Annonce
Billund

HK-formand er klar til konflikt: Vil bakke op om overenskomst for Ryanair-ansatte

Henny Fiskbæk, formand for HK Privat Sydjylland, var i 2015 i sympatikonflikt med Ryanair. Hun melder sig klar til igen at gå i kamp, hvis Flybranchens Personale Union, FPU, og Fagbevægelsens Hovedorganisation beder om det. Arkivfoto: Keld Stampe
Hvis det kommer til en konflikt mellem fagforbundet FPU og flyselskabet Ryanairs datterselskab Malta Air, er formanden for HK Sydjylland, Henny Fiskbæk, klar med fuld opbakning til fagforbundet.

Arbejdskonflikt: Forhandlingerne om en overenskomst for de ansatte i Ryanairs datterselskab Malta Air brød onsdag sammen, og dermed risikerer en konflikt at opstå mellem flyselskabet på den ene side og Flybranchens Personale Union, FPU, på den anden side.

Hvis det sker, kan FPU regne med opbakning fra andre steder i fagbevægelsen. Henny Fiskbæk, som er formand for HK Privat Sydjylland, melder sig klar til kamp og sympatikonflikt, hvis det skulle blive aktuelt.

Det er i første omgang dog op til FPU, om der skal varsles konflikt mod Malta Air.

Annonce

- Nu går FPU til sin hovedbestyrelse og hører, hvad næste skridt skal være. Hvis de siger, at næste skridt er en konflikt, bliver der sendt en varsel om konflikt til Ryanair. Så går de videre til FH (Fagbevægelsens Hovedorganisation, red.) og beder om opbakning fra de andre fagforbund, siger Henny Fiskbæk.

Uenige om det meste

Det er Anders Mark Jensen, der som næstformand for FPU har stået for forhandlingerne med flyselskabet. Han fortæller, at forhandlingerne er blevet afbrudt, fordi parterne står alt for langt fra hinanden. Derfor skal forbundets hovedbestyrelse nu tage stilling til, hvad der skal ske. Bestyrelsen er hasteindkaldt til fredag eftermiddag.

Forhandlinger brød sammen

  • Flyvebranchens Personale Union, FPU, har gennem længere tid været i forhandlinger med Ryanair og datterselskabet Malta Air om en overenskomst for de piloter og andre ansatte, som arbejder fra selskabets base i Billund.
  • Parterne har dog ikke kunnet nå til enighed, og onsdag brød forhandlingerne sammen efter et møde i London. Det er nu op til FPU's hovedbestyrelse, om der skal varsles en konflikt.

Kan det ende med en faglig konflikt?

- Det er et af de redskaber, som ligger på bordet, og som hovedbestyrelsen skal tage stilling til. Vi har i hvert fald ikke tænkt os at lade det her gå ubemærket hen. Når Ryanair, som er et af de største flyselskaber i verden, kommer til et marked som det danske, skal selskabet også sikre sine medarbejdere ordentlige vilkår, siger Anders Jensen.

FPU og Ryanair er uenige om "det meste", forklarer han.

- Lønspørgsmålet, i forhold til hvordan man bygger en løn op, er vi simpelthen ikke enige om. De ønsker et system, vi ikke ønsker på det danske arbejdsmarked, siger Anders Jensen.

Et andet eksempel på uenigheder er, at Ryanairs ansatte i Billund bliver pålagt at betale for det, hvis de ønsker vand at drikke i arbejdstiden.

Ryanair var også i boksekamp med den danske fagbevægelse i 2015. Ryanair lukkede dengang sin base i Billund. Arkivfoto: Paul Hanna/Reuters/Ritzau Scanpix

- Så kan det godt være, at man får et mindre tilskud til at købe vand, men jeg har aldrig hørt om noget lignende. Det er bizart, at man overhovedet ønsker det, siger Anders Jensen.

Annonce

Lukkede basen i 2015

I 2015 var Ryanair også i boksekamp med den danske fagbevægelse, da det irske lavprisselskab nægtede at tegne overenskomst med FPU. Det førte til konflikt, hvor FPU fik opbakning fra FH’s øvrige forbund. Resultatet blev, at Ryanair lukkede sin base i Billund.

I efteråret meddelte Ryanair, at selskabet ville genåbne sin base i Billund Lufthavn, og lige siden har fagbevægelsen forsøgt at lande en overenskomst - uden held.

Hvis FH’s øvrige organisationer bliver bedt om at tage del i konflikten, vil HK blandt andet kunne gøre det besværligt for passagererne at komme om bord på flyene.

- Det er vores medlemmer, som står i lufthavnen og tjekker folk ind. Der kan vi sige til dem, der kommer og skal tjekke ind på en afgang med Ryanair, at det er konfliktramt arbejde, og at vi derfor ikke kan tjekke dem ind, siger Henny Fiskbæk.

Lønspørgsmålet i forhold til, hvordan man bygger en løn op, er vi simpelthen ikke enige om. De ønsker et system, vi ikke ønsker på det danske arbejdsmarked.

Anders Jensen, Flybranchens Personale Union - om Ryanair

På samme måde vil 3F kunne afvise at lade sine medlemmer læsse bagage på flyene, og Dansk Metal vil kunne afvise at servicere maskinerne.

Annonce

Ryanair: - Vi kan forhandle

Meldingen fra den danske fagbevægelse vækker overraskelse hos Ryanair.

"Det er bemærkelsesværdigt, at vi har været i stand til at forhandle med fagforeninger i hele Europa. Der er ingen grund til, at FPU ikke kan fortsætte med at forhandle og reagere på forslag i et forsøg på at færdiggøre en overenskomst," lyder det i en skriftlig kommentar fra Ryanair til Fagbladet 3F.

"Vi driver en succesfuld base i Billund, som er enormt populær blandt danske forbrugere og vores besætning, som nyder godt af danske løn- og arbejdsvilkår, som er klart attraktive, da alle piloter og kabinepersonale flyttede frivilligt for at flytte til Billund fra andre baser i Europa," lyder det videre fra det irske selskab.

Annonce
Billund For abonnenter

Jens fylder 100 år: - Jeg har aldrig bekymret mig om ting, jeg ikke kan lave om på

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Nyt byråd fritstiller topdirektør for tusindvis af ansatte øjeblikkeligt

Debat For abonnenter

JydskeVestkysten mener: Nej tak til fjernvarmepligt

Sydjylland

Endnu en smitterekord og stor stigning i hele landsdelen: I en kommune eksploderer smitten med 800 flere tilfælde over weekenden

Varde For abonnenter

3F har svært ved at hjælpe bulgarske arbejdsmænd: Er tavse som en mur

Dall: Derfor kommer Løkkes nye parti i Folketinget

Navne For abonnenter

Tredje gang tabte han til kræften: Tidligere indehaver af Expert i Varde er død

KIF Kolding

Fremragende første halvleg af KIF - sølle efter pausen

Vejen

Danmarks billigste herregård solgt på en måned: Køber fik lille nedslag i prisen

Dronningens smykkeskrin fortæller sin helt egen historie: Blandt platin, rubiner og brillanter ligger der pludselig et par plastic-øreringe fra Matas

Aabenraa For abonnenter

Læser undrer sig: Hvorfor bygger man nyt for 13 millioner kroner på losseplads, der skal lukke?

Esbjerg For abonnenter

Byråd tager det tunge skyts i arsenalet i brug efter påbud: Klar til at lukke for elevers adgang til skole

Sønderborg

Under et halvt år til Tour de France: Uforudsete udfordringer er dukket op

Annonce