Annonce
Esbjerg

Hjerneblødning tog hans ord: Nu skriver han Esbjerg-noveller

Torben Jensen: - Hvis alle de mange hundrede, der har vist interesse for bogen kommer til bogsigneringen, så bliver der trængsel. Foto: Lars Stokbro
Esbjerg-forfatteren Torben Jensen udgiver ny bog om Vesterbyen i Esbjerg i 60'erne og 70'erne. En hjerneblødning har gjort ham handicappet, men efter et halvt år kom ordene og førligheden tilbage, og bøgerne har hjulpet ham på vej.
Annonce

Esbjerg: Seks rigtige Esbjergfamilier fra en opgang på Th. Dahls Vej i 60'ernes Esbjerg er trukket gennem et troldspejl og forvandlet til en flok skæve og muntre familier i Esbjergforfatteren Torben Jensens nye bog.

Bogen "Den store gevinst - og andre krøniker fra et havregrynskvarter" er fuld af poesi og detaljer om Esbjerg fra dengang, drengene gik i knickers og pigerne til dans. Den består af 24 finurlige noveller.

Bogen åbner med en historie om en enkemand, som på en måde også har en familie. Det er en skæbnefortælling, men også en historie med ture til Café Horns Rev, den lokale slagtermester, Grønttorvet og livet i opgangen.

- Jeg gør lidt grin med folkene, der boede i området ved den gamle dyrskueplads. De lod, som om de var fattigrøve, men det var de jo slet ikke, siger Torben Jensen, hvis far, Arly Jensen, var typograf på avisen Vestkysten, så de manglede ikke penge.

Som barn legede Torben Jensen på dyrskuepladsen og her har han oplevet flere af de episoder, han beskriver i bogen. Skelettet til novellerne kan måske genfindes i hans lokalhistoriske bog fra 1998, "Glansbilleder fra et havregrynskvarter", som er udgivet af Esbjerg Byhistoriske Arkiv. Den solgte 1700 eksemplarer, og hvis Torben Jensen kan sælge lige så mange af den nye bog, vil han være glad.

- Dengang stod folk i kø ud gennem døren til Varmings Boghandel, da jeg signerede bogen. Det var en stor oplevelse for mig, fortæller Torben Jensen, der er 66 år.

bogsignering

Lørdag den 19.10 klokken 11 og et par timer frem signerer Torben Jensen sin bog "Den store gevinst" hos Varmings Boghandel.

Jørgen Pedersens Vej 14
6700 Esbjerg

Annonce

Man har lov til at digte videre

På lørdag vil han på samme måde signere den nye bog i Varmings Boghandel, der ligger lige i hjertet af det kvarter, som hans nye novellesamling udspiller sig i.

- Jeg elsker at beskrive Vesterbyen og menneskene dér. Novellerne er ikke mere fiktion, end at de fleste af personerne er fra dengang, men jeg har skiftet navnene ud, fortæller Torben Jensen.

Titelnovellen "Den store gevinst" handler om en familie på Th. Dahls Vej, der vinder en Fiat 1100.

- Hele gaden var oppe at køre, og der kom journalister og fotografer helt fra København. Det var helt vildt stort, fortæller Torben Jensen og indrømmer i samme åndedrag, at han altså ikke helt har oplevet det selv, men han har fået historien fortalt.

- Så man har jo lov at digte videre. Det er det dejlige ved fiktion. Man kan gøre det lidt sjovere, men det hele er skrevet med kærlighed til dem, der er med. For jeg savner da fandengaleme den barndom. I dag har børnene computer og det hele. Jeg synes, det er sørgeligt.

Det var en lykkelig drengetid i typograffamilien, og Torben fik en fin karriere, først som arkitekt fra 1980 og siden som journalist og informationsmedarbejder på Vestkraft i mange år, indtil han blev lærer - og alt sammen har præget Torben og været med til at gøre ham til den forfatter, han er i dag.

Annonce

Bøgerne har hjulpet mig tilbage

En barsk hjerneblødning i 2005 har også sat sig varige spor, da den lammede hans venstre side - men også bragte ham videre som skribent.

Hans bog "Når vinden vender …" fortæller om fire måneders genoptræning på Varde Rehab, hvor han gik fra 100 procent invalid, til den person han er i dag, hvor han lever i egen villa med bil på Grønningen i Spangsbjergområdet, og hvor han skriver sine bøger.

Hans nye bog er tilegnet hans kæreste gennem 13 år, Linda Lauge.

- Min lille dame fra Herning er god nok. Hvis der er et ord, der er blevet væk for mig, eller historien er gået for vidt, så rager Linda kastanjerne ud af ilden. Og en af naboerne har læst korrektur.

Torben er allerede klar til at skrive den næste bog. Når han hører gode historier, skal de skrives ned.

Hjerneblødningen ændrede Torbens liv, men det kunne være gået meget værre.

- Dengang var jeg var helt nede på røven, indtil ordene kom igen efter et halvt år. Bøgerne har hjulpet mig tilbage, fortæller Torben Jensen.

En hjerneblødning i 2005 ændrede Torben Jensens liv. Det sagde zip-zip og bomkarl, da jeg uden varsel fik hjerneblødningen, mens jeg sad og snakkede med min far og mor og mine to børn, husker han. Foto: Lars Stokbro
Arkitekt, journalist, skolelærer og forfatter. Torben Jensen fra Esbjerg har prøvet meget i sit 66-årige liv. Foto: Lars Stokbro
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os nu få den cykelbro

Annonce