Annonce
Trekantområdet

Hockeyklub samler børn og unge med ADHD og autisme

Følelserne får frit løb til træningen i gymnastiksalen. Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen
Fredage mødes børn og unge med særlige behov for at spille hockey. Det betyder meget for spillerne, at de har mulighed for at være en del af et fællesskab, mener træner og forælder til spillere.

Fredericia: "PIS!" lyder det højlydt og frustreret fra Daniel, da et skudforsøg ryger ved siden af mål, hvorefter et par andre ukvemsord følger.

Normalt ville de fleste ikke reagere så voldsomt på et misset forsøg til en hyggetræning i en lille gymnastiksal, men Daniel er heller ikke som de fleste. Han har nemlig diagnosticeret ADHD med autistiske træk.

Hver fredag eftermiddag mødes han og andre børn og unge med autisme og/eller ADHD i Sundhedshusets gymnastiksal for at spille hockey. Mellem klokken 15 og 16 mødes børn fra 6-15 år, mens det fra klokken 16-17 er unge og voksne fra 16 år og opefter, som entrerer banen.

Eller det vil sige, at det godt kan blandes lidt. Da ElboBladet er med til træning, er de unge med til børnenes træning, ligesom fire amerikanske missionærer er blevet spurgt, om de ville spille med denne fredag. Et par afbud skal ikke umuliggøre en træning i klubben.

Annonce

Daniel har prøvet et væld af fritidaktiviteter, men han faldt hele tiden udenfor, for han kunne ikke koncentrere sig og være med på samme måde som de andre. Herinde kan Daniel være Daniel. Han kan få sine meltdowns, og alligevel er han okay.

Maja Kristoffersen, mor til Daniel

Skal væk fra skærmen

Det er Tina Jensen, som tilbage i september startede Parahockey Fredericia op. Selv har hun to sønner med autisme, hvoraf den ene - Kevin Jensen - selv spiller og er træner i klubben. Den anden søn er medlem af en lignende hockeyklub i Haderslev, og Tina Jensen er ikke i tvivl om, hvad sporten har gjort af forskel for hendes drenge.

- Jeg har set, hvordan det har rykket dem, og derfor synes jeg, det har været vigtigt for mig, samtidig med at det skaber et netværk for forældre, som kan spørge til råds og hjælpe hinanden, siger Tina Jensen.

Hun mener, at det er særligt vigtigt, at børn og unge med udfordringer såsom autisme og ADHD har muligheder for at holde sig i gang. Også uden at det nødvendigvis skal være under samme forudsætninger som i de almindelige idrætsforeninger.

- Hvis ikke de har mulighederne, bliver de holdt uden for samfundet. Mange af dem sidder bag en computerskærm, fordi de ikke kan være i samfundet. Så for mig er det vigtigt, at de får muligheden for at komme ud, siger Tina Jensen.

Vigtigt for børnene

En af dem, der kender til at det er vigtigt at komme ud, er mor til Daniel, Maja Kristoffersen, som er taknemmelig for at opleve sin søn spille hockey med andre i lignende situation som ham.

- Daniel har prøvet et væld af fritidaktiviteter, men han faldt hele tiden udenfor, for han kunne ikke koncentrere sig og være med på samme måde som de andre. Herinde kan Daniel være Daniel. Han kan få sine meltdowns (nedsmeltninger/udadreagerende øjeblikke, red.), og alligevel er han okay. De andre ser ham, for den han er, og Tina er fantastisk til at imødekomme børnene og rumme, når de har det svært. Det gør, at Daniel kan have noget med andre ligestillede frem for ikke at lave noget, siger Maja Kristoffersen, der selv har fået diagnosticeret ADHD som voksen.

Hun nævner fodbold og spejder som to af de aktiviteter, Daniel tidligere har prøvet uden succes. Fodbold blev for omfattende med to ugentlige træninger samt kampe, og spejder krævede i for høj grad, at han skulle høre efter, når der blev givet instruktioner.

- Nu mærker han, at han kan noget helt særligt. Det er meget givende for ham, at han fortælle andre, at han går til hockey, for så føler han, at han kan noget specielt, siger Maja Kristoffersen.

Tina Jensen må engang imellem træde til og trøste de yngste, hvis tingene er gået over gevind. Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen
Maja Kristoffersen er glad for, at hendes søn Daniel har et sted, hvor han føler sig tilpas og kan være den, han er. På billedet her ses hun med datteren Dina, som også deltager løst i træningerne. Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen
Tina Jensens mand, Leif Jensen, er også en del af hockeyklubben. Det var netop gennem hockey, at de to mødtes. Tidligere har han nemlig spillet hockey i Horsens. Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen
Daniel Kristoffersen er i sit rette element, når han spiller hockey. Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen
Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen
Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen
Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen
Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Merkel holder drømmen om Europa i live

For en uges tid siden gik en sød historie sin sejrsgang i tyske medier og på sociale platforme. Landets kansler, Angela Merkel blev fotograferet i en kø i en dagligvarebutik med sin indkøbsvogn. To ruller toiletpapir og fire flasker hvidvin. ”Eine wie uns” som det hed sig i masser af opslag på nettet efterfølgende. Ingen hamstring. Fornuftig prioritering. Og kansleren betalte endda med kreditkort og ikke kontanter, som man ellers ofte gør hos vores naboer. Lederskab i det små. Merkel viser også lederskab i det store. Hvor lande i hele Europa, inklusive Danmark, har dukket sig, mens et coronahærget Italien har bedt om hjælp, trådte Merkel straks til. Tyskland henter syge italienere til tyske hospitaler. Tyskland henter også syge franskmænd. Fordi man har overskuddet. Fordi man kan. At man samtidig opbygger viden i det tyske sundhedsvæsen, der senere kan komme tyske patienter til gavn, er en kærkommen sidegevinst. Tyskland sender også respiratorer til Spanien. Deler ud af sit overskud. Tyskland viser sig også i coronakrisen fra sin bedste side, som vi har set det i række krisestunder i nyere europæisk historie. Wir schaffen dass, er budskabet fra Merkel igen og igen, og hun sætter sig selv og sit land forrest. Det bør vi alle være taknemmelige for. Uden Tyskland, intet Europa fristes man til at konkludere. Den danske stat har handlet hurtigt og konsekvent på coronakrisen. Der er grund til at håbe, at vi derfor kan komme relativt let igennem den set i sundhedsfagligt perspektiv. Måske også økonomisk. Det er dog værd at holde fast i, at Corona er grænseoverskridende, og vejen tilbage på den anden side løses ved at tænke og handle grænseoverskridende. Det ville derfor klæde os at stå side om side med Tyskland i både ord og handling. Også mens det er svært. Der er en udløbsdato på Angela Merkel. Tiden som kansler rinder ud i 2021. For Europas skyld er der grund til at håbe på, at også hendes efterfølger tager et ansvar, der rækker ud over Tysklands grænser. For uden tysk lederskab, smuldrer Europa.

Erhverv 112

Modefirma har sagt farvel til 15 ansatte: 2020 handler kun om at begrænse tabet

Kolding

Plejehjem har nu haft ni smittetilfælde med corona: To plejehjemsbeboere er indlagt

Sydjylland

Påskefrokoster aflyses på stribe: Facebook og Skype redder det sociale samvær

Annonce