Annonce
Aabenraa

Hjemmetyskernes danske landshold

Annonce

VESTEREGNEN: Man kan let være medlem af det tyske mindretal, og så være mere eller mindre officielt udsendt som dansk landshold.

Om knap en måned, den 16. november, bliver der i Porte Allegre i Brasilien spillet og sunget »Der er et yndigt land«. Under Dannebrog vil stå ti unge mænd fra Tønder, Saksborg og Tinglev. Tilsammen udgør de det danske fistball-landshold, og under de sydamerikanske himmelstrøg håber de på at ende på syvendepladsen.

- Det er vort mål, det er ambitiøst, men ikke urealistisk, siger Günter Haagensen, Tønder. Han er fistball-veteran, tidligere VM-deltager og nu hjælpertræner, delegationsleder og alt mulig-mand. »Mädchen für alles«, som man siger på tysk.

Femte gang

Det tyske mindretals fistball-landshold er netop nu i gang med at forberede sig intensivt på verdensmesterskabet. Det er femte gang, at Danmark bliver repræsenteret ved et VM. Første gang var i 1990 i Østrig, siden fulgte Chile i 1992, Namibia i 1995 og Schweiz i 1999. De første par gange var deltagelsen mere eller mindre uofficiel.

- Men så rettede vi henvendelse til Danmarks Idræts Forbund, og nu optræder vi helt officielt som den danske repræsentant, fortæller Günter Haagensen.

Fistball, eller Faustball som tyskerne siger, er ikke just en folkebevægelse i Danmark. Heller ikke inden for det tyske mindretal.

For ti år siden blev der spillet nævebold i seks mindretalsklubber. Nu er der kun 20 spillere tilbage.

- Vi kan ikke matche konkurrencen fra håndbolden, erkender Günter Haagensen.

De 20 spillere, der er tilbage, deltager i en tysk turnering, og udsigten til at deltage i et verdensmesterskab er også med til at holde begejstringen oppe. I ugerne op til VM er der træning på programmet tre gange om ugen.

Sponsorer

Selv om fistball-landsholdet er officiel dansk VM-deltager, må spillerne og lederne selv punge ud. Under VM-turneringen er ophold og forplejning betalt. Men flybilletter m.m. står stort set for egen regning.

- Vi får ingen økonomisk støtte fra for eksempel idrætsforbundet eller Team Danmark. Men vi har været heldige at finde flere lokale sponsorer, herunder privatpersoner, der hjælper os. Og så bakkes vi også op af det tyske mindretal, siger Günter Haagensen.

Han stoppede selv som aktiv fistballspiller efter VM i Namibia i 1995.

- Dengang vandt vi vores første internationale sejr, da vi slog Tjekkiet. Så man kan sige, at jeg stoppede på toppen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Budskabet er forstået – vistnok

Ribe Esbjerg HH For abonnenter

Fjerde gang var lykkens gang: Ribe-Esbjerg på pointtavlen efter fredagsdrama i Lemvig

Annonce