Annonce
Tønder

Historisk gård er kommet på tyske hænder

Pernille Beyer, Ballum, har solgt Sejerslevgaard til en tysk erhvervsmand. Gårdens støtteforening, Sejerslevgaards Venner, er blevet opløst. Arkivfoto: Joan Karlsen
Sejerslevgaard er blevet solgt, og støtteforeningen "Sejerslevgaards Venner" har opløst sig selv. Foreningens formue skal anvendes til en bogudgivelse.

SEJERSLEV: Efter at være sat til salg sidste sommer, er den historiske gård Sejerslevgaard nu kommet på nye hænder. Køber er den tyske erhvervsmand Sönke Magnus Müller, Husum. Det skriver avisen Der Nordschleswiger.

I kølvandet på salget har støtteforeningen "Sejerslevgaards Venner" opløst sig selv.

- Vi har nedlagt foreningen på to generalforsamlinger, der blev afviklet med en times mellemrum, fortæller den nu forhenværende formand, Inger Lauridsen, Tønder, til JydskeVestkysten.

Foreningen blev stiftet tilbage i 2015. Det skete efter at kunstneren Pernille Beyer, Ballum, havde købt den mere end 400 år gamle ejendom. Formålet med støtteforeningen var at bidrage til, at Sejerslevgaard kunne blev til en selvejende institution med det formål, at forvandle stedet til et bevaringscenter for vestslesvigsk byggeskik.

Forudsætningen for at etablere en selvejende institution, der åbnede for at søge fondsmidler, var dog, at der skulle skaffes en grundkapital på en million kroner.

- Det lykkedes ikke, konstaterer Inger Lauridsen.

Annonce

Sejerslevgaard

Sejerslevgaard er bygget i vestslesvigsk byggestil og er cirka 400 år gammel.

Gaarden rummer indvendigt bygningsdetaljer og stiltræk fra de sidste knap 400 år. Rumfordeling og rummenes indretning fortæller om levet liv gennem mange generationer og gården er overraskende uberørt af større moderniseringer siden 1797. De sidste 100 år er gået næsten sporløst hen over gårdens indre i beboelsesdelen.

Sejerslevgaard er tvillingegård til "Gården fra Sdr. Sejerslev", som er flyttet til Frilandsmuseet i Brede ved København. Gårdene har rigtig mange lighedstræk, og gårdene deler alder og historie.

Sejerslevgaard blev fredet i 1991.

Bog på vej

Støtteforeningen Sejerslevgaard Venner nåede op på omkring 50 medlemmer. Da foreningen blev nedlagt i sidste uge, var der oparbejdet en formue på 60.000 kroner.

- Forsamlingen blev enig om at udgive en bog, der tager udgangspunkt i fotoudstillingen "Livet mellem gårde og huse i Sejerslev", som Andreas Andresen står bag, fortæller Inger Lauridsen.

Andreas Andresen er barnefødt på Sejerslevgaard. Hvis der bliver penge tilovers, er det tanken, at de doneres til det lokale forsamlingshus.

Den nye ejer

Sejerslevgaard var sat til salg for 598.000 kroner. Hvad den nye ejer har betalt for stedet, er ikke oplyst.

Virksomheden "Nordfriesisches Lammkontor" i Husum har Sönke Magnus Möller som ejer, og virksomheden beskæftiger sig blandt andet med både online-salg af lamme- og oksekød, samt en gårdbutik og en restaurant. Forud for købet i Sejerslev har Sönke Magnus Müller, der selv er uddannet bygningshistoriker, sikret sig, at gården kan anvendes i erhvervsmæssig øjemed.

Tilbage i 2018 besøgte et hold arkitektstuderende fra Aarhus Sejerslevgaard, for at gennemgå den velbevarede ejendom og dokumentere dens bygningshistoriske værdi. Arkivfoto: Claus Thorsted
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce