Annonce
Sydjylland

Historisk få indbrud under corona: Her er kommunerne, hvor ubudne gæster særligt holder fingrene for sig selv

I Syd- og Sønderjylland er antallet af indbrud faldet med 49 procent i årets første tre måneder i forhold til 2002. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Nedlukninger og mere hjemmearbejde har betydet, at markant færre syd- og sønderjyder har haft besøg af ubudne gæster i årets første tre måneder. Særligt i to kommuner er der sket et drastisk fald i indbrudsniveauet.

Indbrud: De fleste har formentligt ikke mange pæne ord tilovers for coronakrisen. Men pandemien har faktisk ført noget godt med sig. Antallet af danskerne, der har haft besøg af ubudne gæster med lange fingre er nemlig styrtdykket til et historisk lavt niveau.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der i årets første tre måneder er blevet anmeldt 3.294 indbrud. Det er hele 40 procent lavere end samme periode sidste år.

Også i Syd- og Sønderjylland ses det tydeligt, at indbrudstyvene har været skræmt væk af, at mange har opholdt sig mere hjemme under nedlukningen. Samlet set for alle kommuner i JydskeVestkystens dækningsområde er der sket et fald i antal anmeldelser på 49 procent, hvilket altså er over landsgennemsnittet.

Annonce

Indbrud i Syd- og Sønderjylland

Tallene viser antal anmeldte indbrud i beboelser i 1. kvartal af 2021. I parentes er antallet for samme periode i 2020.

Varde: 32 (61)

Esbjerg: 46 (105)

Fanø: 1 (1)

Billund: 18 (37)

Vejen: 11 (37)

Kolding: 27 (64)

Haderslev: 46 (44)

Tønder: 18 (38)

Aabenraa: 17 (60)

Sønderborg: 27 (26)

Kilde: Danmarks Statistik

Særligt i Vejen og Aabenraa kommuner kan boligejere glæde sig over markant færre indbrud i år. Begge steder er der sket er fald på omkring 70 procent.

Sønderborg og Haderslev kommuner er de eneste i landsdelen, hvor der er sket en minimal stigning i indbrudsniveauet i forhold til de første tre måneder af 2020.

Husk gode corona-vaner

I Bo trygt, der er en indsats skabt af TrygFonden og den filantropiske forening Realdania i samarbejde med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd, glæder man sig over det markante fald.

- Vi har i mange år kigget misundeligt til bl.a. Sverige og Tyskland, der har haft væsentligt lavere indbrudstal end os i Danmark. Det har de stadig, men vi nærmer os med hastige skridt, og den udvikling var allerede i gang før de ekstraordinære fald i antal indbrud i forbindelse med corona-nedlukningerne, udtaler Britt Wendelboe, programchef for partnerskabet Bo trygt, i en pressemeddelelse.

Herfra lyder opfordringen, at vi bør holde fast i nogle gode corona-vaner, selvom vi nu så småt vender tilbage til en mere normal hverdag igen.

- Formentlig kommer flere danskere fremover til at arbejde delvist hjemmefra. Hvis man bruger et lille afbræk i arbejdsdagen til lige at gå en rundtur i kvarteret, tømme postkassen eller gå ud i haven, mens man klarer en telefonsamtale, så er det med til at forebygge indbrud. Kan man ovenikøbet arbejde hjemme forskellige dage om ugen, giver det heller ikke indbrudstyvene mulighed for at finde et system i hverdagen, siger Sarah Risbøl Jacobsen, kommunikationskonsulent i Nabohjælp, som Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden står bag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Steen havde job, kone, børn og hus - men røg på flasken: Nu bor han på forsorgshjem og forsøger at komme ud af sit misbrug

Sydjylland

Region Syddanmark i top: Markant færre corona-patienter i respirator døde end i resten af landet

Annonce