Annonce
Billund

Voldsdom sender arbejdende flygtningefamilie på statslig forsørgelse i seks år

Lona Holm Hansen var dybt chokeret over den dom, som den syriske familie modtog i januar. Hun var overbevidst om, at de eventuelt ville blive idømt samfundstjeneste. Hun er bekymret for børnenes velbefindende fremadrettet - som det er nu, er deres fremtidsudsigter lig nul. Foto: Lise Nørgaard
I stedet for at forsørge sig selv, som de har gjort hidtil, står en ellers velfungerende flygtningefamilie fra Grindsted nu til at skulle tilbringe seks år under statens forsørgelse i en flygtningelejr.
Annonce

Grindsted: Spørgsmålene hober sig op for en syrisk flygtningefamilie fra Grindsted - og for medlem af Grindsteds kvindeklub og en nær ven af familien, 66-årige Lona Holm Hansen fra Grindsted. Det i en grad, at familien er ved at blive opslugt af frustrationer og sorg, og efterhånden er nået dertil, hvor de ikke kan mere.

De befinder sig alle midt i en sag, der indeholder langt flere spørgsmål end svar - både i det sagsforløb, de har været igennem, og det, der venter dem fremadrettet. I systemet bliver de sendt fra den ene instans til den anden - uden svar.

Fra Sandholmlejren til udlændingestyrelsen, fra udlændingestyrelsen til kriminalforsorgen, fra kriminalforsorgen til kommunen - og forfra igen.

Familien er ikke selv parat til at stille sig frem med deres historie. Derfor er det familiens personlige ven og hjælper Lona Holm Hansen, der fortæller den.

Vi kan lære meget af hinanden - men det betyder, at vi skal tale sammen, for det er den måde, vi kan opnå en ændring på. I Syrien bor børnene hjemme, til de er blevet gift. Det er deres kultur, men jeg har tit spurgt moren i familien, om hun så skal bestemme, hvem hendes datter skal giftes med. Hun har altid svaret NEJ, at det skal hun ikke. Til gengæld kan vi lære noget af dem om tætte familiebånd, og at tage os af hinanden i den nærmeste familie.

Lona Holm Hansen, pensionist og ven af syrisk familie

Annonce

Et uskyldigt slagsmål

Forældrene blev i januar ved landsretten idømt tre måneders fængsel hver og udvisning af Danmark i seks år.

Det samme gjorde deres 18-årige søn, der fik en betinget dom - altså skal han ikke i fængsel. Også han er dog udvist af Danmark.

Derudover består familien af yderligere to børn, en pige på 13 og en ung mand på 19 år, der begge har opholdstilladelse i Danmark. Forældrene er netop blevet indkaldt til at afsone deres domme - forskudt på et par uger, hvilket efterlader børnene i et tomrum i Grindsted, og hvad der venter familien bagefter, står hen i det absolut uvisse.

Indtil for blot tre uger siden passede forældrene deres arbejde på henholdsvis fabrik og hotel i nærområdet, og børnene passede deres skolegang og uddannelse. Familien har været i Danmark i cirka fire år.

For halvandet år siden blev faren, der er over 60, og moren, der er sidst i 40'erne, involveret i et slagsmål i Grindsted - et uskyldigt ét af slagsen ifølge Lona Holm Hansen. Det var en diskussion, der udviklede sig i forhold til en anden syrisk familie. Forurettede anmeldte sidenhen sagen efter et besøg hos lægen.

Annonce

Hvis vi ikke vil have dem...

Lona Holm Hansen kender især moren i familien, som hun har fået et tæt forhold til gennem kvindeklubben i Grindsted - en klub, der har lagt vægt på at komme ud og opleve kulturen, livet - og systemet i Danmark. Gruppen skal for eksempel snart på besøg i Folketinget.

Lona Holm Hansen er selv pensionist, men arbejdede for 18 år siden som pædagog med unge kriminelle i et varetægtssurrogat.

- Jeg har været med i rigtig mange retssale, og jeg havde altid følelsen af, at vi samarbejdede om at få det bedste ud af det for det enkelte menneske, og jeg har altid oplevet, at tvivlen er kommet den anklagede til gode, men det har jeg absolut ikke oplevet i denne sag, siger Lona Holm Hansen, der var 100 procent sikker på, at familien højest ville få samfundstjeneste for deres forseelse.

- Er vi ikke længere lige for loven? Er loven blevet strammere for udlændinge? Er det fordi, man gerne vil have så mange af dem ud af landet som muligt? Alle kan fejle, og alle har lavet fejl i deres liv. De her mennesker er kommet hertil med så meget i rygsækken, de har oplevet, at deres hus er blevet bombet, og alt er blevet ødelagt. Vi har tit talt med familien om, at politiet i Danmark ikke er korrupt og ikke kan finde på at være voldelig overfor nogen - som i Syrien, siger Lona Holm Hansen.

Hvis Danmark vil have færre problemer og udgifter med udlændinge, kan hun ikke se logikken i den sag, hun står med.

- De havde begge to arbejde, forsørgede sig selv og deres familie og betalte deres skat. Det gør de ikke mere. Så hvis Danmark ville spare penge, så er det ikke sket - tværtimod, siger Lona Holm Hansen, der er bekymret - især for børnene. Familien har en gammel bedstemor i Grindsted, og her skal den 13-årige bo, mens forældrene afsoner.

Lona Holm Hansen har hjulpet familien med at ringe og ansøge forskellige instanser via computeren. Deres ældste søn på 19 år, som er god til dansk, har også hjulpet meget, men indtil videre har de kun mødt en mur af ubesvarede spørgsmål. Foto: Lise Nørgaard
Annonce

Ingen svar

Det er ikke en optimal løsning ifølge Lona Holm Hansen, og derfor har hun sammen med andre danske venner af familien ansøgt kommunen om, at de kan bo sammen i familiens nuværende lejlighed med bedstemoren - i stedet for i bedstemorens lejlighed, hvor hun skal klare sig for en integrationsydelse. Det har de ikke fået svar på - selvom moren i næste uge skal til Sjælland for at afsone sin dom og dermed må efterlade børnene uden svar på, hvad de har at leve af.

Dertil har de ansøgt om, at forældrene fik lov til at afsone med fodlænke, men det blev afvist af kriminalforsorgen: Når man er udvist af Danmark, kan man ikke afsone med fodlænke, og man har heller ikke arbejdstilladelse længere. Kommunen ringede således for tre uger siden og meddelte familien, at de ikke skulle møde på arbejde igen.

- Begge virksomheder har tilkendegivet, at de håber, sagen løser sig, og at de er klar til at ansætte dem igen, siger Lona Holm Hansen.

Hun har efter meget skriveri mellem instanser nu har fået lovning om kostpenge til datteren - børnene kan også blive i lejligheden, mens deres forældre afsoner, men hvor meget datteren er berettiget til, og hvad den 18-årige skal leve af i mellemtiden, og hvad der derefter skal ske, suser stadig rundt fra instans til instans.

- Det virker, som om de mange regler, der kom under den seneste regering, aldrig er blevet ansvarsfordelt eller implementeret. Jeg tror simpelthen, det er gået for stærkt med alle de love. Systemet er ikke-eksisterende. Der er så mange huller. De medarbejdere, vi har mødt rundt omkring, er såmænd søde nok, men systemet vil ikke samarbejde eller tage ansvar, siger Lona Holm Hansen.

Lona Holm Hansen er en del af kvindeklubben i Grindsted, der arrangerer ture både i nærområdet og i hele Danmark - for at blive klogere på Danmark. Klubben er for alle kvinder stiftet af en kvinde fra Syrien, der ønskede at lære Danmark endnu bedre at kende. Lona Holm Hansen har her lært familien, der nu står til udvisning, at kende rigtig godt. Foto: Lise Nørgaard
Annonce

Hvor går man så hen?

Moderen skal afsone sin dom i et kvindefængsel på Sjælland.

- Det er ikke dommen, der lægger hende på sinde, men hun er selvfølgelig dybt bekymret for, hvordan det skal gå hendes børn, mens hun ikke er der, siger Lona Holm Hansen, der selv er bekymret for børnene.

- De er ganske almindelige børn og unge, men jeg er bekymret for dem. Hvad sker der, når man bliver skubbet væk, og ingen vil én noget godt, og der er generel mistillid? Så søger man andre steder hen, og jeg er bekymret for, hvor det kan blive, siger Lona Holm Hansen, der tilføjer, at alle kan blive skubbet derud, hvor man ikke længere kan bunde.

Familien har brugt mange penge af deres ellers sparsomme opsparing på advokater. Lona Holm Hansen har hjulpet med det praktiske i sagen sammen med andre danske venner, så godt de kunne - hvis de ikke havde været der med deres støtte, ved hun ikke, hvordan det ville have set ud for familien.

- Så ville der ikke have været nogle, siger hun, der stiller spørgsmålstegn ved, om det kan være rigtigt, at frivillige skal løfte en sådan opgave. Hele forløbet har gjort stort indtryk på den 66-årige pensionist:

- Det giver mig søvnløse nætter, at man kan behandle folk på den måde. Jeg synes, de er blevet så uretfærdigt behandlet, siger hun, der har lovet moren i familien, at hendes børn selvfølgelig ikke skal sulte.

- Jeg har talt med præst og formand for integrationsforeningen Kontakten, Egil Hvid-Olsen, om det. Ham mødte jeg, da vi med kvindegruppen besøgte kirken, og kommer der ingen svar, så ender det med, at vi laver en indsamling i Grindsted, siger hun.

Annonce

Udvist til flygtningelejr

Efter afsoningen står den halve familie til udvisning. Noget, som både familien og Lona Holm Hansen har holdt på afstand.

- Vi har taget en ting ad gangen og håber, at der måske ville ske noget med en ny regering, siger Lona Holm Hansen, men det ser sort ud for familien.

- Eftersom de er statsløse palæstinensere - forældrenes forældre boede i Palæstina og flygtede derfra til Syrien, hvor familien forblev under titlen statsløse palæstinensere - er der næppe nogen, der vil tage imod dem. Så de vil højest sandsynligt ende i en flygtningelejr - sikkert på Sjælsmark i seks år, og så må de søge igen, men vi ved ingenting. Vi har ingenting fået at vide, og hvad med børnene? Skal den yngste bo selv? Eller skal de alle i flygtningelejr? Vi kan ikke få nogle svar. Der er ingen, der ved det.

Men skulle de så ikke have ladet være med at gå ind i et slagsmål?

- Jo, selvfølgelig, men jeg vil faktisk vove at påstå, at det kunne være dig eller mig, der befandt sig i denne situation. Det, der er skete, er delvist kulturelt betinget. Jeg vil sammenligne det med et dansk værtshusslagsmål. I Danmark stoler vi på retssystemet, men jeg må sige, at der er kommet en meget stor sprække i min tillid til retssystemet efter det her, siger Lona Holm Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce