Annonce
Varde

Historisk valgforbund: Nu får Venstre kamp til stregen

Fra de afgørende øjeblikke ved valget i 2017, hvor Venstre konstituerede sig sammen med Dansk Folkeparti, og Erik Buhl fik endnu fire år på posten som Varde Kommunes borgmester. Havde de seks borgerlige lister, der nu er gået i valgforbund, gjort det dengang, kunne verden have set helt anderledes ud. Arkivfoto: John Randeris
Seks borgerlige lister er gået i valgforbund for at minimere stemmespild. Havde de gjort det ved valget i 2016, ville Venstre ikke have flertallet i dag.

Varde: Det er det Konservative Folkepartis formand og spidskandidat, Heidi Bundgaard og Steen Holm Iversen, der har udtænkt ideen: At lave et bredt historisk valgforbund, for at undgå stemmespild ved valget til november.

De seks lister, der har slået kræfterne sammen, er Det Konservative Folkeparti, Kristendemokraterne, Borgergruppen, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Liberal Alliance, og samarbejdet går kun ud på at minimere tabte stemmer – parterne har ikke blandet blod, om hvem der skal være borgmester, hvis den mulighed skulle opstå.

”Parterne er enige om, at aftalen indgås for at undgå stemmespild mellem partierne og listen, og give flest mulige vælgere indflydelse på en borgerlig-liberal sammensætning af Varde byråd,” skriver de seks i en fælles pressemeddelelse.

Annonce

Par mandater gik spildt

Selvom valgforbundet helt oplagt kan blive begyndelsen på enden for Venstres traditionelle dominans i Varde byråd, er det ikke sådan, initiativtager Heidi Bundgaard ønsker at udtrykke det.

Er valgforbundet et opgør med Venstre?

- Sådan ser jeg det ikke. Men sidst, vi havde valg, lå der et par mandater og rodede til sidst. Var de kommet i spil, havde byrådet i dag set helt anderledes ud, så konsekvensen kan jo blive det, siger hun.

Har I spurgt Socialdemokratiet, om de vil være med?

- Nu er vi jo gået ind for at optimere det borgerlige samarbejde – så vi ser ingen grund til at spørge Socialdemokratiet om noget.

Annonce

Venstre er ikke spurgt

Venstre er jo også borgerlig. Har I spurgt dem?

- Nej, nok ud fra en betragtning om, at de højst sandsynligt helst vil passe sig selv.

Det kan I jo ikke vide, når I ikke har spurgt?

- Nej det jo rigtigt.

Valgforbundet

De seks lister, der har slået kræfterne sammen, er Det Konservative Folkeparti, Kristendemokraterne, Borgergruppen, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Liberal Alliance.

Så er jeres valgforbund et opgør mod Venstre-dominans?

- Det får du mig ikke til at sige.

Det Radikale Venstre er også blevet inviteret med i valgforbundet, men har ikke sagt ja tak.

Arbejdet på at samle de seks borgerlige lister i et valgteknisk samarbejde har stået på fra før jul.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Kvinde anholdt med favnen fuld: Sigtet for at stjæle indbo og ejendele fra sammenstyrtet hus

Sydjylland

Region Syddanmark i top: Markant færre corona-patienter i respirator døde end i resten af landet

Annonce