Annonce
Regionalt

Hobbyhistoriker samler hele historien om Genforeningen

Omslag på bind 1.
Mange års herkulesarbejde har udmøntet sig i et imponerende og rigt illustreret værk om hele historien i forbindelse med Genforeningen.

Hobbyhistorikeren Steffen Riis er en lidenskabelig samler af postkort. Den interesse har udmøntet sig i adskillige bogudgivelser, hvor postkortene har illustreret historiske begivenheder. Blandt andet har han skrevet om Sønderjysk Kommando, som var de danske soldater, der efter genforeningen blev udstationeret i Sønderjylland. Nu har Steffen Riis afsluttet sit hidtil mest ambitiøse værk med to bind om Genforeningen.

Oprindelig er Steffen Riis økonom og ikke faghistoriker. Bøgerne bygger derfor ikke på forskning i traditionel forstand, men tager afsæt i kendte kilder. Og der er kommet en ualmindelig vellykket udgivelse ud af de år Steffen Riis har tilbragt med arkiver, læsning af tidens aviser – og naturligvis masser af gamle postkort.

I første Bind, Vi vil hjem, hjem til Danmark, gennemgår forfatteren hele baggrunden for, at Sønderjylland kunne blive en del af Danmark. Den historie er naturligvis kendt i forvejen. Men det rigt illustrerede bind giver bogstavelig talt læseren mulighed for selv at få syn for sagn.

Annonce

Hele vejen rundt

Vi kommer hele vejen rundt om begivenhederne i både Nord- og Mellemslesvig. Skønt der som sådan ikke bliver fremlagt ny viden, er det overordentligt velkomment, at denne historie bliver samlet i et nyt værk, hvor der med stor grundighed og mange detaljer bliver fortalt om ting, der nok er gået i glemmebogen hos de fleste. Hvem husker således, at der blandt andet blev indsamlet millioner af kroner til en sønderjysk fond?

Selv om billeder er bogens bærende element, er der bestemt ikke tale om en billedbog i bogstavelig forstand. Masser af supplerende tekster fra både samtiden og forfatterens egen pen leder os gennem tiden mellem første verdenskrigs afslutning til afstemningerne i 1920 og den nye tid, hvor den sønderjyske landsdel blev en del af kongeriget.

Annonce

Gamle breve

Her er der også øjenvidneskildringer, hvor Steffen Riis har fundet gamle breve skrevet af mennesker, der oplevede denne bevægede tid.

Kære Birgitte. Tak for brevet

- Ja, du kan tro, der var fest i Tønder i går. Klokken otte om morgenen marcherede de engelske soldater ned på banegården i paradeuniform med stålhatte på hovedet og bajonet på geværet, medens folk i store skarer og en mængde børn med dannebrogsflag drog hen for at se på herligheden, beskriver postembedsmand Enevold Dyekjær således skiftet, hvor de danske soldater begyndelse af maj afløste den internationale beskyttelsesmagt i Nordslesvig.

Postkort er ikke den eneste kilde til illustrationerne. Læserne bliver også præsenteret for frimærker, nødpenge – og naturligvis både den danske og den tyske sides afstemningsplakater. Loyalt bliver også de tyske synspunkter gennemgået.

Steffen Riis er passioneret samler af postkort. Han udgav i 2006 bogen ”Danske brevkort og postkorts historie 1871-2006”. I 2012 fulgte så værket ”J.C. Christensen – et liv på postkort”, som handler om Venstrehøvdingen, der var Danmarks regeringschef fra 1905 til 1908. Genforeningen var første gang en del af forfatterskabet i bogen ”Genforeningen 1920 – Sønderjysk Kommando”, der kom på gaden i 2014, og som beretter om det danske militære specialkorps, der den 5. maj 1920 rykkede ind i Sønderjylland som afløser for de allierede soldater.

Den 77-årige Steffen Riis er fra København, men bor nu i Værløse. Han er uddannet inden for bankvæsen, revision og handel efterfulgt af 6 års HD-studie på Handelshøjskolen i København. Mellem 1969 og 2004 var Steffen Riis økonomichef i Alfa Laval Nordic, hvor han fortsatte som pensionistvikar frem til 2014.

I bind to er vi i fornemst tænkelige selskab. Vi følger nemlig Christian den tiende rundt til alle de mange genforeningsfester i den genvundne landsdel. De mange illustrationer giver os bogstavelig talt et godt billede af begivenhederne. Men ganske som bind et er der heller ikke tale om en billedbog. Der er masser af forklarende tekster både fra samtiden og forfatterens moderne pen.

Annonce

Stort detektivarbejde

Steffen Riis’ grundighed tog kærlighed til detaljen fornægter sig ikke. Således får vi beskrevet det detektivarbejde, som måtte til for at afklare, hvem der var kongens følgesvend på billedet fra den gamle toldsted ved Frederikshøj. Ganske med sikkerhed bliver det ikke opklaret, men forfatteren når med nogenlunde sikkerhed frem til, at der måtte være tale om den lokale embedsmand, toldforvalter Hans Poulsen fra Kolding. Bemærkelsesværdigt, at den slags kan afklares med en tidsmæssig distance på 100 år.

Omslag på bind 2

En fremtrædende plads har naturligvis majestætens ridt over den gamle grænse den 10. juli 1920. Den begivenhed blev sammen med den senere fest på Dybbøl Banke dagen efter nogle af de helt centrale markeringer af Genforeningen. Vi møder kongen ikke blot på postkort og andre gamle fotografier, men også på hesteryk på Alfred Valdemar Jensens maleri, der nu tilhører Sønderborg Museum. Og naturligvis får vi også historien om den lille, sønderjyske pige, som kongen løftede op på sin hest. Johanne Braren hed pigen, der på hesteryg blev kongens ledsager på en kort etape.

Vi kan takket være det righoldige billedmateriale følge kongen til alle de hjørner af Sønderjylland, han besøgte og møder de mennesker, som også majestæten var i kontakt med. Blandt dem var også spændende skæbner som den 85-årige veteran Hans Peter Thomsen, der havde kæmpet i den danske hær i 1864.

12. juli gik turen til Tønder. Besøget havde været imødeset med nogen spænding. Tre fjerdedele af indbyggerne havde stemt tysk, så spørgsmålet var, hvor venlig modtagelsen ville være. Alt gik dog godt, og den tysksindede borgmester Oluf Olusen holdt en nydelig tale til kongen, hvilket Steffen Riis naturligvis også gengiver.

Annonce

Tønder var tysk

Inden besøget i Tønder havde kongen i Kruså samme dag mødt en delegation af dansksindede fra Sydslesvig, der ikke havde fået ønsket om at komme retur til Danmarks opfyldt trods Christian den tiendes ganske ihærdige forsøg på at få i hvert fald Flensborg placeret nord for grænsen. Bogen skildrer indfølende dette møde, der ikke kun var bevægende for majestæten, men også i høj grad for de mennesker, der nu skulle leve som mindretal i tyske omgivelser.

Kulminationen var naturligvis genforeningsfesten på Dybbøl Banke den 11. juli. Igen er der masser af billeder. Men vi får også talerne, sangene og sandheden om, hvordan Genforeningen endte som en halvbitter oplevelse for de dansk sindedes førstemand H.P. Hanssen på grund af hans modstand mod at indlemme Flensborg.

Hobbyhistorikeren Steffen Riis. Privatfoto.

Steffen Riis har brugt knap fem år på at indsamle materiale og skrive bogen. Det har været et herkulesarbejde, men sliddet har båret frugt. Tobindsværket er en samlet, detaljeret og korrekt gengivelse af en afgørende periode i Danmarkshistorien. Værket er i den grad værd at læse.

Genforeningen 1920, Vi vil hjem, hjem til Danmark og Genforeningsfesterne juli 1920 af Steffen Riis er udgivet af Danmarks-Samfundet. Værkerne kan købes på flere syd- og sønderjyske museer. Bøgerne koster 499 kroner plus 60 kroner ifragt, hvis man bestiller dem på steffenriis@privat.

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Serie-kriminel blev ejer og direktør af konkursramt motorkontor: Så forsvandt millionbeløb ud af kontoen

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Sådan løser hotelpar på 70 år mangel på arbejdskraft: Den nye stuepige er folkepensionist

Erhverv For abonnenter

Fødevarestyrelsens besøg lukker landevejskro: Fandt bidemærker i cherrytomater og muse-ekskrementer i både køkken og barområde

Esbjerg

50-årig kvinde fundet skyldig i knivdrab: Idømt 12 års fængsel

Esbjerg

Politiet efterlyser mand: Blev muligvis udsat for gaderøveri

Haderslev

Politiet leder efter 55-årig mand: Betegnes som uligevægtig og kan være udadreagerende

Varde For abonnenter

Skovejer rystet: Skovsvin slipper for straf, da han er tidligere dømt

Danmark For abonnenter

Det danske mindretal er braget ind i det tyske parlament: Har fået 55.330 stemmer og overgået alle forventninger

Kolding

Tre unge mænd i retten for grov voldtægt: Tiltalt for at true kvinde med drab, voldtage hende på skift og dele videoer af overgreb

Esbjerg

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Haderslev

Ryster på hovedet: Stopklods for naturnationalpark blev sat i alt for hurtigt

Erhverv For abonnenter

Kro på lille ø har været til salg i 140 dage: Venter på den rette køber

Navne For abonnenter

Tidligere Ford-forhandler fik sparket: Så begyndte han at lege med værdipapirer og investere i virksomheder

Annonce