Annonce
Tønder

Historisk: Blå flok samles i stort valgforbund

Valgforbundet mellem de fire partier fra den borgerlige fløj blev indgået foran Tønder Rådhus. Forrest ses Venstres borgmesterkandidat, Martin Iversen. Bagved ses formand for Nye Borgerlige, Jan Køpke Christensen, formand for Liberal Alliance, Birthe Frikke, formand for Dansk Folkeparti, Lene Baggesø Fruerboel og formand for Venstre, Kim Tygesen. Privatfoto
Venstre, Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance har indgået et valgforbund forud for kommunalvalget i november.
Annonce

TØNDER: Der er fuld gang i forberedelserne til efterårets kommunalvalg i Tønder. Samtidig med at de forskellige partier er i gang med at finde og rekruttere kandidater, arbejdes der på det organisatoriske plan med at finde koalitioner og samarbejdspartnere. På den borgerlige fløj er disse bestræbelser nu resulteret i det, som de involverede parter betegner som et historisk valgforbund. Således melder Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Nye Borgerlige, at de er blevet enige om et teknisk samarbejde, der skal imødegå stemmespild på valgnatten.

- Vores blå valgforbund vil udgøre et stærkt alternativ til det røde valgforbund. Det er vigtigt, de blå partier står sammen, også selv om vi hver har vores egen profil og egne mærkesager, siger Venstres borgmesterkandidat, Martin Iversen, i en fælles meddelelse fra de fire partier.

Med "det røde valgforbund" hentyder Martin Iversen på det indgåede valgtekniske samarbejde, som SF, Enhedslisten, De Radikale, Alternativet og Borgerlisten offentliggjorde tidligere på måneden.

Annonce

Bredt forbund

Dansk Folkeparti er glad for at være med i det blå forbund ved det kommende valg.

- Vi er rigtig glade for, at vi indgår i et stort og bredt valgforbund, siger formand for DF i Tønder Kommune, Lene Baggesø Fruerboel i meddelelsen.

Dansk Folkepartis spidskandidat ved valget er Jan Voss Hansen, Toftlund.

Formand for Liberal Alliance i Tønder Kommune, Birthe Frikke, Arrild, peger på, det er rigtig positivt med et borgerligt forbund.

- Det er afgørende, vi står sammen og minimerer stemmespild, siger Birthe Frikke.


Det er vigtigt, de blå partier står sammen, også selv om vi hver har vores egen profil og egne mærkesager.

Martin Iversen, borgmesterkandidat, Venstre, Møgeltønder


Liberal Alliance står efter Claus Hansens partiskift til Venstre i øjeblikket uden repræsentation i byrådssalen. Partiets spidskandidat skal finde, når corona-restriktionerne tillader det. LA forventer ifølge den udsendte meddelelse at opstille fem-seks kandidater.

Kort fortalt

Et valgforbund er en teknisk størrelse, der betyder, at de partier, der indgår i valgforbundet, tildeles mandater, som om de er et samlet parti. Først derefter fordeles så det antal mandater, valgforbundet har opnået, forholdsmæssigt og efter en matematisk metode på de enkelte partier. 

Et stort valgforbund i eksempelvis rød blok kan udmønte sig i en mandatgevinst sammenlignet med, hvad partierne ellers ville kunne hente af mandater uden indgåelse af valgforbund.

Med i det blå valgforbund er altså også Nye Borgerlige. Om samarbejdet siger formanden i Tønder og Aabenraa Kommuner, Jan Køpke Christensen:

- Vi ser det som et fornuftigt tiltag, at der indgås et bredt borgerligt valgforbund. Vi mener, at det er vigtigt, vi får et bredt samarbejde med de borgerlige partier i kommunen.

Partiets spidskandidat er Allan Svendsen, Rømø.

Annonce

Udenfor

Med to indskrevne og offentliggjorte valgforbund har ni ud af forventeligt 13 partier og lister, der bejler til vælgerne gunst den 16. november, fundet tekniske samarbejdspartnere. De partier, der endnu ikke har offentliggjort et formaliseret samarbejde omkring stemmerne, er Socialdemokratiet, borgmester Henrik Frandsens Tønder Listen, Slesvigsk Parti og De Konservative.

Det er indtil videre ikke oplyst, hvorvidt Kristendemokraterne og Stram Kurs vælger at opstille kandidater til valget i Tønder Kommune.

Annonce

Tre forbund

Ved seneste kommunalvalg i november 2017 var der i Tønder Kommune indgået tre valgforbund. De bestod af følgende partier:

1. Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti og Det Radikale Venstre.

2 . Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Kristendemokraterne og Slesvigsk Parti.

3. Venstre og Dansk Folkeparti.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce