Annonce
Vejen

Hobbyfotografen og dyrene

Jakob Bramm Jensen er ved flere lejligheder gået på kompromis med komforten til fordel for muligheden for gode billeder. Her er han på tur til de norske fjelde med sin far. Privatfoto

Jakob Bramm Jensen er vild med sit nærområde ved Hovborg, hvor der ifølge ham er idelle forhold til fotografering, som er hans helt store hobby.

Hovborg: Med fuldtidsarbejde som pædagog i Kolding og datter nummer to på vej til oktober kan det være sin sag at finde frirummene, men når tiden tillader det, tager Jakob Bramm Jensen hellere end gerne sit kamera over nakken og bevæger sig ud efter gode naturmotiver.

Sådan har det været, siden han i 2002 købte et gammeldags analogt kamera, og interessen blev kun større, da de mere avancerede digitale ditto blev tilgængelige.

- Jeg bruger de samme typer af kameraer som professionelle, for i dag er de til at få fat i for penge, og med tiden har jeg bare fået mere og mere udstyr, siger han.

Alt, hvad Jakob Bramm Jensen ved om fotografering, er selvlært, men dog med Google som en sidste udvej, når teknikken engang imellem driller lidt. Erfaring med at spotte de gode motiver har han til gengæld rigeligt af fra barnsben.

- Min far har gået meget på jagt, og jeg kan huske, at jeg allerede som seks-syvårig var med ude at kigge på ræve med kikkert. Så jeg blev fanget af dyr og natur, fra da jeg var helt lille, siger han om opvæksten, som fandt sted på Struer-egnen.

Annonce

Der er en virkelig lækker natur herude med krondyr i plantagerne lige rundt om hjørnet, og ved Holme Å er der fyldt med isfugle.

Jakob Bramm Jensen, hobbyfotograf bosat i Hovborg
Sidste år var Jakob Bramm Jensen til stor familiefest på Tønder-egnen, og da han var bekendt med en rævegrav ikke så langt derfra, måtte han udnytte muligheden til at tage nogle billeder. Det havde rævene til tilsyneladende ikke noget problem med. Privatfoto

Bevidst fravalg

Det kunne derfor virke oplagt, at han var gået fotografvejen rent professionelt, men det kom helt bevidst aldrig på tale som en reel mulighed.

- Jeg elsker det som min hobby, og jeg ville være bange for, at det blev for "maskinelt," hvis jeg levede af det til hverdag, siger han.

I øvrigt er der ifølge Jakob Bramm Jensen heller ikke mange job og penge i hans særlige niche for naturmotiver, men det er nærmest lige meget, for han gør det for sin egen fornøjelses skyld.

Noget erfaring har han også med at fotografere mennesker i forbindelse med store fester hos familie og venner, men det er altså naturen, som trækker klart mest i ham.

- Jeg kan i princippet gøre vores stue til et slags fotostudie, men det giver slet ikke de samme udfordringer, som tilfældet er udenfor. Jeg vil helst have naturlige omgivelser med naturligt liv, og hvor der ikke er opmærksomhed på mig, siger han.

Hobbyfotografen har lært sig nogle teknikker fra sine mange ture med faren på jagt, så det er muligt for ham at nærme sig ellers ofte menneskesky dyr som ræve. Privatfoto

Inspirerende omgivelser

Flere gange er han taget til Norge med sin far, hvor de har boet primitivt i et skur uden toilet "bare" for at få en kongeørn i linsen, og i et halvt år, hvor han var i pædagogpraktik på Grønland, havde han ligeledes flotte omgivelser at boltre sig i til fotografering.

Men faktisk finder han hovedparten af sin inspiration på Hovborg-egnen, hvor han efterhånden har boet i nogle år med sin lille familie.

De boede i forvejen i Aarhus og havde egentlig planer om at blive i nærheden af den jyske hovedstad, men det er dyrt at få ret meget natur for pengene på de kanter, og en dag faldt de i stedet for deres nuværende hus, hvortil de har tre hektar udyrket jord og en have til deres rådighed.

- Der er en virkelig lækker natur herude med krondyr i plantagerne lige rundt om hjørnet, og ved Holme Å er der fyldt med isfugle, siger han og fortsætter:

- Det bedste, jeg kan bruge min fritid på, er bare at gå ud i naturen. Jeg ser tit det at fotografere som at gå på jagt. Det er meget den samme måde at nærme sig dyrene på, selvom jeg selvfølgelig ikke får dem med hjem, siger Jakob Bramm Jensen begejstret.

Røde egern er en daglig gæst i familiens egen have. De er på udkig efter nødder, som Jakob Bramm Jensen plejer at have lagt frem til dem. Privatfoto

Udnytte dyreviden

Selv i familiens have sker der ting og sager, hvis man ifølge ham gør en indsats for det.

- Det handler om at lære tingene at kende. Da vi flyttede hertil, udspurgte jeg den tidligere ejer af huset om dyrelivet i området. Han havde i sine 17 år på grunden aldrig set et egern, men nu er de her hver dag, fordi jeg fodrer dem med nødder, siger han.

Fodring er naturligvis en vigtig del af forklaringen på, at dyr, som sjældent viser sig frem for mennesker, tit bevæger sig rundt nær husmuren. En anden forklaring er det legehus, som han byggede for fem år siden, hvori der er skåret et par huller til kameraudstyr.

- Så sidder jeg derinde i typisk lang tid ad gangen og venter på ikke mindst rovfugle. Det er nødvendigt at være meget tæt på, hvis billederne skal blive værd at se på, siger han og uddyber:

- Det meste handler om at forudse dyrenes bane, og man skal udnytte, hvad man ved. Kører man på rent held, får man ikke nok ud af det, siger han.

Jakob Bramm Jensen har som sagt tilbragt mange stunder i det fri med sin far, og meget tyder på, at begejstringen vil gå i arv. I hvert fald gør han et stykke arbejde i at få sin treårige datter interesseret i det samme.

- Ja, hun bliver "slæbt" med ud, og skulle hun ikke blive grebet af at fotografere, så håber jeg i det mindste, at hun bliver glad for naturen, siger han.

Kronvildt skal man som så mange andre dyr ikke lede specielt længe efter på egnen omkring familiens grund i Hovborg. Muligheden for at få flotte motiver i kameralinsen forpasser han nødig. Privatfoto
Selvom Jakob Bramm Jensen elsker at komme vidt omkring for gode dyremotiver, så bliver han sjældent skuffet hjemme på Hovborg-egnen. Privatfoto
Selvom Jakob Bramm Jensen elsker at komme vidt omkring for gode dyremotiver, så bliver han sjældent skuffet hjemme på Hovborg-egnen. Privatfoto
Selvom Jakob Bramm Jensen elsker at komme vidt omkring for gode dyremotiver, så bliver han sjældent skuffet hjemme på Hovborg-egnen. Privatfoto
Selvom Jakob Bramm Jensen elsker at komme vidt omkring for gode dyremotiver, så bliver han sjældent skuffet hjemme på Hovborg-egnen. Privatfoto
Selvom Jakob Bramm Jensen elsker at komme vidt omkring for gode dyremotiver, så bliver han sjældent skuffet hjemme på Hovborg-egnen. Privatfoto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Annonce