Annonce
Sydjylland

Hjemløse får hjælp: Regionen opretter nyt omsorgscenter i 2020

Regionsrådsformand i Region Syddanmark, Stephanie Lose (V), mener, det er vigtigt, at regionen forsøger at sikre lighed i sundhed rundt i hele regionen. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Fra næste år kan hjemløse i Region Syddanmark se frem til en bedre hjælp fra det offentlige, når de bliver udskrevet efter et besøg på hospitalet. I regionens nye budget er det nemlig vedtaget at afsætte en halv million kroner årligt til ansættelse af en socialsygeplejerske, der skal hjælpe de hjemløse syge på et nyt omsorgscenter i samarbejde med hospitalerne.

Økonomi: Hjemløse i Region Syddanmark kan snart se frem til bedre hjælp, når de bliver udskrevet fra regionens hospitaler.

Den 21. oktober blev næste års budget for Region Syddanmark nemlig vedtaget af et stort politisk flertal i regionsrådet, og som en del af den nye budgetaftale blev det besluttet at sætte en halv million kroner af til ansættelse af en socialsygeplejerske.

Røde Kors har i samarbejde med de syddanske kommuner planer om at etablere et såkaldt omsorgscenter i Trekantsområdet, hvor hjemløse personer kan komme hen efter udskrivelse fra hospitalet. Socialsygeplejerskens rolle bliver at være bindeled mellem det nye omsorgscenter og regionens sygehuse.

- Vi synes, at projektet med omsorgscentret lyder rigtig spændende og som noget, der kan øge ligheden i sundheden. Omsorgscentret kommer til at sikre, at syge hjemløse borgere også tages godt imod, når de bliver udskrevet fra sygehusene, og dermed mindskes risikoen for genindlæggelse også, siger regionsrådsformand Stephanie Lose (V).

Annonce

Det nye omsorgscenter

  • Målgruppen for Røde Kors' omsorgscentre er mennesker, som er hjemløse eller funktionelt hjemløse, og som har brug for sygeplejefaglig assistance.
  • Centrenes rolle er at være et mellemstop mellem behandling på sygehuse og udskrivning til eget hjem, hvilket for de hjemløse er lig gaden.
  • Antallet af hjemløse stiger i Region Syddanmark i modsætning til resten af landet og er i dag på 1032 personer ifølge den seneste kortlægning fra 2019.
  • Omsorgscentret tilbyder et gratis ophold på op til 14 dage med mad, eget værelse, omsorg, restitution og mulighed for sygeplejefaglig assistance samt social- og rådgivningsmæssig støtte.
  • Røde Kors har søgt og fået midler fra EU (FEAD-puljen) til etablering af omsorgscentret i Region Syddanmark, som skal bygges op i samarbejde med regionen og kommuner i regionen.

Lighed i sundhed

Hos Røde Kors glæder man sig over, at det kommende omsorgscenter, som efter planen skal åbne i maj, også bliver taget godt imod af politikerne i Region Syddanmark.

- Selvom det er en pointe i sig selv, at centret er drevet af civilsamfundet, er det afgørende for kvaliteten af indsatsen - og dermed for den forskel, vi kan gøre for trivsel og sundhed for regionens hjemløse - at vi samarbejder tæt med dem, der er i borgerens liv for at hjælpe. Og her er både regionen og kommunerne jo helt centrale, siger Marie-Louise Gotholdt, national chef i Røde Kors.

Hun forklarer, at ansættelsen af en socialsygeplejerske er afgørende i forhold til at sikre en god overgang mellem hospital og omsorgscenter.

- Derfor ser jeg regionens midler til det her område som en rigtig god start og et stærkt signal om, at man fra politisk hold i Region Syddanmark prioriterer både lighed i sundhed og et tættere samarbejde med civilsamfundet.

Svære at rumme

Regionsrådsformand Stephanie Lose forklarer, at man fra regionens side har gjort sig flere overvejelser i forhold til, hvordan man bedst kan hjælpe de hjemløse borgere, som er blandt samfundets svageste.

- Hjemløse borgere er en gruppe, der kan være svære at rumme i dagligdagen på sygehusene og som kan have svære vilkår, når de kommer ud. Når patienter udskrives fra vores sygehuse, skal de somme tider fortsat have antibiotika i drop, men hvis ikke man har et hjem, kan det være svært at føre behandlingen ud i livet. Derfor er omsorgscentret vigtigt, hvis vi også skal sikre sundheden blandt dem, der har det sværest, siger hun.

I Region Midtjylland og Region Hovedstaden eksisterer allerede omsorgscentre, og dermed vil det nye center i Trekantsområdet blive landets tredje.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce