Annonce
Læserbrev

Hjælp – der er også hjemløse her

Læserbrev: Der findes hjemløshed og fattigdom i Danmark. I vores by helt præcis 45 hjemløse. Et hvert menneske uden et hjem er en katastrofe.

Vi møder mennesker, der slås hver dag i Kirkens Korshær i Sønderborg. Og vi ser flere og flere, som ikke kan få enderne til at mødes. Det er ikke i orden i et samfund som det danske. Og det er ikke nødvendigt.

Derfor holder vi, Kirkens Korshær, landsdækkende kampagneuge i uge 46. Vi starter mandag den 11. kl. 19 på Rådhustorvet i Sønderborg med at vise, hvor mange hjemløse, der er i vores by. Det gør vi ved at tænde et lys for hvert eneste af de mennesker i vores område, der mangler noget så grundlæggende som et hjem. Og vi slutter ugen med at samle ind til vores sociale arbejde lørdag den 16. november, hvor vi inviterer til sønderjysk kaffebord i vores varmestue på Vøl-Bogade 8 kl. 14-16.

Søndag den 17. november, stemmer vi dørklokker og beder om bidrag i hele landet. Du kan desuden give et bidrag til vores lokale arbejde på vores MobilePay nummer 171937.

Presset er stort

I hele landet melder mine kollegaer om stigende pres på vores varmestuer. Mennesker kommer i disse dage til os og beder om hjælp til helt basale ting. Et sted at sove, et måltid mad, et varmt bad, rent tøj – eller en snak og helt almindelig medmenneskelig omsorg. Vi hjælper, så godt vi kan.

I Kirkens Korshær har vi i 107 år været med til at hjælpe dem, der falder ud af systemet. Det er mennesker, der kæmper med psyken, med misbrug, med fattigdom, hjemløshed og ensomhed.

Det er mænd og kvinder, børnefamilier og unge. De er udsatte og har hårdt brug for omsorg, nærvær og respekt. Det får de hos os, for vi møder hvert enkelte menneske i øjenhøjde – også når man ligger ned.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Annonce