Annonce
Sydjylland

Sank efter renovering i Hvide Sande: Historisk sejlskib blev bjærget

Det historiske skib havde netop gennemgået en omfattende restaurering inden kollisionen. Foto: Frank Schwichtenberg - GNU Free Documentation License/Wikimedia.

STADE: Natten til mandag lykkedes det at bjærge det historiske skib No. 5 Elbe, der var sunket på Elben i farvandet mellem Slesvig-Holsten og Niedersachsen.

Det 136 år gamle skib har hjemhavn i Hamborg og kolliderede for godt en uge siden med et containerskib på Elben.

Forinden havde foreningen bag skibet netop afsluttet en omfattende restaurering af to-masteren hos Hvide Sande Shipyard til 12 millioner kroner.

Ved havariet var der 43 personer ombord på No. 5 Elbe. Otte passagerer kom lettere til skade.

Skibet blev hævet ved hjælp af sække, der blev pumpet fulde af luft og derefter trak skibet op til vandoverfladen. Nu skal eksperter i gang med at tjekke, hvor omfattende skaderne på fartøjet er.

/DPA

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Vej spærret: Store mængder regn giver problemer i Kolding

Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Esbjerg

Video: Molboarbejde med massive vandmasser: Bilka-kryds oversvømmet da store regnmængder blev pumpet i ring

Annonce