Annonce
Haderslev

Hjælp til udsatte mennesker med diabetes

Samarbejdspartnerne har undervejs i projektet måtte tilpasse sig coronarestriktionerne og har derfor bl.a. haft samarbejdsmøder online. På billedet ses samarbejdspartnerne tilknyttet Gram området: øverst fra venstre sundhedskonsulent Didde Scherrebeck, praktiserende læge Morten Østergaard-Nielsen, sygeplejerske Lisbet Nygaard, sundhedskonsulent Kirsten Andersen og projektkoordinator Heidi Mattle. Foto: Haderslev Kommune
Et nyt samarbejde om udsatte mennesker med diabetes i Haderslev Kommune peger på gode erfaringer med mere kommunikation på tværs af samarbejdspartnere og vigtigheden af lokale sundhedstilbud.
Annonce

Haderslev: Det kan hjælpe udsatte mennesker godt på vej, når der knyttes tættere bånd mellem praktiserende læger og samarbejdspartnere. Det viser de første tilbagemeldinger fra et projekt, Haderslev Kommune har sat i gang sammen med to lægehuse, lokalpsykiatrien, diabetesambulatoriet på Sygehus Sønderjylland og Type2dialog.

Projektet udspringer af det regionale-kommunale-private samarbejde omkring Sundhedscenter Haderslev. Projektet har fokus på kommunikation og indsatser for den enkelte patient, hvor der typisk er flere samarbejdspartnere involveret. Der deltager patienter både fra Haderslev og fra Gram. Derfor er Lægehuset Høegh, Lind, Østergaard-Nielsen i Gram også en del af projektet.

-Udsatte mennesker er ofte i risiko for at udvikle type 2-diabetes og andre sygdomme. Derfor kan de have glæde af, at vi styrker samarbejdet med dem og omkring dem blandt andet ved at skrue op for kommunikationen, siger projektkoordinator i Haderslev Kommune Heidi Mattle.

Det tætte samarbejde om de udsatte mennesker tager udgangspunkt i en forløbsplan, hvor blandt andet borgerens blodsukkerværdier, medicin, personlige mål for ændrede livsstilsvaner og aftaler fremgår. Forløbsplanen udskrives til patienten og fungerer som en fysisk vandrejournal, som giver patienten indblik i sit eget forløb og aftaler. Informationerne sendes også elektronisk.

Lægehuset Høegh, Lind, Østergaard-Nielsen fra Gram har fulgt 10 udvalgte patienter særligt tæt siden april 2020. Erfaringerne herfra er gode og viser blandt andet, at især kommunikationen mellem samarbejdspartnerne er forbedret.

-Samarbejdspartnerne i projektet taler bedre og oftere sammen nu end tidligere pga. vandrejournalen og samarbejdet, hvilket giver god mening i forhold til patienternes behandling og forløb. Vandrejournalen er også god for patienterne, da de er glade for at have noget at kigge på, fortæller læge Morten Østergaard-Nielsen.

Betydningen af lokale tilbud er blevet understreget af patienterne i projektet og lægehuset, derfor har Haderslev Kommune oprettet et nyt diabetestilbud til patienterne i Gram med fokus på, hvordan deltagerne hver især kan håndtere livet med diabetes. Her er det første diabeteskursus netop afsluttet med positive tilbagemeldinger fra deltagerne.

Én af deltagerne fortæller:  -Jeg kan have svært ved at overskue at komme ud ad døren og være sammen med andre, men når det foregår i Gram, hvor jeg bor, så er det nemmere og mere trygt at være med. Diabeteskurset har været rigtig godt for mig, og jeg har færdiggjort det.

Læge Morten Østergaard-Nielsen supplerer med, at flere af patienterne deltager i sundhedstilbud nu, det ønskede de ikke tidligere. Det har hjulpet, at tilbuddene er kommet til Gram.


Flere af patienterne deltager i sundhedstilbud nu, det ønskede de ikke tidligere. Det har hjulpet, at tilbuddene er kommet til Gram.

Læge Morten Østergaard-Nielsen


-På diabeteskurset har der bl.a. været fokus på, hvilke lokale aktiviteter borgerne kan fortsætte med efter diabeteskurset. F.eks. har Ældresagen gåture om onsdagen i Gram, hvor der nu er oprettet et ekstra gåhold med en frivillig gåvært til bl.a. de patienter i projektet, som ønsker at gå i et roligt tempo, siger sundhedskonsulent Didde Scherrebeck fra Sundhedssamarbejde og Forebyggelse, Haderslev Kommune

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Varde

20-årig trafikdræbt mand er identificeret: Han stødte frontalt ind i en lastbil i sin VW Up

Regionalt

Coronasmitten tager endnu et dyk i hele landsdelen: Også antallet af indlagte daler

Annonce