Annonce
Varde

Hjælp: Kvie Sø Efterskole risikerer at lukke inden åbningen

Siden seneste efterår har en række frivillige og pårørende til kommende elever på Kvie Sø Efterskole gjort skolen i stand. Men nu risikerer efterskolen at lukke inden åbningen, da den mangler fire elever og 770.000 kroner i egenfinansiering. Arkivfoto: Henrik Reintoft
Kvie Sø Efterskole mangler 770.000 kroner og fire elever inden den 15. maj. Hvis det ikke nås, så kan efterskolen ikke låne penge til ombygningen.

Ansager: Så tæt på og alligevel så langt fra målet om at åbne Kvie Sø Efterskole den 11. august. Efterskolen mangler 770.000 kroner i egenfinansiering og fire elever. Forhold, som skal være bragt i orden senest den 15. maj.

Formand Peter Fog fra Kvie Sø Efterskole er klar i mælet, hvis det ikke lykkes:

- Så bliver der ikke nogen efterskole.

Efterskolen er en specialefterskole for unge udviklingshæmmede og er kun den anden af sin art i Danmark.

Peter Fog fortæller, at de mindst skal have en egenfinansiering på 2,6 millioner kroner og 35 elever til august. Det er et krav fra deres pengeinstitut, hvis de skal låne penge til efterskolen. Lige nu er der indgået skolekontrakter med 31 unge, mens der i 2020 er indskrevet 42 elever. De manglende fire elever i år lyder ikke er meget, men det svarer til en manglende indtægt på mellem 800.000 og en million kroner ifølge Peter Fog.

- Vi vurderes som alle andre businesscases. Fundamentet skal være i orden. Og her er eleverne det vigtigste. Vi er nødt til at sætte en streg, siger Peter Fog.

Annonce

Kvie Sø Efterskole

Kvie Sø Efterskole er en specialefterskole for unge med blandt andet Downs syndrom, autisme og andre læringsvanskeligheder. Baggrunden for oprettelsen af skolen er, at der kun er en lignende efterskole øst for Storebælt.

Efterskolen har den 6. maj indskrevet 31 elever til august 2019 og 42 elever fra august 2020. Der skal minimum være 35 elever for, at skolen kan løbe rundt.

Der er et krav om egenfinansiering på 2,6 millioner kroner. Indtil nu er der skaffet 1.830.000 kroner.

Der vil være i alt 14 medarbejdere på efterskolen, hvoraf de 12 er undervisere. Deraf en forstander og en viceforstander.

Strengere krav

Grunden til, at skæringsdatoen er den 15. maj, er ret simpel. Hvis ikke lånene er i orden, så kan Kvie Sø Efterskole ganske enkelt ikke nå at bygge skolen om. Blandt andet er der strengere krav fra brandmyndigheder, da flere elever ikke selv kan komme ud ad vinduerne.

Han, resten af bestyrelsen og ikke mindst de 31 elever, som har skrevet en skolekontrakt, håber, at de når i hus.

- Vi har kontakt til flere forældre. Jeg tror og håber på det, siger Peter Fog.

Må ikke give tilskud

Varde Byråd har i hele forløbet bakket op om Kvie Sø Efterskole, der af kommunen købte Tippen. Aftalen var, at Kvie Sø Skole først efter to år skulle betale for bygningerne.

Borgmester Erik Buhl (V) fortæller, at kommunen af konkurrencehensyn ikke må give et driftstilskud. Heller ikke det første år. Og heller ikke med det i baghovedet, at skolen skaber 14 nye arbejdspladser.

Varde Byråd kan eventuelt rykke datoen for overtagelsen. Det vil hjælpe på likviditeten.

- Vi bakker op alt det, vi kan. Behovet for skolen er der. Så mon ikke det lykkes, siger Erik Buhl.

Annonce
Forsiden netop nu
112

58-årig havnede i grøften

Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce