Annonce
Aabenraa

Hjørnet genåbnet: - Det er vores sociale dagligstue

- Det er jo vores sociale dagligstue, siger Steen Thorborg, til venstre. Han er glad for igen at kunne mødes med venner og bekendte om formiddagen på værtshuset Hjørnet i Aabenraa. Her er Fred Juhl så meget stamgæst, at han har fået sin egen messingplade over pladsen. Foto: Henriette Pilegaard
Det kræver bordbestilling og coronapas at besøge et værtshus. Men det kan de fleste stamgæster på Hjørnet i Aabenraa godt leve med. De er glade for at kunne mødes igen.

AABENRAA: Efter dørene er slået op til det gamle værtshus Hjørnet i Aabenraa klokken ti onsdag formiddag efter mere end fire måneders nedlukning, varer det ikke længe, inden en håndfuld stamgæster har fundet deres faste pladser.

En af dem er 86-årige Fred Juhl, der ligefrem har et messingskilt over sin faste plads med ordlyden ”Fred Juhl’s plads”.

Omkring bordet sidder også parret Steen og Annemarie Thorborg og veninden Pia Kjærgaard – uden S, som hun bemærker. De plejer at mødes her næsten hver formiddag – inden de skal hjem og have frokost eller en middagslur.

Annonce

Der er flere gæster spredt ved bordene, men der er også stadig pladser at få.

- Jeg havde forventet, at her ville være stopfyldt, men man skal jo bestille plads i forvejen. Det er fuldstændigt vanvittigt, lyder det fra Fred.

Omkring bordet er de glade for, at de kan mødes igen. Under nedlukningen har de holdt lidt kontakt via telefonen.

- Det her er jo vores sociale dagligstue. Når vi ses her, kan vi mere tale om spontane emner, der lige falder os ind, siger Steen Thorborg.

Ny bar åbner fredag

Gæster har også fundet pladser i solen i loungemøblerne foran værtshuset. Ved indgangen bliver de budt velkommen med flag.

Hjørnets indehaver, Caroll Stie, og Isabella Bakmann, som passer baren, har begge glædet sig til at byde gæsterne ind igen.

- Det har været travle dage. Vi har jo kun haft tre-fire dage til at reagere på regeringens fremrykkede genåbning, og vores leverandører kan ikke altid komme her og nu med varer, siger Caroll Stie.

Hun driver også værtshuset Koppen i Hellevad, som også er åbnet onsdag, og så overtog hun i efteråret Kom Bar Do i Bylderup, som hun gjorde klar til at åbne inden jul under stedets tidligere navn, Smut In.

Men Smut In nåede slet ikke at åbne, da regeringen kom med den hårde nedlukning tæt på jul. Nu åbnes der på fredag, men åbningsfesten vil Caroll Stie gemme, til forsamlingsloftet bliver hævet, så det bliver muligt med mange deltagere.

- Det skal være for hele byen og ikke bare for vores omgangskreds, siger hun.

Annonce

Julebryg på lager

Selv om Caroll Stie havde købt forsigtigt ind til jul, kom hun til at brænde inde med et lager, blandt andet af julebryg, og i mellemtiden har det været påske.

- Det er snart det dyreste. Vi kan ikke få det solgt, slet ikke, siger Caroll Stie.

På Hjørnet i Aabenraa er indehaver Caroll Stie, til højre, og bartender Isabella Bakmann glade for at møde stamgæsterne igen.  Foto: Henriette Pilegaard

I Hjørnet er det plads til 45 gæster med de gældende restriktioner. Der er sat ekstra borde ind på dansegulvet, for en svingom er stadig for meget nærkontakt i en coronatid. Ejeren forventer ikke, at der bliver fuldt drøn på forretningen, da reglerne stadig påbyder, at værtshuse skal lukke klokken 23 – også i weekenderne.

- Det er fredag og lørdag, vi plejer at hente det meste af vores omsætning. Men vi får da reservationer til weekenden allerede nu, siger Caroll Stie.

For ingen kan blive lukket ind på værtshusene, hvis de ikke har en reservation mindst en halv time i forvejen. Det er uanset, om man vil sidde ned, stå i baren eller bruge spillemaskiner.

Annonce

Nogle nægter

Som gæst på værtshusene skal man også vise coronapas med bevis på, at man er vaccineret eller testet smittefri inden for 72 timer.

- Folk kommer og viser coronapasset på telefonen. Det kræver noget arbejde af os, og vi kan slet ikke lide at spille politi, men det er vi desværre nødt til. Vi vil jo også gerne være med til at stoppe coronaen. Vi skulle nødigt lukke ned igen – i hvert fald, siger Caroll Stie.

Hun er overbevist om, at nogle stamgæster bliver hjemme indtil videre.

- Nogle frygter corona, men der er også nogle, som nægter på grund af kravet om bordbestilling. Så vil de hellere vente, indtil det er væk, siger hun.

Caroll Stie er til daglig mest at finde bag baren i Hellevad, men hun passer også indkøb og papirarbejde for alle tre værtshuse. På trods af det bøvl, coronaen stadig giver, er hun glad for at kunne åbne.

- Det er dejligt at se alle. Vi har manglet det, og det har vores gæster også. Mange, især de ældre gæster, har siddet derhjemme selv, og de har savnet kontakten. Det er vigtigt for dem at møde andre, siger hun.

Sådan gæstes Hjørnet

Ifølge regeringens restriktioner skal man under genåbningen: Reservere plads i forvejen, bære mundbind og vise coronapas.

Pladsen skal reserveres mindst 30 minutter før ankomsten. Man kan ringe eller skrive på Hjørnets facebookside. Er alle borde reserveret, kan man komme på venteliste og vil få en sms eller opringning, når der er plads. Hvis man ikke er dukket op senest 15 minutter efter reservationen, gives pladsen til den næste i rækken.

Værtshuset skal lukke kl. 23, og sidste omgang skal serveres kl. 22.

Andre værtshuse har lignende ordninger.


Vi har manglet det, og det har mange af vores gæster også. Mange, især de ældre gæster, har siddet derhjemme selv, og de har savnet kontakten. Det er vigtigt for dem at møde andre.

Caroll Stie, indehaver af værtshusene Hjørnet, Koppen og Smut In


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Steen havde job, kone, børn og hus - men røg på flasken: Nu bor han på forsorgshjem og forsøger at komme ud af sit misbrug

Sydjylland

Region Syddanmark i top: Markant færre corona-patienter i respirator døde end i resten af landet

Annonce