Annonce
Trekantområdet

Hjemmedyrket: Iværksættere vil kåre årets gårdbutik

Niels Høegmark (til venstre) og Niels Reinau fra henholdsvis Viborg og Aarhus driver sammen virksomheden goforlocal.dk, der har fokus på at knytte gårdbutikker og forbrugere sammen. Arkivfoto: Morten Dueholm
Har du en yndlings-gårdbutik, hvor du elsker at hente kartofler og kalvekød? Så kan du nu stemme på den som årets gårdbutik.

Viborgegnen: De lever lidt anonymt, gårdbutikkerne, med deres hjemmegroede gulerødder, øko-æg og selvslyngede honning.

For anonymt, hvis man spørger Niels Reinau og Niels Høegmark, der sammen udgør virksomheden Goforlocal, som er en vejviser til gårdbutikker landet over.

Nu vil de to derfor kåre årets bedste gårdbutik samt årets bedste lokalproducent for at sætte mere fokus på de hjemmedyrkede fødevarer.

- Lokalt producerede fødevarer er hot, og du finder det også i supermarkederne. Men detailhandlen anonymiserer også rigtig meget producenten, og det kan jeg godt blive lidt muggen over på de lokale producenters vegne. Der er brug for at få mere fokus på, hvem der producerer den mad, vi spiser, mener Niels Reinau.

Er det ikke nok for forbrugeren at vide, at fødevaren er produceret i Danmark?

- Nej, det synes jeg faktisk ikke. Eksempelvis er det danske økomærke blevet voldsomt undermineret af det europæiske mærkningssystem. Hvis bare man viderebearbejder et udenlandsk produkt i Danmark, så må man sætte det danske økomærke på. Den almindelige forbruger har ikke en chance for at gennemskue det, og derfor er det vigtigt at kaste mere lys over, hvor produkterne rent faktisk stammer fra, svarer Niels Reinau.

Annonce

Sådan stemmer du

  • Du kan stemme på din favorit på goforlocal.dk. Her kan du enten søge en specifik producent frem eller vælge via et kort.
  • Der skal findes en vinder i to kategorier: Danmarks bedste gårdbutik samt Danmarks bedste lokalproducent.
  • Som bruger skal man blot stemme på sin yndlingsproducent/gårdbutik, og så placerer Goforlocal efterfølgende stemmen i den kategori, hvor den hører hjemme.
  • Herefter vil en ekspertjury udvælge en vinder blandt de tre producenter/gårdbutikker, der har fået flest stemmer.
  • Derudover skal der også kåres en Årets ildsjæl, men her er det branchen selv, der nominerer og stemmer internt.
  • Præmien til vinderne vil være et sparringsforløb, hvor de vil få professionel råd og vejledning til, hvordan de bedre kan komme ud over rampen med deres produkter.

Brugerne bestemmer

Det er første gang nogensinde, der skal kåres en årets gårdbutik på nationalt plan.

Afstemningen foregår på goforlocal.dk, hvor man kan stemme på sin favorit, og efterfølgende vil en jury så vælge vinderen blandt tre nominerede i hver kategori. Juryen får blandt andet deltagelse af detailhandelekspert Flemming Birch fra Birch & Birch.

Håbet er, at awardshowet kan blive en årligt tilbagevendende begivenhed:

- Nu prøver vi det for første gang af i år, og så lærer vi sikkert en masse ting, så vi kan gøre det endnu bedre næste år. Vi er også åbne for at få nye samarbejdspartnere med ind over, forklarer Niels Høegmark, der er den oprindelige stifter af Goforlocal, der har base i Viborg og for nylig også åbnede kontor i Aarhus.

Dansk eller pink lady

Virksomheden har udviklet en app, der fungerer som vejviser til de danske gårdbutikker, og på sigt ønsker Goforlocal at etablere sig som en online handelsplatform, hvor danskerne kan købe fødevarer fra lokale producenter efter et "click and collect"-koncept, hvor man bestiller varerne online og efterfølgende selv henter dem færdigpakkede hos gårdbutikken.

- Vores mål er, at de lokalt producerede varer skal være lige så tilgængelige som supermarkedsvarerne. Det er selvfølgelig helt op til folk selv, om man foretrækker en gammel dansk æblesort eller et Pink Lady æble, som er fragtet hertil i en lastbil fra Spanien. Men vi trænger til at få øget synligheden på de lokale produkter, så forbrugerne reelt har mulighed for at ændre deres indkøbsvaner, hvis de ønsker det, siger Niels Reinau.

Goforlocal findes som en vejviser til mobilen, hvor man let kan se, hvilke gårdbutikker der findes i nærheden. Arkivfoto

Awardshow i Vejle

Selve awardshowet løber af stablen 30. oktober 2019 i Food Innovation House i Vejle.

Her mener daglig leder, Gyda Bay, at det er oplagt at gå med i et samarbejde om at sætte mere fokus på hjemmegroede danske råvarer.

- Historisk kan meget af æren for væksten i den danske landbrugs- og fødevaresektor tilskrives de mange fødevareiværksættere og småproducenter. Nutidens globale markedsvilkår og digitalisering gør det desværre svært for mange af dem, og derfor glæder vi os til at være med til at kåre de lokalt forankrede producenter, siger hun.

Showet vil være åbent for offentligheden, men der er et begrænset antal billetter. Se mere på goforlocal.dk/events.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Groteske udsættelser af sigtelser skal stoppe

Bandekonflikter, grænsekontrol og forebyggelse af terror har de seneste år gjort det meget svært for politiet på tilfredsstillende vis at løse alle sine resterende opgaver. Flere betjente til det hårdt pressede korps er på vej, men det tager tid at få dem uddannet, så både politikere og politiledelse står fortsat med en vigtig prioriteringsopgave. I denne uge er det kommet frem, at man ifølge Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, i alle politikredse i nogle tilfælde venter med at sigte mulige gerningsmænd. Det sker på grund af mandskabsmangel for at kunne leve op til politisk bestemte tidsfrister. I sager om vold og våben må der højest gå 30 dage fra, der er rejst en sigtelse, til der er en tiltale, og i voldtægtssager er fristen typisk 60 dage. Berlingske har talt med en anklager, der på møder har hørt ledere fortælle om, at der i Københavns Politi løbende ligger 500-1000 sager, hvor der på grund af tidsfristerne ikke er rejst sigtelser, selv om politiet kender til de mulige gerningsmænd. Det er en hån mod både ofrene og mod befolkningen, der skal have tillid til, at efterforskningen er så effektiv som muligt. Det er fornuftigt, at der er krav om, at sager om grov kriminalitet bliver afsluttet hurtigt. Men ressourcerne skal også følge med. Derfor må politikerne erkende, at politiet står i en svær situation, hvor rigide krav om tidsfrister kan virke mod hensigten. I stedet må kravet være, at politiet får prioriteret kræfterne bedst muligt og ikke lader sig styre af tidsfrister og deraf følgende målkrav, som lederne måles på. Hvis politiet har en konkret mistanke, skal der selvfølgelig rejses en sigtelse med det samme. Også selv om der er risiko for, at der går flere end for eksempel 30 dage, før der er rejst en tiltale. Det er afgørende, at efterforskningen sker hurtigst muligt. Det må politikere og politiets ledelse sørge for, så de groteske udsættelser af sigtelser kan stoppe.

Annonce