Annonce
Sønderborg

Hjemmeundervisning hitter hos familien Heskjær

7- årige Frederik Heskjær Gustavsen har to gange under nedlukningen af skolerne fået et personligt brev fra sin klasselærer på Nydamskolen, hvori hun skriver, at hun savner ham og de øvrige elever. Foto: Katrine Stampe
Lærerne på Nydamskolen fortjener masser af ros og anerkendelse, mener Jannie Heskjær, som er mor til to elever i henholdsvis 0. og 3. klasse.

Sønderborg: Det er den 1. februar. Årstiden er vinter, og årstallet er stadig 2021. Dagens bogstav, som I skal arbejde med, er "J".

Derfor skal I nu høre historien om Jakob og Jane fra Jylland, hvorefter I skal på "J-jagt"og finde tre ting, der begynder med bogstavet.

Sådan nogenlunde begynder hver skoledag for 7-årige Frederik Heskjær Gustavsen, som de seneste fire uger har haft undervisning hjemmefra.

Annonce

Selvom han hellere vil være i skole og lege med klassekammeraterne, er hjemmeundervisningen blevet markant sjovere takket være klasselæreren Lone Voltelen Ohlsen fra Nydamskolen.

-Det er skønt at se min lærer og høre hende fortælle om dagene, årstiderne og vores opgaver. Det minder om at være i skolen, hvor vi også gør sådan. Jeg bliver så glad, når hun vinker til os, siger Frederik med henvisning til videoens afslutning.

Selvkørende elever

Den daglige hilsen giver også en ro hos moren Jannie Heskjær, som oplever, at have en dreng, der er motiveret for skolearbejdet og kan klare en del af det selv, trods han kun går i børnehaveklasse.

Både Jannie Heskjær og Frederik kan godt lide, at der er tid til noget af alt det, de ikke når i en almindelig hverdag. Med hjemmeundervisningen får familien gået flere ture sammen og bagt en masse. Foto: Katrine Stampe

- Jeg er overbevist om, at børnenes trivsel hænger sammen med den energi og det engagement, som Lone lægger i sit arbejde. Hun gør meget ekstra for 0.b. Hver torsdag ringer hun for at høre, hvordan hver enkelt elev har det, siger hun og konstaterer efterfølgende, at der er en verden til forskel fra den første nedlukning.

Tilbage i marts havde hun en ukoncentreret dreng, som behøvede en masse hjælp for at komme igennem skriveøvelser og talopgaver. Det var muligt for hende at sætte sig med ham, fordi hun var sendt hjem uden mulighed for hjemmearbejde. Samme situation står Jannie Heskjær i under anden nedlukning, hvilket, hun er meget bevidst om, giver hende nogle muligheder, som ikke alle forældre har.


Vi forældre havde også en snak med vores børn om, hvordan man opfører sig i det digitale univers

Jannie Heskjær


Og med den viden i baghovedet sætter hun endnu mere pris på den indsats, hun oplever, at alle lærerne lægger i undervisningen.

- Jeg kan sætte mig ned med mine børn, hvis de har brug for det. Den mulighed er det ikke alle forældre, der har, fordi de enten skal arbejde hjemmefra eller møde fysisk ind. Derfor er det virkelig guld værd, at lærerne skaber en struktur og nogle rammer, som gør børnene uafhængige af os forældre. Alt den kritik hjemmeundervisning har fået, mener jeg, er uberettiget. De gør så meget og fortjener respekt, siger Jannie Heskjær.

Annonce

Alle skulle lige lære det

Det er ikke kun Frederiks klasselærer, der efter moderens mening gør det helt fantastisk. Det gør lærerne i 3. b på Nydamskolen også. Her går hendes datter Emma. Hun er enig med sin mor.

- Som udgangspunkt fungerer det rigtig godt, fordi vi ser hinanden hver dag og kan arbejde sammen i grupper over computeren. Det er virkelig dejligt. For jeg savner mine venner og lærerne, siger hun.

I hendes klasse var der lidt udfordringer i begyndelsen med den online undervisning. Det var ikke det faglige, der skabte problemer, men derimod elevernes manglende viden om, hvordan de skulle agere i blandt andet chat-funktionen i Microsoft Teams.

Emma Heskjær Gustavsen skriver dagbog hver dag, som afleveres til hendes klasselærer. Foto: Katrine Stampe

- Nogle skrev drillerier og talte ikke helt pænt til hinanden, men det holdt hurtigt op, fortæller den 10-årige pige og bliver suppleret af sin mor.

- Alle skulle lige lære det, men igen var lærerne rigtig gode til at tage hånd om den uvante situation og løse udfordringerne. Vi forældre havde også en snak med vores børn om, hvordan man opfører sig i det digitale univers, siger Jannie Heskjær.

Hun lægger ikke skjul på, hvor imponeret hun er over, hvor gnidningsfrit hjemmeskolen fungerer efter lidt tilpasning. For i begyndelsen sad Emma Heskjær Gustavsen fanget til skærmen stort set en hel skole dag.

Sådan er det ikke mere. Nu har hun både længere pauser og flere opgaver i løbet af dagen, hvor hun kan logge af og sidde for sig selv.

- Det kan jeg godt lide. For det er stadig nemt at få hjælp. Har jeg brug for det, logger jeg bare på og får kontakt med min lærer. Vi kan også snakke om, hvordan jeg har det, forklarer Emma.

Annonce

Favorit timerne

For Frederik er det lidt anderledes. Hans skoledag foregår ikke foran skærmen i samme grad. Her er kun morgenhilsenen fra klasselæren, Lone Voltelen Ohlsen. Resten af hans opgaver er formuleret i et detaljeret ugeskema, hvorpå han har sin klare favorit timer.

- Frikvarter og legetime. Det er det bedste, siger han.

Foruden en skemalagt legetime har Frederik også fået til opgave at hjælpe sin mor med en huslige opgave dagligt. Det er efter hans vurdering ikke så slemt.

- Det gjorde jeg i forvejen for at få mine lommepenge. Nu er det bare lidt sjovere, når det er Lone, som beder mig om at gøre det i stedet for min mor, siger han.

Den bemærkning får et stort smil frem hos Jannie Heskjær, fordi hun kan se, at hjemsendelsen af hendes børn ikke har haft den negative effekt, som ifølge hende er det billede, der bliver tegnet af hjemmeundervisningen i medierne.

- Mine børn lærer en masse. Det er både fagligt, men også menneskeligt. Jeg har en datter og søn, der bliver mere selvstændige. Især Emma tager en masse ansvar for sin egen læring, siger hun og kigger over på datteren, der er ved at logge på til endnu en lektion.

Annonce
Sønderborg For abonnenter

Erik frygter konsekvenserne: Lort fra græssende kvæg ender i Augustenborg Fjord

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Gangene er proppet til med varer: Virksomhed er nødsaget til at udvide med to kæmpe lagerhaller for at følge med efterspørgslen

Varde For abonnenter

Københavnerdrengen bad selv om at komme på børnehjem og fandt livet, lyset og kærligheden i Vestjylland

Erhverv

Mange nye virksomheder søger sammen i lokalt netværk: - Vi sætter en ære i at være størst

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Vanvittige scener i tillægstiden: Sejren var både smuk, grim, vild, overbevisende og heldig

Sønderjyske Fodbold

SønderjyskE-cheftræner har fået et luksusproblem: - De ser ud, som om de har spillet sammen i et år

Sydjylland For abonnenter

Rikke er mor til et handicappet barn - og der er mange bekymringer: At søge hjælp kan være opslidende

Sønderborg

Gæsterne stod i kø: Over 4000 klappede kalve og tog pedalkørekort på landbrugsskole

Sønderjyske Fodbold

Genlæs livebloggen: SønderjyskE snuppede sejren til sidst

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Aabenraa For abonnenter

770.000 kroner fra stor vækstpulje går til Aabenraa: Ni projekter får penge

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Karakterbogen: Et klippeforsvar og en offensiv åbenbaring

Livsstil

Vin fra Spaniens høje helvede: Kom med til masterclass med Jonas Tofterup fra Esbjerg, Danmarks eneste Master og Wine

Annonce