Annonce
Esbjerg

Hjemløse og udsatte ramt af ferielukning: Det vil koste 50.000 at holde varmestuen åben i sommerferien

De Hjemløses Venner overtog uddelingen af mad ved varmestuen i Exnersgade, da Kirkens Korshær måtte lukke den under en konflikt mellem brugere og de frivillige på den ene side og ledelsen på den anden. Nødløsningen fremkaldte jubelbrøl og glædestårer.Foto: Trine Timmerby
Både de udsatte og politikerne i socialudvalget ønsker Kirkens Korshærs varmestue åben i sommerferien. Men det koster to fastansattes løn i perioden.
Annonce

Esbjerg: De hjemløse er også hjemløse i sommerferien.

Derfor bør Kirkens Korshærs Varmestue i fremtiden holde åbent hele året - og dermed droppe sommerferielukning.

Det mener formanden for Social & Arbejdsmarkedsudvalget, Henrik Vallø (Borgerlisten), efter at udvalget har haft et dialogmøde med Kirkens Korshær om varmestuen i Esbjerg

- Vi ser gerne, at de undgår ferielukning af varmestuen i sommerferien. Flere andre af landets varmestuer holder åbent hele sommerperioden - eller har kun lukket i en uge, siger Henrik Vallø, der sammen med udvalget gerne ser, at varmestuen i Exnersgade kun er sommerlukket i den ene uge - og helst slet ikke holder ferielukning.

- De udsatte er jo ikke mindre udsatte af, at der er ferie, siger han.

Britt Gaarn-Larsen, regionschef for Kirkens Korshær i Syddanmark, kan sagtens forstå ønsket om, at varmestuen har åben året rundt på hverdage - også i sommerferien.

- Men  vores medarbejdere skal have tre ugers sommerferie i rap, og det kan vi ikke dække ind med det mandskab og økonomi, som vi har, forklarer hun.

- Det kræver to lønnede ansatte af holde åbent. Det forlanger vi, ellers kan jeg som ansvarlig ikke sove roligt om natten., siger Britt Gaarn-Larsen. Arkivfoto

Hun og Kirkens Korshær vil gerne samarbejde med Esbjerg Kommune og socialudvalget for at finde en løsning på økonomien - også i et samarbejde med frivillige ved Hjemløses Venner.

- Men det kræver to lønnede ansatte af holde åbent. Det forlanger vi, ellers kan jeg som ansvarlig ikke sove roligt om natten. Det drejer sig om sikkerheden, fastslår Britt Gaarn-Larsen.

Annonce

40-50.000 kr.

Udgiften vil være  40.000-50.000 kroner, hvis man dropper de to ugers ferielukket.

- Vi skal ikke have tilfældige mennesker ind, det er relationsarbejde, vi laver med de udsatte, understreger hun.

Nogle af landets varmestuer har kun lukket en uge i sommerperioden - f.eks. i august.

Under en konflikt om fyring af den daglige leder af varmestuen, som medførte prostester og demonstrationer fra brugerne, var varmestuens lukning forlænget en uges tid. Og her trådte Hjemløses Venner til med en nødløsning med madudlevering til de udsatte.

- Det var superfint, men Hjemløses Venners frivillige kan ikke være eneste personale. De er jo ikke vores ansatte, siger Britt Gaarn-Larsen, der vil kontakte kommunen for at se, om man kan finde en løsning

Henrik Vallø siger, at han håber, at varmestuen kan holde åbent på hverdage hele året, hvis mad og de øvrige forhold kan komme på plads.

Social & Arbejdsmarkedsudvalget har bidraget med 144.000 kroner til varmestuen i år, og samme beløb gives i 2021 fra de såkaldte paragraf 18-midler.

27 varmestuer

Mandag-onsdag 08.30–15
Torsdag 08.30–14.30
Fredag 8.30-13.30
Lørdag-søndag: lukket

Kirkens Korshær driver herberger og varmestuer i 27 byer i Danmark for mennesker ramt af hjemløshed og andre sociale problemer.

Varmestuernes medarbejdere tilbyder et måltid mad, samtaler og fællesskab, tørt tøj og et sted at hvile sig.

 450 ansatte driver varmestuer, herberger, væresteder  og rådgivningstjenester.

Cirka 9000 frivillige hjælper til i det sociale arbejde og driver 240 genbrugsbutikker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce