Annonce
Sydjylland

Sank efter renovering i Hvide Sande: Historisk sejlskib blev bjærget

Det historiske skib havde netop gennemgået en omfattende restaurering inden kollisionen. Foto: Frank Schwichtenberg - GNU Free Documentation License/Wikimedia.

STADE: Natten til mandag lykkedes det at bjærge det historiske skib No. 5 Elbe, der var sunket på Elben i farvandet mellem Slesvig-Holsten og Niedersachsen.

Det 136 år gamle skib har hjemhavn i Hamborg og kolliderede for godt en uge siden med et containerskib på Elben.

Forinden havde foreningen bag skibet netop afsluttet en omfattende restaurering af to-masteren hos Hvide Sande Shipyard til 12 millioner kroner.

Ved havariet var der 43 personer ombord på No. 5 Elbe. Otte passagerer kom lettere til skade.

Skibet blev hævet ved hjælp af sække, der blev pumpet fulde af luft og derefter trak skibet op til vandoverfladen. Nu skal eksperter i gang med at tjekke, hvor omfattende skaderne på fartøjet er.

/DPA

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Vejen Kommune vinder vigtigt slag om Skovgårdsvej: Har handlet efter bogen

Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Aabenraa

Kæmpe narkofangster ved grænsen

Annonce