Annonce
Udland

Hiv-relaterede dødsfald er faldet en tredjedel siden 2010

Georges Gobet/Ritzau Scanpix
FN opfordrer til øget politisk handling for at eliminere aids. Antallet af hiv-dødsfald er faldet i 2018.

Sidste år faldt antallet af hiv-relaterede dødsfald til omkring 770.000 på verdensplan. Det er 33 procent lavere end i 2010, oplyser FN tirsdag.

Samtidig meddeler FN, at arbejdet med at udrydde hiv bliver påvirket af, at den finansielle støtte er ved at løbe ud.

Tallene stammer fra FN's årlige rapport om hiv, hvor verdensorganisationen estimerer, at 37,9 millioner mennesker i verden havde hiv i 2018.

For ni år siden i 2010 døde omkring 1,2 millioner af hiv-relaterede sygdomme. Det tal lå i 2017 på 800.000, og sidste år dalede det igen.

En af grundene til, at dødstallet er faldet de seneste år, skal findes i Afrika, der er det værst ramte kontinent. Her er faldt dødstallet sidste år.

Antallet af aids-relaterede dødsfald i den østlige del af Europa er steget med fem procent, og i Mellemøsten og Nordafrika er det steget med ni procent.

Hiv kan nedbryde immunforsvar og ødelægge kroppen, hvis det ikke behandles. Og bliver det ikke behandlet kan det udvikle sig til aids.

Der er behov for øget politisk ledelse for at eliminere aids, lyder opfordringen fra Gunilla Carlsson, administrerende direktør i FN's hiv-program, UNAIDS.

- Det er muligt at komme aids til livs, hvis vi fokuserer på mennesker og ikke sygdommen, siger hun.

UNAIDS har et mål om, at andelen af nye hiv-smittede skal falde med 75 procent sammenlignet med 2010.

Men det ser ud til at blive svært at nå med de 16 procent, som tallet ligger på nu, oplyser Peter Ghys, der er strategisk informationsdirektør i FN-programmet.

- Reduktionen er bare for lav til at nå det mål, der er blevet sat, siger han.

Et andet sårbart område, når det kommer til hiv, er børn. Sidste år blev flere end 160.000 nye tilfælde af hiv-smitte fundet hos børn.

Det er 41 procent lavere end i 2010, men det er langt fra det mål, som lande har stillet op, der lyder på maksimum 40.000 nye tilfælde hver år fra 2018.

Årtiers forskning har fortsat til gode at finde en kur eller vaccine, der kan kurere hiv, som 80 millioner mennesker verden over er smittet med, og som har dræbt flere end 35 millioner mennesker siden start 1980'erne.

/ritzau/AFP

Annonce
Årlig rapport fra UN
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Brexit it is: Vælgerne har talt

Endelig. Endelig kan både Storbritannien og EU komme videre. De britiske vælgere har talt, tydeligt, og de har klart valgt Brexit. Det giver en tiltrængt klarhed på begge sider af vandet oven på flere års tumultariske scener i det britiske parlament og manglende fremdrift i de uendelige forhandlinger med et mere og mere målløst EU. Nu må vi være færdige med Brexit eller ej. De britiske vælgere har talt, og de har givet den konservative premierminister Boris Johnson et klart mandat. Johnson er som politiker let at mene en masse om. Man kommer let til at ryste på hovedet. Han er en populist, en politisk charlatan, der ikke skyr nogen midler for magten, men han er også en klar vinder af det britiske valg efter en valgkamp, der har centreret sig om en sag: Brexit. Nu. Om han vandt på grund af sagen eller på grund af en meget svag, forvirret opposition, eller fordi englænderne ikke orker mere snak eller en kombination af det hele er ligegyldigt. Johnson vandt stort. Han tegner Storbritannien. Det kan man begræde, fra vores side af Nordsøen. Både politisk og økonomisk. Vi gik ind i det europæiske fællesskab sammen med englænderne, og der har så at sige altid været en tæt og givtig relation mellem Esbjerg og Harwich, og det havde været bedst for Danmark, om Storbritannien på vej ud af EU var vendt om i døren. Det gør Storbritannien ikke med Boris Johnson som dørmand. Lad os tørre øjnene. Briterne har valgt brexit, nu skal vi have det bedst mulige ud af det scenarie. Vi har en interesse i en stærk og tæt relation også fremover. Vi skal have en fornuftigt balanceret handelsaftale på plads hurtigst muligt. Vi beriger hinanden økonomisk og kulturelt. Danmark bør være den stemme i EU, som mere end nogen anden søger kompromisset og appellerer til fornuften i de forestående forhandlinger mellem Storbritannien og EU. Det bliver der brug for.

Annonce