Annonce
Aabenraa

Historiske æbler og deres virkning er i fokus til Æbledagen på Oldemorstoft

Museum Oldemorstoft i Bov inviterer til æbledag. arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard

Padborg: Lørdag 28. september inviterer Museum Oldemorstoft og Pomarium Anglicum til æbledag.

Det foregår på Oldemorstoft, hvor man fra klokken 10-16 kan blive klog på historisk frugtavl og de gamle sorter, der fandtes langs med Flensborg Fjord og på Als.

- Når det drejer sig om æblesorterne på begge sider af Flensborg Fjord, så er det tydeligt, at de samme sorter går igen i de helt gamle haver. På æbledagen vækker vi den fælles kulturhistorie inden for frugtavlen til live hen over den nuværende landegrænse, siger museumsinspektør Mads Mikkel Tørsleff i en pressemeddelelse.

Heri opfordrer han også haveejere til at medbringe æbler fra træer, man måske ikke kender navnet på, så er der en pomolog, der måske kan komme med svaret.

Et tysk forskningsprojekt har vist, at de gamle æblesorter faktisk ofte er tålt af æbleallergikere, samt at disse sorter kan hjælpe med at desensibilisere allergikerens reaktion på at spise frugt. Dette forskningsprojekt kan man også høre mere om, ligesom man kan se gamle både æble- og pæresorter samt møde Aabenraa Biavlerforening.

Det er gratis at besøge æbledagen. /cak

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Kolding

Død mand blev glemt i sin lejlighed: Ingen vil tage ansvaret

Sydjylland

Flysager hober sig op i byretter: SF vil have justitsministeren på banen

Annonce