Annonce
Esbjerg

Historisk tarmrenser-fabrik handlet af: Nu får Esbjerg ny bydel med 200 boliger

Handlen mellem Junge Byg og Dat-Schaub er afsluttet. I de kommende år vil Junge Byg udvikle et helt nyt boligområde på den store grund ved Storegade.
Junge Byg har underskrevet købsaftalen vedrørende den historiske Dat-Schaub-grund i Storegade. Nu påbegyndes den videre planlægning af den nye bydel med 200-250 boliger og dagligvarebutik. Den samlede byggesum beløber sig til et trecifret millionbeløb.
Annonce
Esbjerg: En historisk lokalitet i det østlige Esbjerg, som har rødder tilbage til slutningen af 1800-tallet og byens tidlige aktiviteter med den vigtige landbrugseksport til England, bliver i de kommende år gradvist udviklet til en helt ny bydel med 200-250 boliger og en dagligvareforretning til en samlet byggesum på et trecifret millionbeøb.
Det ligger fast, efter at en betinget købsaftale mellem virksomheden Junge Byg og Dat-Schaub Group om den cirka 30.000 kvadratmeter store Dat-Schaub-grund i Storegade nu er blevet en endeligt beseglet aftale.
Dat-Schaub har forarbejdet tarme fra svin på grunden siden 1893, men eftersom virksomheden med tiden blev omringet af beboelse, blev det mere og mere klart, at virksomheden var uheldigt placeret, og for lidt mere end fem år siden rykkede det nu Danish Crown-ejede datterselskab produktionen til nye moderne faciliteter på Estrupvej ved det tidligere slagteri.
Nu er lokalplanen for den nye spændende bydel imidlertid godkendt af politikerne på Esbjerg Rådhus, hvilket var en forudsætning for handlen.
- For os er det rart at få lukket denne handel, men det er samtidig en epoke i virksomhedens historie, der slutter, fortæller administrerende direktør Jan Roelsgaard, Dat-Schaub,  der også i København har oplevet en anden historisk hændelse i disse dage, idet Dat-Schaub her er flyttet fra hovedsædet siden 1934 i Kødbyen til Axelborg.
Annonce

Firmaets største projekt

For Junge Byg fra Filskov nord for Grindsted og Billund er projektet på Dat-Schaub-grunden det største i firmaets historie. Junge Byg med omkring 60 ansatte og firmastifter Claus Junge i spidsen har eksisteret i mere end 25 år, og firmaet har gennem årene opført et hav af store byggerier både som udvikler og totalentreprenør. Sidste vinter tog man eksempelvis første spadestik til et stort kompleks med 120 boliger i Billund, ligesom firmaet har været og er i gang i med to store boligprojekter i Kolding, Vejle og Horsens. Derudover har man med sit nylige engagement i et nyt Lalandia ved Søndervig snart opført knap 700 tilknyttede feriehuse – de fleste i Billund – desuden har firmaet også bygget adskillige butikker for diverse dagligvarekæder.

Dat-Schaub

Dat-Schaub var oprindeligt på tyske hænder. Der var fire ansatte i begyndelsen, da det hele begyndte i Storegade. I 1907 blev der oprettet en afdeling i København, og da en række andelsslagterier i 1921 overtog virksomheden, flyttede hovedkvarteret til København.

I dag har Dat-Schaub produktion og salg i det meste af verden, men i Esbjerg er der fortsat en relativ lille afdeling med en ny, moderne produktionsenhed ved Gl. Estrupvej.

Claus Junge lægger ikke skjul på, at projektet i Esbjerg er et gigantisk projekt, som i sidste ende kan tage fem år at færdiggøre i fuldt omfang.
- Næste skridt bliver, at vi skal til at forme projektet, og i den forbindelse skal vi have fundet arkitekter, som vil udvikle projektet sammen med os, fortæller Claus Junge.
Groft set kommer den nye bydel til at bestå af 200-250 boliger – formentlig i et miks af forskellige boligformer – og grønne områder, ligesom der gives mulighed for etablering af en stor dagligvarebutik på samlet 3.000 kvadratmeter eller to mindre butikker. Ifølge Claus Junge er han allerede i dialog med en kæde.
Annonce

Ros til kommunen

Planen er, at nedrivningen af bygningsmassen på Dat-Schaub-grunden påbegyndes i efteråret, og næste år forventer Junge Byg at kunne gå i jorden. Som tømrervirksomhed kommer han dog også til at skulle indgå aftaler om andre fagentrepriser.
Claus Junge roser i øvrigt Esbjerg Kommune i processen indtil videre, og han håber, at det frugtbare samarbejde vil fortsætte. Ingen af parterne i handlen ønsker at oplyse købesummen på Dat-Schaub-ejendommen, hvis offentlige vurdering i 2018 var sat til godt 35 millioner kroner, heraf udgør grundens værdi 7,6 millioner kroner.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce