Annonce
Kultur

Historisk begivenhed skal være for alle

Zeppelinhangaren blev blandt andet brugt som scene i filmen "I Krig og Kærlighed" - i 2020 bliver det også stedet, hvor man den 27. juni vil markere hundredåret for genforeningen. Med kraftig inspiration fra Tønderkommandoets fest for de danske sønderjyder, som blev afholdt samme sted i 1920. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Hundredåret for genforeningen i 1920 nærmer sig med hastige skridt, og i hele Tønder Kommune er alle sejl sat til for at gøre markeringen til et stort, folkeligt tilløbsstykke.

TØNDER KOMMUNE: Genforeningen 2020 bliver navnet på den storstilede markering af hundredåret for genforeningen. En markering, som skal favne bredt, vække national opsigt og ikke mindst være en folkelig fejring. Det er i hvert fald ønsket fra borgmester Henrik Frandsen (V), som håber at kunne engagere mange frivillige kræfter, der vil bidrage til markeringerne.

- Jeg håber først og fremmest, at vi får skabt en markering af genforeningen, som virkelig kan fænge bredt, og at det er festligheder, som alle kan være med i. Det er jo både en national og europæisk begivenhed - men det er også en lokal begivenhed. Det er kæmpestort for hele Sønderjylland at kunne markere en så skelsættende historisk begivenhed, forklarer han.

Annonce

Her er der møder om markeringen af Genforeningen

Genforeningen 2020 er vært for i alt fire møder i den kommende tid. Her er der mere information om planerne, men også åben debat om mulige aktiviteter og meget mere.

Du kan finde Genforeningen 2020-møderne følgende steder:

13. marts klokken 19.00, Skærbæk, Skærbækcenteret - tilmeldingsfrist fredag den 8. marts.

20. marts klokken 19.00, Toftlund, Brundtland Golfcenter - tilmeldingsfrist fredag den 15. marts.

28. marts klokken 19.00, Løgumkloster, Løgumkloster Højskole - tilmeldingsfrist fredag den 22. marts.

11. april klokken 19.00, Tønder, Hotel Tønderhus - tilmeldingsfrist fredag den 5. april.

Tilmelding skal ske på mail til eventkoordinator Ulrik Overby på ulbov@toender.dk eller på telefon: 61 30 25 24.

De unikke historier

Både i år og i 2020 er der med en nyåbnet pulje lagt op til, at lokale engagerede kan søge midler til at drive deres egne arrangementer i forbindelse med markeringen af genforeningen. Puljen er i alt på en halv million kroner. I år udloddes 100.000 kroner, mens der er 400.000 kroner at søge om i det nye år. Penge, der ifølge Henrik Frandsen skal gå til at trække de unikke historier frem i hele kommunen:

- Hver eneste by og hvert eneste sogn har sin egen historie, der knytter sig til genforeningen. Det er alt fra mindesmærker efter første verdenskrig til fejringen af genforeningen og alt, der hører til. De historier vil jeg gerne gøre mit til, at vi får frem og får levendegjort. Der skal vi have fat i de lokalhistorisk interesserede, og det er min klare opfordring, at alle bringer deres ideer frem, siger han og tilføjer:

- Det er en opgave, der skal løses nedefra og op.

Mere konkret, så er der allerede i de kommende uger mulighed for, at man bidrage til markeringen. Således er Tønder Kommune i den kommende tid værter for fire møder i fire byer. Her kan man høre meget mere om puljen og selv bringe ideer og historier på banen.

Kulminerer i hangaren

De mange små lokale arrangementer vil få følgeskab af en række store arrangementer, som Tønder Kommune står bag. Det hele kulminerer lørdag den 27. juni 2020, når Zeppelinmuseets flyhangar lægger omgivelser til et stort arrangement, der vil læne sig op ad det originale program fra dengang man i 1920 på selvsamme dato fejrede genforeningen.

Men fælles for alle arrangementer i anledning af hundredåret er, at de skal være folkelige:

- Det, der skal til, er, at de store arrangementer bliver succeser, og at vi får den folkelige markering af hundredåret, som vi har sat ind på at sikre. Der er 1864 og så genforeningen som de to helt store historiske, sønderjyske begivenheder, og det er vigtigt for os, at vi lykkes med at brede det ud, afrunder Henrik Frandsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce