Annonce
Tønder

Tungt mysterium: Historisk sten på 700 kilo er blevet stjålet

Nu er den væk. I mere end 100 år har Æ Røgelsten ligget på sin plads i Bredebro. I sommer har ukendte gerningsmænd fjernet den 700-kilo tunge sten. Privatfoto
En stor, tung sten er forsvundet fra det sted, hvor den har ligget i hundreder af år. Niels Christian Thomsen, der bor tæt ved stedet, undrer sig såre.

BREDEBRO: Hvorfor stjæler man en stor, historisk mindesten på 700 kilo, og ikke mindst hvordan?

Det var de to spørgsmål, der først meldte sig hos Niels Christian Thomsen, der er pensioneret fra elektrikerbranchen og bor tæt på gerningsstedet.

I mindst hundrede år har stenen ligget ved det, der var en såkaldt drivervej fra Trøjborg til Løgumkloster marked, altså en vej til kreaturer. Den har samtidig markeret det punkt, hvor tre gamle kirkesogne Abild, Løgumkloster og Brede mødtes.

Stenen er forsynet med ordene Æ Røgelsten i let-læselige typer. Men en dag i forsommeren var stenen sporløst forsvundet, da Niels Christian Thomsen kom forbi på cykel.

- Jamen det var jo meget mærkeligt at komme og se noget, der ikke er der. Jeg blev dybt ulykkelig og cyklede hjem og snakkede med nogen bekendte, og vi blev enige om at kontakte jer (JydskeVestkysten, red.) Det skulle vi nok have gjort allerede i sommer, men bedre sent end aldrig, siger Niels Christian Thomsen, som rent faktisk har et bud på, hvem der kan have fjernet den tunge sten.

- De unge mennesker finder på de mærkeligste ting, når de fylder 30 år. Hvis de kan finde på at stille olietønder op i en indkørsel, så kunne jeg godt forestille mig, at Æ Røgelsten er havnet sådan et sted, siger Niels Christian Thomsen, som dog ikke har noget bud på, hvordan gerningsmændene har flyttet den 700-kilo tunge sten.

- Den er ikke lige sådan at flytte, konstaterer han tørt.

Annonce
Æ Røgelsten lå der stadig, da det var sommer i Bredebro. Nu har ukendte gerningsmænd stjålet den mere end 100 år gamle mindesten.

Det kræver mindst en rendegraver

Er der en, der til gengæld ved noget om tunge løft, må det være Frank Segall, der ejer Frank Segall Kranudlejning og Maskinløft i Esbjerg. Og efter at have undret sig over, hvorfor nogen i det hele taget har stjålet en tung mindesten med inskription på, har han da også et kvalificeret fagmandsbud på, hvordan stenen er blevet fjernet.

- Kan du komme tæt på med en kran, er 700 kilo ikke noget at snakke om. Du kan også bruge en rendegraver eller en gummiged. Hvis det er med en rendegraver, er det bare at sætte grabben ind under. Det er nok det mest sandsynlige. Men det er sgu da dybt træls, siger Frank Segall, som tilføjer, at det ikke bare er noget, man gør med to mand og en lastbil.

- Hvis den vejer oppe omkring 700 kilo, så tager man den ikke bare under armen, der skal maskinkraft til, siger han.

I Bredebro vil Niels Christian Thomsen bare gerne have Æ Røgelsten tilbage på dens rette plads.

- Min far har fortalt, at han gik forbi stenen helt tilbage i 1920´erne, så jeg er sikker på, at den har ligget der i mere end hundrede år. Vi vil gerne have stenen tilbage, også fordi så store sten er en sjældenhed i vores del af landet.

Hvis nogen har set en 700-kilo tung mindesten med påskriftene Æ Røgelsten - måske i en indkørsel - hører redaktionen gerne nærmere.

De sørgelige rester. Her lå i mere end hundrede år den 700-kilo tunge Æ Røgelsten. Nu er den væk.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce