Annonce
Aabenraa

Hjælp til husejere giver politisk ballade

Striden handler om det lille hvide hus med rødt tag i midten. Beboerne får trafik på alle fire sider, når kommunen gør alvor af planen om at nedrive den gamle børnehave ved siden af for at lave en indkørsel til det nye plejehjem i Tinglev. Luftforto: Indeholder data fra Geodatastyrelsen Matrikelkort WMS tjeneste.
Politikerne i Aabenraa vil gerne hjælpe husejere i Tinglev, som kommer i klemme mellem to indkørsler. Men de er ikke helt enige om hvordan. En løsning skal findes inden næste byrådsmøde.

TINGLEV: Det haster med at finde en løsning for huset på Grønningen 34 i Tinglev, hvor Lars Thonesen bor med sin kæreste Bente Junker Hansen.

De risikerer at komme til at bo med trafik på alle fire sider af huset, hvis lokalplanen for det nye plejehjem i Tinglev vedtages, som den ser ud nu.

Planen er med på byrådsmødet den 18. december.

Politikerne er på vej med forsalg til løsninger for beboerne i nummer 34. Et flertal i vækstudvalget for land og by afviser dog, at problemet skal løses ved, at kommunen køber Lars Thonesen og Bente Junker Hansens hus, sådan som parret selv har foreslået.

Flertallet, der består af Philip Tietje og Søren Frederiksen fra Venstre, Erwin Andresen (SP) og Jette Julius Kristiansen (DF), har i stedet sagt ja til at bygge en støjmur ind mod den kommende parkeringsplads øst for huset, og samtidig spærre den nuværende indkørsel vest for huset.

Desuden vil borgmester Thomas Andresen aftale nærmere detaljer med parret på Grønningen 34 - blandt andet størrelsen af en eventuel erstatning for værditab.

En mulighed er også, at parret kan indgå en aftale om mageskifte, så kommunen overtager en del af parrets have, mod at de til gengæld får et areal vest for huset til en ny have.

Annonce

Værditab

Kommunen anslår, at værdien af Lars Thonesen og Bente Junker Hansens hus forringes med 75.000 kroner, hvis kommunen laver en indkørsel til plejehjemmet ved at nedrive nabohuset.

Selv mener parret, at værdiforringelsen ligger et sted mellem 200.000 og 300.000 kroner.

Mindretallet

Et mindretal bestående af de to socialdemokrater Erik Uldall Hansen og Egon Madsen samt Michael Christensen (SF), mener dog ikke, at kommunens tilbud er den rigtige løsning på adgangs- og parkeringsproblemerne omkring det kommende plejehjem i Tinglev.

De havde i stedet foretrukket, at kommunen køber Grønningen 34. Det er dog ikke sikkert, at kommunen i det hele taget må det sådan rent juridisk. Kommunen må nemlig kun ekspropriere, hvis den selv har brug for et areal, og kommunen har rent faktisk ikke brug for Grønningen 34.

- Vi kunne have løst denne her sag bedre fra start af, og derfor vil vi gerne kompensere beboerne i nummer 34. Men det skal være indenfor rimelighedens grænser, siger Philip Tietje (V), der er formand for vækstudvalget.

- På den anden side af bordet kan der også spores en vis velvilje.

- Hvis vil kan finde en løsning, som parret i nummer 34 er tilfredse med, så vil vi også stemme for den i byrådet, siger Erik Uldall Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Annonce