Annonce
Kolding

Hjælp til sommerferielæsningen: (Gen)opdagelsen af stor litteratur

Kristoffer Harboe, bibliotekar. Privatfoto

Hvad skal jeg læse i ferien? I en lille serie bringer avisen boganbefalinger fra bibliotekarerne på Koldingbibliotekerne. I dag er det Kristoffer Harboe, bibliotekar:

- I foråret satte jeg mig for at (gen)læse nogle værker fra min gymnasietid. Nogle af dem findes ikke på Kolding Bibliotek. Så er det godt, at vi har Bibliotek.dk, hvor man kan bestille bøger fra andre biblioteker til afhentning lokalt. En service, som jeg har benyttet mig af utallige gange, og som gjorde (gen)læsningen af to af nedenstående bøger mulig:

Tag chancen med Mr. Chance. - Er en debil mands evne til at tale i plantemetaforer nok til at forføre en hel verden, så han ved et tilfælde ender som vicepræsidentkandidat i USA? Det kan du finde ud af i Jerzy Kosinskis satiriske roman Chance. Et lille mesterstykke. I skuespillet Educating Rita, som kun findes på engelsk, tager en arbejderkvinde timer hos en lektor for at blive klogere på verden. Men hvem underviser hvem?

En eviggyldig roman. - Knud Sønderbys roman Midt i en jazztid er en medfølende skildring af 20’ernes ungdom, som sagtens kunne være skrevet i dag, hvilket er med til at gøre den så fremragende – den er tidløs.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Terror skal bekæmpes uden tøven

Takket være en dygtig indsats fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og syv af landets politikredse kan Danmark meget vel være sluppet for ét eller flere terrorangreb. Ved en koordineret aktion onsdag blev flere end 20 adresser over hele landet ransaget og omkring 20 personer anholdt. Ifølge det oplyste fik politiet fat i alle de personer, der var mistænkt, og der menes derfor i denne sag ikke at være flere potentielle terrorister på fri fod. De anholdte vil blive fremstillet ved grundlovsforhør, flere af dem sigtet efter straffelovens såkaldte terrorparagraf. Det er sparsomt med oplysninger i sagen, men ifølge politiet har flere af de anholdte haft "militant, islamistisk motiv" til den planlagte terrorhandling, som vi indtil videre ikke ved noget om. Sagen vidner om den dødsens alvorlige situation, vi som land befinder os i. Der findes iblandt os mennesker, der drevet af islamisk fundamentalisme vil os det ondt, som ingen midler skyer og hvis mål er at skabe skræk og rædsel ved så dødelig terror som muligt. Det er hinsides vores fatteevne, hvorfor de er i besiddelse af så indædt had til de frie samfund, hvis beskyttelse de nyder godt af hver dag, men det er de. Det er ubegribeligt, hvorfor de overhovedet lever i vores vestlige demokratier, men det gør de. Desværre. Det må vi indrette os efter og droppe enhver naiv forestilling om andet, end at vi har været under angreb, at vi er under angreb og at vi kommer under angreb. Mindst én gang tidligere har dansk politi afværget et større terrorangreb, da fire mand i 2010 blev anholdt for at planlægge et attentat mod JP/Politikens Hus i København. I 2015 blev der gennemført to terrorangreb i København på Krudttønden og mod en jødisk synagoge. Her blev to mennesker dræbt. Vi har allerede tilladt mere overvågning og registrering i samfundet, men vi bryder os ikke om at ofre vores frihed på terrorens alter. Lige i dag må vi glæde os over, at der med dygtigt politiarbejde formentlig blev afværget et grusomt terrorangreb.

Annonce