Annonce
Vejen

Hjemstavnsgården har udsigt til en god høst

I Hygum Hjemstavnsgård høstes der også masser af blomster. Her er det fra venstre: Marianne List og Karin Nielsen, der er i gang med at høste. Foto: André Thorup
På nær pastinakkerne står alle grøntsagerne denne sommer og tager sig godt ud i Hygum Hjemstavnsgårds enorme køkkenhave.

Sdr. Hygum: Efter sidste sommers tørkekatastrofe, er der i år udsigt til en rigtig god høst på Hygum Hjemstavnsgård. Det har mange besøgende i weekenden kunnet forvisse sig om, da gårdens mange frivillige smøgede ærmerne op og inviterede til ”Landsbyen i arbejde”.

Det er i det hele taget et kæmpe stort arbejde at drive et landbrug som i gamle dage, men sidste sommer stod arbejdsindsatsen ikke mål med den særdeles dårlige høst.

Det var alt for tørt, og vi måtte vande med drypslanger. Alligevel fik vi et elendigt udbytte. Meget af det visnede væk for os, så vi såede to gange, men det ville bare ikke spire, siger Karin Nielsen, der sammen med Marianne List har påtaget sig opgaven at passe og pleje hjemstavnsgårdens enorme køkkenhave med grøntsager og blomster.

Også i år har Hjemstavnsgården måttet vande ekstra, men sommeren har ikke været så tør som sidste år.

- Denne sommer får vi et kanon godt udbytte. Dog har pastinakkerne af en eller anden grund ikke villet spire. Vi såede første gang 15. maj og har siden forsøgt at så endnu to gange. Det har bare ikke hjulpet, så hvad angår pastinakker, får vi i år et magert udbytte, fastslår Karin Nielsen.

Hun glæder sig til at skulle sælge alle de fine grøntsager fra Hjemstavnsgårdens egen vejbod lige på den anden side af Ribevej.

Annonce

Arrangementer

Efter weekendens ”Landsbyen i arbejde” byder Hygum Hjemstavnsgård på flere spændende arrangementer:

10. og 11. august: Pilefestival og flette-workshops.

22.-25. august: Høstdage.

21. og 22. september: Pløjedage.

13.-20. oktober: Efterårsaktiviteter.

16. oktober: Kartoffeldag.

23. og 24. november: Ind under jul.

Et nyt brød i ovnen

Som noget nyt skal Hun og Marianne List også snart høste bærrene fra både solbær- og ribsbuske. De skal bruges til fremstilling marmelade og gelé.

Kålrabi har vi også masser af i år, og dem bruger vi også i køkkenet, hvor vi har gammeldags stuvet kålrabi med frikadeller på menuen. Jordskokker har vi også på menuen, og lige nu står de højt og flot og vokser sig endnu højere, siger Karin Nielsen.

Der er også nyt på menuen i hjemstavnsgårdens lille bageri. Her kan man nu købe runde rustikke såkaldte stenalderbrød, som er bagt med ølandsmel.

Brødene bages i en stenovn fra 1834, der skal fyres op i allerede dagen før, brødene skal bages. Der fyres med brænde, og i løbet af natten skal der fyldes endnu mere brænde på. Men næste dag er stenovnen blevet så varm, at der kan bages brød i syv timer.

Hygum Hjemstavnsgård er en selvejende institution, som bliver drevet udelukkende ved hjælp af cirka 150 frivillige. Mellem 20 og 30 frivillige mødes til en ugentlig arbejdsdag på gården hver onsdag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hemmelighedskræmmeri er uhyrligt

Danfoss beviser endnu engang en familieejet virksomheds styrke i forbindelse med sagen om den voldsomme forurening på Himmark Strand på Als. Her dumpede Danfoss med myndighedernes tilladelse årligt tonsvis af flydende industriaffald i 1950’erne og 1960’erne. Man vidste dengang ikke bedre, og Danfoss kan juridisk ikke gøres ansvarlig for udledningen. Jura og moral er imidlertid vidt forskellige ting. Og det moralske ansvar tager Danfoss på sig. Derfor er koncernen frivilligt gået i spidsen for det arbejde, som efter planen skal gøre området giftfrit senest i 2023. På egen hånd har Danfoss desuden iværksat den forundersøgelse, der skal afdække problemet. Sådan handler et firma, der skeler mere til anstændighed end bundlinje. Storsind i den målestok kan man udvise, når ejerne ikke er udenforstående aktionærer med et fuldt legitimt ønske om det maksimale udbytte af deres investering. Her har vi i stedet at gøre med familien Clausen, der ved denne og talrige andre lejligheder har bevist deres engagement i lokalsamfundet. Samme redelighed kunne man ønske sig fra Sønderborg Kommune. Her er der imidlertid spillet med beklageligt fordækte kort i denne sag. En aktindsigt afslører, at kommunaldirektør Tim Hansen forsøgte at mørkelægge et møde om forureningen mellem kommunen samt repræsentanter for Danfoss og regionen sidste år i oktober. Penge var motivet til hemmelighedskræmmeriet. Et udviklingsselskab var langt fremme med planerne for ferieområdet Nordals Ressort. I den forbindelse ville det være særdeles ubelejliget, hvis pressen begyndte at skrive om en kraftig forurening kun godt en kilometer fra ferieparadiset – mente altså kommunaldirektøren. En række eksperter vurderer samstemmende, at kommunaldirektøren hermed groft har overtrådt reglerne. Hvis det er tilfældet, må det naturligvis have konsekvenser. Men allerede nu kan der faktisk fældes en dom over Tim Hansen: Sådan handler en kommunal topchef, der skeler mere til bundlinjen end anstændigheden.

Kolding

Forliget om at lukke Kolding havn er dødt: Nu skrider Socialdemokraterne også

Annonce