Nu er firmaet bag Danmarks bedste burger flyttet ud af kommunen: Slut med naboklager over lugten af stegte løg

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Aabenraa

Ikke set siden onsdag: Efterlyst mand fundet død i skovområde

Sydjylland For abonnenter

Stævning afslører: Enerådig bankdirektør bevilligede ulovlige lån til egne sønner og bestyrelsesmedlem

Sønderborg

Vores tidligere vaner er vendt tilbage, men håndspritten står stadig: Derfor er pandemiens restriktioner hurtigt blevet fortid

Annonce