Annonce
Sydjylland

Hjemløse vil testes for corona på gaden: Vi er nervøse for at smitte hinanden

Hjemløse opsøger sjældent deres egne læger, hvis de er syge, lyder det både fra gadesygeplejerske og præhospital-chef for Region Syddanmark. Foto:Arkivfoto/Martin Ravn
Mange hjemløse opsøger ikke egen læge, hvis de mistænker at være smittet med corona, lyder det fra hjemløseorganisation og gadesygeplejerske. De vil have testklinikker ud, hvor de hjemløse befinder sig.

Hjemløse: Mange hjemløse i Syd- og Sønderjylland er lige nu i en situation, hvor de ikke selv er i stand til at kontakte sygehusene, hvis de mistænker at være smittet med corona.

Det fortæller gadesygeplejerske for Kirkens Korshær i Esbjerg Sunyan Nordqvist. Det betyder ifølge hende, at hjemløse og socialt udsatte ikke i tilstrækkelig grad bliver testet.

- Mange af vores brugere synes ikke, de får en god oplevelse. Sygehusene har blandt andet krav om, at man skal møde til tiden, og at der skal bestilles tid til blodprøver. Det kan vores brugergrupper bare ikke overskue, siger Sunyan Nordqvist.

Kasper ’Svamp’ Ankersø, formand for De Hjemløses Landsorganisation Vestjylland (SAND), der selv er hjemløs, deler Sunyan Nordqvists betragtning.

- Vi har ingen relationer til dem på sygehuset, og vi bliver ikke taget seriøst, siger han.

Derfor vil de gerne se en ordning, som der lige nu er sat i gang i Aarhus og København. I Aarhus har de oprettet en testklinik hos Kirkens Korshær, hvor medicinstuderende to gange om ugen kan teste hjemløse og socialt udsatte og opsøge dem, hvor de er. I Region Hovedstaden står regionens Akutberedskab for testene.

- Jeg tror, det vil gavne. Det vil give en større tryghed i miljøet. Lige nu går vi egentlig alle sammen og er pissenervøse for at smitte hinanden, siger Kasper ’Svamp’ Ankersø.

Annonce

- Der er to grupper. Dem, der er bekymrede og bange, og dem, der ikke forstår det. Uanset hvor mange gange vi siger det til dem, så siger de: ’Rolig nu, vi gider ikke at høre på corona mere.’ Det er bekymrende.

Gadesygeplejerske Sunyan Nordqvist.

Ingen syddansk ordning

I Region Syddanmark er der lige nu ingen planer om en lignende ordning, men hvis de får en anmodning fra hjemløse eller socialt udsatte, kører de ud og laver tests, der hvor de hjemløse befinder sig.

- Vi kører gerne ud og laver en test, men vi tager ikke ud og laver opsøgende arbejde for at finde hjemløse, der muligvis er smittet med corona, siger chefen for det præhospitale område hos Region Syddanmark, Gitte Jørgensen, der også er en del af den taskforce, som orkestrerer regionens indsats hos udsatte grupper.

På nuværende tidspunkt har anmodningerne på de mobile coronatest været beskedne, oplyser Gitte Jørgensen. Men selvom anmodningerne ikke har været der, bliver coronatest ude hos de hjemløse hilst velkommen.

Smitterisikoen er stor

Ifølge Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE) var der 1.032 hjemløse i Region Syddanmark i 2019. Det er en stigning fra 919 personer i 2017. Netop de hjemløse ser Sunyan Nordqvist en vigtighed i at få testet, for det er ikke alle, der bekymrer sig om coronasmitten.

- Der er to grupper. Dem der er bekymrede og bange, og dem der ikke forstår det. Uanset hvor mange gange vi siger det til dem, så siger de: ’Rolig nu, vi gider ikke at høre på corona mere.’ Det er bekymrende, siger gadesygeplejersken.

Ifølge Kasper ’Svamp’ Ankersø er der mange smittefarer i det hjemløse miljø. De hårde misbrugere får ikke længere de samme doser heroin og metadon fra misbrugscentrene, og det har fået dem til at søge andre veje.

- Folk er begyndt at søge ud på det kriminelle marked for at få heroin og metadon. Dem, der egentlig var behandlet, er begyndt at gå ud på det sorte marked igen. Her møder de pushere som igen er smitterisiko, siger han.

De hjemløse oplever også et dilemma på gaden. De føler sig tryg i grupper, men her er smitterisikoen størst. De føler sig utrygge, når de er alene, men hvor smitterisikoen er mindst.

- Vi prøver og efterkomme anvisningerne, så godt vi kan, men den måde vi lever på, er det svært at efterkomme det, siger Kasper ’Svamp’ Ankersø.

Sådan testes hjemløse og socialt udsatte i Region Syddanmark

  • Region Syddanmarks kørende enhed består af nogle af regionens ambulancepersonale, som kører ud og laver en vurdering af patienten.
  • Hvis patienten kontakter sin praktiserende læge, kan læge tage stilling til, om der skal lave en yderligere undersøgelse af patienten.
  • Regionens kørende enhed kører kun ud, hvis de får en anmodning.

Klar til at køre ud

På nuværende tidspunkt har Region Syddanmark arrangeret tre ture til Odense, hvor de tester hjemløse og socialt udsatte tre forskellige steder i byen. Hvis behovet for test i de socialt udsatte miljøer er der, er regionen klar til at rykke ud med deres kørende enheder, fortæller Gitte Jørgensen.

- Vi har meldt ud til kommunerne, at det kun er et spørgsmål om, at de henvender sig til os. Er der nogen derude, der har brug for vores hjælp, må de endelig henvende sig, siger hun.

Den præhospitale chef oplyser, at regionens kørende enhed kan køre ud til folks eget hjem, hvis de mistænker at have corona. Dog skal det være bakket op af en lægefaglig vurdering.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Pseudo-oplukning af grænsen: Det er kun lidt bedre end ingenting

Tønder

Stærk utilfredshed i Tønder og stor glæde på Rømø: Grænseåbning får meget blandet modtagelse

Sydjylland

Camping-indehaver skuffet over Mette Frederiksens delvise grænseåbning: Vi har brug for weekend-turister

Annonce