Annonce
Danmark

Historisk gennembrud: Justitsministeren ønsker brand på Scandinavian Star undersøgt

26. september i år fik de pårørende til ofrene for Scandinavian Star-branden et mindesmærke i Frederikshavn. Nu kan de også se frem til at få efterforsket skibets ejer- og forsikringsforhold, som  er under mistanke for at have motivbetydning for den påsatte brand. Arkivfoto: René Schütze/Ritzau Scanpix
Mistankerne om forsikringssvindel som motiv til at sætte færgen Scandinavian Star i brand skal undersøges med 30 års forsinkelse. På et samråd tilkendegav justitsminister Nick Hækkerup (S), at undersøgelserne hidtil kun har handlet om skibets sødygtighed og sikkerhed.

Færgebrand: Som den første af de 14 justitsministre, der har beklædt embedet siden den påsatte brand på færgen Scandinavian Star 7. april 1990, erkendte Nick Hækkerup (S) på et samråd i Folketinget torsdag, at ejer- og forskringsspørgsmål ikke har været efterforsket af dansk politi. Han støtter nu et ønske om, at der indledes en undersøgelse af disse forhold, da mistanker ofte har været fremført om, at forsikringsssvindel kunne være motivet til at sætte færgen i brand i sin tid.

- Det er en historisk tilkendegivelse, justitsministeren giver, for det er det helt centrale spørgsmål, der har været kredset om i så mange år, altså om det overhovedet har været efterforsket. Det er meget sjældent, man kan gå ud fra et samråd og sige, at man  ikke kan forlange mere, siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, der havde bedt om samrådet.

Enhedslistens Søren Søndergaard, der er den i Folketinget, som politisk har beskæftiget sig mest og længst tid med sagen, var også glædeligt overrumplet:

Annonce

- Det er det totale gennembrud efter så mange år. Det er ekstremt velkomment, at justitsministeren er villig til, at der langt om længe skal ske en undersøgelse.
Nu skal vi have samlet Folketinget og få input fra dem, der har arbejdet med det gennem årene, siger Søren Søndergaard.

Branden anses for påsat og kostede 159 mennesker livet, heriblandt 25 børn og en gravid kvinde.

Handlede om andet

Med sin overraskende udmelding kasserede Nick Hækkerup i  realiteten de seneste tre årtiers tilkendegivelser fra politi og rigsadvokat og tidligere justitsministre om, at alt er undersøgt på kryds og tværs.

Ministeren forklarede nemlig, at dansk politis indsats - som dengang lå hos Frederiksberg Politi - handlede om noget helt andet, end hvem der var skyld i branden. Den handlede alene om skibets sødygtighed i forhold til lov om skibes sikkerhed, som udløste hæftestraffe til rederen, direktøren og kaptajnen.

- Efterforskningen ved Frederiksberg Politi var begrænset til, hvad der var relevant for at kunne fastlægge ansvaret i forhold til den søretlige lovgivning og deraf følgende strafferetlige ansvar, som blev fastslået i 1993, sagde Nick Hækkerup.

På den baggrund sagde han ja til ønsket om langt om længe at få spørgsmålene om ejer- og forsikringsforhold undersøgt.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) imødekommer ønsket om efterforskning af Scandinavian Star-branden. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

- Der kan være behov for at kigge på det, sagde ministeren og tilkendegav, at han dermed indirekte også erkender, at sagen hidtil ikke har været tilbundsgående undersøgt.

Samtidig gav Nick Hækkerup, på Peter Skaarups direkte spørgsmål, tilsagn om, at de nødvendige midler og ressourcer til en sådan undersøgelse bliver bevilget.

- Det er helt nødvendigt. Der tale om komplekse forhold, der skal undersøges, og en del de undersøgelser kommer nok til at foregå i udlandet. Der skal være penge til et par USA-rejser, siger Peter Skaarup.

Annonce

Model skal findes

Her og nu skal det besluttes, efter hvilken model undersøgelserne skal ske.

- Jeg har ikke en model oppe i hovedet. Nu siger jeg det som det er: Det er en sag, der har været i periferien af synsfeltet i mange år, men som jeg ikke har beskæftiget mig med i mange år, som Søren (Søndergaard, red.) har. Så lad os sætte os ned og finde ud af, hvilken ramme, der skal  være for sådan en undersøgelse med fokus på ejer- og forsikringsforhold, sagde ministeren.

159 døde ved færgebrand

  • Scandinavian Star brød i brand om natten 7. april 1990, da færgen befandt sig i Skagerrak på vej fra Oslo til Frederikshavn.
  • 482 personer - herunder 99 besætningsmedlemmer - var om bord på færgen. 159 af dem mistede livet i branden. Efterfølgende viste det sig, at ilden var opstået flere steder, og at brandene muligvis var påsat.
  • Kaptajnen, rederen og direktøren blev i 1993 dømt for overtrædelse af loven om skibes sikkerhed. Pårørende til omkomne har kritiseret efterforskningen og mener, at branden var et forsøg på forsikringssvindel.

Samtidig advarede han mod at skrue forventningerne til en fuld opklaring alt for højt op, da der er en del efterforskningsmæssige begrænsninger: Årene er gået, mange centrale personer er døde, og skibet eksisterer ikke mere.

- Jeg tror, at hvis vi laver sådan en efterforskning, skal målet måske snarere være at fastlægge omstændighederne. Man må  ikke stille falske forhåbninger op og stille svar i udsigt, vi kan få svært at leve op til, sagde Nick Hækkerup på samrådet.

Annonce

- Forplumret for længe

Mike Axdal fulgte samrådet med særlig interesse. Han slap ud af flammerne, hvilket ikke lykkedes for hans far og hans bror.


Det hele har været forplumret i alt for mange år. Nu skal det arbejde sættes i gang, som aldrig har været sat i gang.

Mike Axdal, overlevende fra branden på Scandinavian Star


Han har hørt på alle justitsministrene gennem årene og noterede med tilfredshed meldingen fra den nuværende.

- Det er et godt åbningssignal, men jeg er spændt på, hvordan det kommer til at foregå. Vi håber, at man vil høre på, hvad vi kan pege på. Det hele har været forplumret i alt for mange år. Nu skal det arbejde sættes i gang, som aldrig har været sat i gang, siger Mike Axdal, der er formand for støtteforeningen for brandens overlevende og pårørende.

Annonce
Annonce
Annonce