Annonce
Sønderborg

Hjemløst museum bliver en sag for boligministeren

Rudi Cargnelli, Birte Pedersen, Jan Jensen, Vera M. Jensen og Marry Sandholdt har alle arbejdet på det psykiatriske sygehus i Augustenborg og været aktive i foreningen bag det lille museum. Arkivfoto: André Thorup
Folketingsmedlem Ellen Trane Nørby (V) vil have boligminister Kaare Dybvad Bek til at sikre, at Psykiatrisk Museum kan flytte tilbage på Augustenborg Slot.
Annonce

Augustenborg: Er det rimeligt, at et frivilligt museumsprojekt, der fortæller psykiatriens historie, og som gennem en årrække har haft til huse i det tidligere psykiatrihospital i Augustenborg, nu pludselig mødes af et betalingskrav på 60.000 i årlig husleje?

Sådan spørger folketingsmedlem Ellen Trane Nørby (V), selv tidligere minister, nu boligminister Kaare Dybvad Bek (S)-

Ellen Trane Nørby læste i weekenden JydskeVestkystens artikel om det frivillige museumsprojekt og dets kvaler, efter Region Syddanmark flyttede al psykiatrisk behandling fra Augustenborg til Aabenraa og hermed lukkede byens psykiatriske sygehus.

Det lille museum blev også bedt om at flytte ud af portnerboligen, hvor det gennem en årrække har haft udstilling. Slottet blev herefter overtaget af Bygningsstyrelsen, der har lejet en del af bygningerne ud til blandt andet Naturstyrelsen. Dog ikke portnerboligen.

Bygningsstyrelsen forlanger nu en husleje på 60.000 kroner årligt for de 120 kvadratmeter, som museet før fik lov at benytte gratis mod selv at betale for el, vand og varme.

Urimeligt, finder Ellen Trane Nørby, som derfor vil have ministeren på banen:

- Jeg vil vide, om det virkeligt kan passe. Her er jo ikke tale om et kommercielt projekt med masser af penge, men et lille museum, der drives af frivillige. Ja, undskyld jeg siger det, men hvis det er den måde, Bygningsstyrelsen agerer på, fristes jeg til at kalde det skrivebordsarbejde fra København, forklarer Ellen Trane Nørby.

Ja, undskyld jeg siger det, men hvis det er den måde, Bygningsstyrelsen agerer på, fristes jeg til at kalde det skrivebordsarbejde fra København.

Ellen Trane Nørby, folketingsmedlem (V)

Annonce

Tåbelighed

Ellen Trane Nørby har selv for flere år siden besøgt det lille museum i sin fritid.

- Der bør kunne findes en ordentlig løsning, så vi ikke risikerer, at museet aldrig genåbner. Det handler om en kulturel arv, som er værd at bevare, mener hun, og understreger i samme åndedræt, at det er det principielle i sagen, hun ønsker at rejse en debat om:

- Over hele landet findes der eksempler på frivillige projekter, der holder til i offentlige bygninger, som måske pludselig skifter ejer fra den ene myndighed til den anden. Skal de risikere at lukke, spørger hun.

Ellen Trane Nørby ønsker også at høre boligminister Kaare Dybvad Bek om, hvad han ”konkret vil gøre for at løse problemet og sikre, at museumsforeningen igen kan genindflytte alle genstandene og genåbne museet”.

- Jeg håber, at ministeren kan se tåbeligheden i, at et fint drevet museum på frivillig basis går til, hvis der ikke findes en ordentlig løsning, forklarer hun.

Boligminister Kaare Dybvad Bek har nu 30 dage til at svare.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Statsminister, hvad er meningen?

Annonce