Annonce
Tønder

Historisk gård er kommet på tyske hænder

Pernille Beyer, Ballum, har solgt Sejerslevgaard til en tysk erhvervsmand. Gårdens støtteforening, Sejerslevgaards Venner, er blevet opløst. Arkivfoto: Joan Karlsen
Sejerslevgaard er blevet solgt, og støtteforeningen "Sejerslevgaards Venner" har opløst sig selv. Foreningens formue skal anvendes til en bogudgivelse.

SEJERSLEV: Efter at være sat til salg sidste sommer, er den historiske gård Sejerslevgaard nu kommet på nye hænder. Køber er den tyske erhvervsmand Sönke Magnus Müller, Husum. Det skriver avisen Der Nordschleswiger.

I kølvandet på salget har støtteforeningen "Sejerslevgaards Venner" opløst sig selv.

- Vi har nedlagt foreningen på to generalforsamlinger, der blev afviklet med en times mellemrum, fortæller den nu forhenværende formand, Inger Lauridsen, Tønder, til JydskeVestkysten.

Foreningen blev stiftet tilbage i 2015. Det skete efter at kunstneren Pernille Beyer, Ballum, havde købt den mere end 400 år gamle ejendom. Formålet med støtteforeningen var at bidrage til, at Sejerslevgaard kunne blev til en selvejende institution med det formål, at forvandle stedet til et bevaringscenter for vestslesvigsk byggeskik.

Forudsætningen for at etablere en selvejende institution, der åbnede for at søge fondsmidler, var dog, at der skulle skaffes en grundkapital på en million kroner.

- Det lykkedes ikke, konstaterer Inger Lauridsen.

Annonce

Sejerslevgaard

Sejerslevgaard er bygget i vestslesvigsk byggestil og er cirka 400 år gammel.

Gaarden rummer indvendigt bygningsdetaljer og stiltræk fra de sidste knap 400 år. Rumfordeling og rummenes indretning fortæller om levet liv gennem mange generationer og gården er overraskende uberørt af større moderniseringer siden 1797. De sidste 100 år er gået næsten sporløst hen over gårdens indre i beboelsesdelen.

Sejerslevgaard er tvillingegård til "Gården fra Sdr. Sejerslev", som er flyttet til Frilandsmuseet i Brede ved København. Gårdene har rigtig mange lighedstræk, og gårdene deler alder og historie.

Sejerslevgaard blev fredet i 1991.

Bog på vej

Støtteforeningen Sejerslevgaard Venner nåede op på omkring 50 medlemmer. Da foreningen blev nedlagt i sidste uge, var der oparbejdet en formue på 60.000 kroner.

- Forsamlingen blev enig om at udgive en bog, der tager udgangspunkt i fotoudstillingen "Livet mellem gårde og huse i Sejerslev", som Andreas Andresen står bag, fortæller Inger Lauridsen.

Andreas Andresen er barnefødt på Sejerslevgaard. Hvis der bliver penge tilovers, er det tanken, at de doneres til det lokale forsamlingshus.

Den nye ejer

Sejerslevgaard var sat til salg for 598.000 kroner. Hvad den nye ejer har betalt for stedet, er ikke oplyst.

Virksomheden "Nordfriesisches Lammkontor" i Husum har Sönke Magnus Möller som ejer, og virksomheden beskæftiger sig blandt andet med både online-salg af lamme- og oksekød, samt en gårdbutik og en restaurant. Forud for købet i Sejerslev har Sönke Magnus Müller, der selv er uddannet bygningshistoriker, sikret sig, at gården kan anvendes i erhvervsmæssig øjemed.

Tilbage i 2018 besøgte et hold arkitektstuderende fra Aarhus Sejerslevgaard, for at gennemgå den velbevarede ejendom og dokumentere dens bygningshistoriske værdi. Arkivfoto: Claus Thorsted
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Sønderborg

Evakuerede beboere kunne vende tilbage efter natlig indsats: Svajende skorsten på 40 meter er revet ned

Kultur

Paul C om at beholde to stjerner: Vi fejrede det med en potte te

Annonce