Annonce
Nordtyskland

Historisk kro rejser sig atter af asken

Den 65-årige Lenka Hansen Mörck uden for ruinerne af den kro, som hendes famlie har ejet siden 1815. Foto: ORG.

For knap seks uger siden brændte Historischer Krug ved Flensborg ned til grunden. Kroen er en del af den dansk-tyske historie og genopstår, lover ejeren.

OEVERSEE: For knap seks uger siden brændte den gamle "Historischer Krug" i Oeversee lige syd for Flensborg ned til grunden.

- Den historiske kro bliver genopbygget. Det skylder jeg stedets historie og min familie, siger ejeren, Lenka Hansen-Mörck.

Den 65-årige kroejer arbejder hårdt frem mod målet om, at det femstjernede hotel senest genåbner i sensommeren næste år.

- Forsikringen står ikke i vejen for planen. Men også myndighederne skal medvirke, ligesom mine egne kræfter skal slå til, hvis det hele skal afsluttes i rette tid, forklarer Lenka Hansen-Mörck.

Annonce

Stedet er en del af den dansk-tyske historie, et hjemsted for kultur og et arnested for en humanitær indsats.

Kroejer Lenka Hansen-Mörck.

500 år gammel

Tidspunktet for genåbningen spiller en vigtig rolle. I 2019 skal kroen nemlig fejre jubilæum. Så bliver kroen i Oeversee 500 år gammel - mindst. De første skriftlige kilder om kroen stammer nemlig fra 1519.

- Historischer Krug er meget mere end blot en kro. Stedet er en del af den dansk-tyske historie, et hjemsted for kultur og et arnested for en humanitær indsats, understreger ejeren.

Lenka Hansen-Mörck henviser til, at kroen efter slaget mellem danske og østrigske tropper ved Sankelmark i 1864 blev indrettet til det lazaret, hvor Røde Kors' flag for første gang blev hejst. Uden hensyn til nationalitet blev både danske soldater og deres østrigske fjender plejet på stedet.

- Sådan et hus er man nødt til at genopbygge. Kroen bliver genrejst, så i hvert fald det ydre ligner det, folk kender fra før, lover Lenka Hansen-Mörck.

Hun vil til gengæld benytte lejligheden til at gøre indretningen mere moderne og effektiv,

Millioner gik tabt

Endnu samarbejder hun med forsikringen om at få opgjort skaderne. Selv skønner Lenka Hansen-Mörck, at værdier for mellem fem og syv millioner euro er gået tabt.

Tabet er ikke kun økonomisk, men også kulturelt. Værdifuldt sølvtøj er væk. Det samme er også mange af kroens malerier.

- Vi kunne redde omkring 20 procent af kunstværkerne ud af den brændende bygning. De bliver for øjeblikket sat i stand i Hamborg. Om alt går vel, er de snart igen en del af den nye Historischer Krug, håber Lenka Hansen-Mörck.

Hendes familie har ejet kroen siden 1815. Historischer Krug er den eneste kongeligt privilegerede kro uden for det nuværende Danmarks grænser.

Annonce
Annonce
Aabenraa For abonnenter

Hvorfor? Hvert tredje barn i Aabenraa må se langt efter flere varme hænder

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lyt med: Louises mand døde af kræft som 37-årig - Jeg fører vores livsværk videre i hans ånd

Annonce