Annonce
Esbjerg

Historisk salg: Ikonisk Esbjerg-virksomhed med 150 ansatte solgt

Palle Rosendahl har solgt Rosendahls Print-Design-Media A/S med 150 ansatte til Stibo Complete - Skandinaviens største grafiske virksomhed. Arkivfoto: Ken Mathiesen
En af Esbjergs ældste virksomheder, Rosendahls Print-Design-Media A/S med 150 ansatte, er blevet købt af Stibo Complete - Skandinaviens største grafiske virksomhed.

Esbjerg: En af Esbjergs hæderkronede virksomheder, trykkeri-koncernen Rosendahls A/S - Print - Design - Media, der under ledelse af Palle Rosendahl i tredje generation, er blevet solgt til Stibo Complete - Skandinaviens største grafiske virksomhed.

Dermed sættes der punktum for et stykke virksomhedshistorie i Esbjerg, som har rødder helt tilbage til 1902, da Kristian Rosendahl på sin 25-års fødselsdag etablerede sig som selvstændig bogtrykker og bogbindermester i en kælder i Esbjerg. Senere tog hans søn Paul Rosendahl over.

Stibo er en af Danmarks ældste virksomheder. Virksomheden blev stiftet i 1794 under navnet Aarhus Stiftsbogtrykkerie og var dengang en ren trykkerivirksomhed. I 1966 blev virksomheden omdannet til en erhvervsdrivende fond.

Palle Rosendahl noterer i en pressemeddelelse, at der er tale om et god match mellem de to virksomheder. Derudover siger han til JydskeVestkysten:

- Der er tale om overvejelser, der er stået på igennem længere tid, og de har været båret frem af det faktum, at branchen er presset og under konsolidering. Vi har jo gennem årene forsøgt at skabe vækst via opkøb, men der er efterhånden ikke flere muligheder tilbage. Vi har også kigget efter fusionspartnere, og desuden kan jeg ikke løbe fra, at jeg jo ikke bliver yngre, siger den 65-årige Palle Rosendahl, hvis børn har forfulgt andre karrieremuligheder end i familieforetagendet.

Palle Rosendahl selv kan se tilbage på 35 år i virksomheden, og selvom han formelt set er stoppet, er han stadig på kontoret for at hjælpe den nye ejer med overdragelsesforretninger.

- Det er naturligvis en epoke, som stopper, men jeg føler mig helt tryg på medarbejdernes vegne ved at Stibo tager over. De er som en gammel ven af familien, siger Palle Rosendahl, der ikke har lagt planer for fremtiden.

- Vi må se, hvad der skal ske, når jeg har fået ryddet garagen op, griner han.

Annonce

Med Stibo Complete som ejer får vores kunder og medarbejdere i Rosendahls de bedste kort på hånden.

Palle Rosendahl

Vil fastholde og udvikle

Søren Henriksen, administrerende direktør i Stibo Complete, siger blandt andet i pressemeddelsen om købet af Rosendahls:

- Vi har længe haft et ønske om at købe Rosendahls, fordi der er tale om en fantastisk virksomhed med et stærkt brand, som vi ønsker at fastholde og udvikle. Rosendahls har desuden en enestående markedsposition og meget passionerede medarbejdere – og er samtidig også en virksomhed med et fornuftigt udviklingspotentiale. Købet af Rosendahls er en fortsættelse af vores strategi, om at konsolidere printmarkedet i Skandinavien og herigennem skabe den nødvendige kritiske volumen inden for bestående og nye forretningsområder, hvilket muliggør nye investeringer i fremtiden.

- Rosendahls beskæftiger cirka 150 medarbejdere, og har en omsætning på cirka 200 millioner kroner. Rosendahls besidder en meget stor viden inden for alt grafisk produktion, herunder specielt kompetencer inden for det offentlige, pharma-industrien og større handels- og fremstillingsvirksomheder, fortsætter han.

Rosendahls beskæftiger omkring 100 ansatte i Esbjerg, og ifølge Palle Rosendahl vil noget af produktionen i Esbjerg over de kommende par år flytte til Stibos produktion i Horsens. Der er tale om cirka ti ansatte.

Parterne oplyser ikke i pressemeddelelsen, hvad det har kostet Stibo at overtage Rosendahls.

Familieeje

Rosendahls blev stiftet i 1902, hvor Kristian Rosendahl på sin 25-års fødselsdag etablerede sig som selvstændig bogtrykkerog bogbindermester i en kælder i Esbjerg. Senere tog hans søn Paul Rosendahl over, mens barnebarnet Palle Rosendahl har tilbragt 35 år i virksomheden.
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Langtidssiddende lærerformand går på pension: Jobbet kan både være ensomt og noget værre lort, men jeg vil savne det alligevel

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Kolding For abonnenter

Venstre solo om at fastholde udskældt besparelse på ældre

Annonce