Annonce
Tønder

Forkæmpere for oldtidspark oplever massiv opbakning

Jannik Gorm Hansen fortæller, at Foreningen HOF siden et flertal af kommunalbestyrelsen besluttede at sælge Hjemsted - Danernes Verden -, har oplevet en stigning af medlemmer. Foreningen har således i dag 130-140 medlemmer, fortæller han. Arkivfoto: Timo Battefeld
Foreningen HOF, der kæmper for at bevare Hjemsted - Danernes Verden -, har siden kommunalpolitikerne besluttede at sælge parken, oplevet massiv medlemstilgang. Formanden ser det som udtryk for utilfredshed med beslutningen om at forvandle parken til autocamperplads.

SKÆRBÆK: Det kan godt være, at et flertal af lokalpolitikerne i kommunalbestyrelsen har besluttet at sælge Hjemsted - Danernes Verden - for 1,05 millioner kroner, men det får ikke den nyetablerede Foreningen HOF (Hjemsted Oldtidspark Frivillige) til at kaste håndklædet i ringen. Tværtimod.

Kristina Holst, der er medlem af Foreningen HOF, og som har arbejdet som formidler i oldtidsparken, sætter sin lid til, at autocamperprojektet ikke lykkes.

- Det forudsætter, at der nu skal udarbejdes en ny lokalplan, før arbejdet med det nye projekt kan starte. Der er ingen garanti for, at lokalplanen kan ændres til formålet for det nye projekt, siger hun.

Ifølge formanden, Jannik Gorm Hansen, har foreningen siden salget af parken blev besluttet i slutningen af maj, oplevet en voldsom stigning i antallet af medlemmer. Stigningen kan tolkes som utilfredshed med de nye planer for oplevelsesparken, der skal omdannes til autocamperplads, mener han.

Ser du det som utilfredshed med de nye planer?

- Det kan du godt tolke det som, siger Jannik Gorm Hansen.

Annonce
Hjemsted - Danernes Verden - skal forvandles til en autocamperplads med et 25 meter højt udsigtstårn. Det huer ikke Foreningen HOF, som for tiden oplever massiv tilgang af nye medlemmer. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard

Massiv medlemstilgang

I maj steg medlemsskaren i Foreningen HOF fra 50 til 80 personer. Men efter at beslutningen om at sælge arealet, som skal omdannes til en autocamperplads, så er medlemmerne strømmet til foreningen, så medlemsskaren nu tæller 130-140 personer - vel at mærke uden at foreningen har været mere aktiv, og kun har delt opslag på Facebook.

- Det er en stigning på 75 procent, konstaterer Gorm Hansen og tilføjer om de nye planer:

- Det er rigtig ærgerligt, at det er blevet sådan.

Og hvad kan Foreningen HOF så bruge de nye medlemmer til? Indtil videre lader man tiden arbejde, og når sommerferien er ovre, vil foreningen med Jannik Gorm Hansen i spidsen, tage op til fornyet overvejelse, hvorvidt man skal give fortabt eller gå aktivt ind i kampen for at bevare Hjemsted - Danernes Verden.

Ser tiden an

Jannik Gorm Hansen fortæller, at Foreningen HOF "afventer tingenes tilstand" og at han vil fornemme reaktionerne på salget.

- Vi ser tiden an, lyder det taktiske svar.

Foreningen HOF holdt sin første generalforsamling den 30. april. Men da det nu er besluttet at nedlægge oplevelsesparken, der tidligere gik under navnet Hjemsted Oldtidspark, er det spørgsmålet, om næste møde i foreningen skal være en stiftende eller opløsende forsamling.

Lige nu tyder medlemstilgangen på, at der er opbakning til at kæmpe videre for parken, mener HOF-formanden:

- Der er noget, der tyder på, at der er interesse for at gøre tingene på en anden måde.

Jannik Gorm Hansen forventer, at næste generalforsamling vil finde sted til enten august eller september.

Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Vejen Kommune vinder vigtigt slag om Skovgårdsvej: Har handlet efter bogen

Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Aabenraa

Kæmpe narkofangster ved grænsen

Annonce