Annonce
Kolding

Hjælp til sommerferielæsningen: Marianne Ibsen Hansen, det tætteste på en ny Halfdan Rasmussen

Bente Bruun, bibliotekar. Privatfoto

Hvad skal jeg læse i ferien? I en lille serie bringer avisen bog-anbefalinger fra bibliotekarer på Koldingbibliotekerne. I dag er det Bente Bruun, bibliotekar:

- Um chiligum okkenokkenikkenum …. Marianne Iben Hansen er det tætteste, vi kommer på en ny Halfdan Rasmussen. ”A, B, kom og C” er en bog med alfabetrim, mens ”Axel elsker biler” er en rap om bilmærker og anden Axel, der skiller sig ud, men efterhånden accepteres. Disse bøger er en del af ”Børnenes bedste bøger”, så de bliver læst i alle kommunale børnehaver.

- Men Marianne Iben Hansen har skrevet mange andre billedbøger. ”Kroppen – rim og mirakler” er en fagbog med både sjove rim og fakta om kroppen. De 6-9 årige vil elske at høre englerappen ”Av det gør nas”, som er rå og rørende actionkomedie og en sand fest at læse højt.

- Det samme er Lille frøken Pingelpot, som er min yndlings. Lille frøken Pingelpot er ikke som de andre, for i stedet for ”pip” kommer der sære lyde ud af næbbet ”okkenokkenikkenum della hyt pyt pingelpot ding dappe duh”. Og det er ikke spor rart at være anderledes, med mindre man har én at være anderledes sammen med. Marianne Iben Hansen tager fat på alvorlige emner og udsætter dem for mundballade, som kan få børn og voksne til at grine og til at tale sammen om svære følelser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Illegal indvandrig er alarmerende

Fra statistikkerne ved vi, at der er godt 800.000 indvandrere og efterkommere i Danmark. Opgørelserne siger naturligt nok ikke noget om den illegale indvandring, da de pågældende personer ikke er registreret. Men Rockwool Fonden har et skøn. Ved hjælp af en avanceret statistisk model vurderer Rockwool Fonden, at cirka 26.000 personer opholder sig ulovligt i landet. Det er en stigning på 18 procent, siden fonden kom med sin seneste rapport i 2016. Nyheden er alarmerende. Et er den lovlige immigration, der så sandelig også har skabt udfordringer. Men noget ganske andet er, at vores land åbenbart huser mennesker, vi intet aner om. Vi har således ikke mulighed for at tjekke, om de pågældende er farlige kriminelle eller måske endog terrorister. I sagens natur er der indbyggede usikkerheder i rapporten. Men ifølge fondens egen forskningsenhed holder det med 95 procents sandsynlighed stik, at mellem 23.000 og 29.000 personer lever under jorden her til lands. Hver og en af dem er en for mange. Tilsyneladende er der to former for illegal indvandring. Uvist hvordan lykkes det åbenbart nogle mennesker at snige sig hertil og gå i skjul. Andre indrejser lovligt, men opholder sig efterfølgende i Danmark i strid med lovgivningen. Blandt andet sker det åbenbart, at kinesere udnytter deres landsmænd som kummerligt betalt arbejdskraft i restaurationsbranchen. Kokkene kommer til Danmark i henhold til den såkaldte beløbsordning. Den sikrer på papiret kineserne en ganske udmærket løn. Men Fagbladet 3F skriver, at ingen eller kun få fridage samt groteske arbejdsuger kombineret med fradrag for kost og logi reducerer den reelle timeløn til omkring 25 kroner. Kinesiske kokke er næppe den store trussel mod rigets sikkerhed. Men de pågældendes ophold er ligeså ulovligt som alle andre illegale immigranters. Derfor er der også her behov for en energisk indsats med at opspore og udvise disse mennesker, ligesom deres arbejdsgivere naturligvis skal gøres ansvarlige.

Kolding

Venstre i Kolding Byråd mister endnu et medlem: Due Paarup skifter til de radikale

Kolding

Forliget om at lukke Kolding havn er dødt: Nu skrider Socialdemokraterne også

Annonce