Annonce
Sønderborg

Hofrådens Hus tager sig standsmæssigt ud

Forfatteren selv forevigede flittigt bogpræstentationen. Foto: Timo Battefeld
Bogudgivelse om Augustenborgs historiske bygninger blev fejret med bobler efter en svær fødsel.

AUGUSTENBORG: Det væltede ind med ældre medborgere, da Hertugbyens Bevaringsforening tirsdag bød inden for i Hofrådens Hus for at præsentere en ny bog om byens historiske bygninger "Flækken Augustenborg - Kom inden for". Den er skrevet af Lars Tholander med hjælp fra Birte Thuesen fra lokalhistorisk arkiv. Bogen fortæller i fine farvefotos og korte tekster om hertugslottet, Prinsens Hus og det hvide palæ, Augustenborg hovedgård, slotskirken, præstegården, kavalerbygninger, jægerpladsen og de fire jægerdamme, Hofrådens Hus, Ebelings hus, Postholderens hus, Bergmanns hus, Bagergyden, enkefrue M. Martensens' hus, Mundskænkens hus, den gamle drengeskole, Schwarzenhornhuset, skomagerhuset, karetmagerens hus, det hvide hus, Det gamle apotek, det gamle hospital på Slotsalle, slotsparken og arboret og slottets iskælder. Dertil kommer træer, slotsparken og historiske huse ved vandet som Augustenborg Roklub og foreninger som Skibslaget Sebbe Als. Det er ingen teksttung sag, men en let læselig udgivelse, som kan erhverves for 150 kroner.

- Det er et stort arbejde at forskønne og renovere de gamle huse i bymidten. Det har været inspirerende og mavekriblende at udgive bogen, sagde formand i foreningen Jytte Urban.

Den tidligere redaktør af bogen stod af i maj, og så tog Lars Tholander fra Kunst Punkt over. Han har ifølge eget udsagn altid interesseret sig for Augustenborgs historie og gamle bygninger.

-Hertugerne har været en del af Augustenborgs historie i over 300 år. De 14 huse, jeg tog udgangspunkt i, var hertugernes og bygget til deres personale. Augustenborg ville ikke være noget uden hertugerne - og hvad kender vi så egentlig til dem. Bogen var en mulighed for at sætte sig ind i det liv, de levede, sagde Lars Tholander, der har diskuteret orddelinger og kommasætning med medlemmer af bevaringsforeningens bestyrelse.

Annonce

Bystrategipulje

Puljen for borgerinitiativer til bystrategier har givet 50.000 kroner til udgivelsen af bogen "Flækken Augustenborg - kom inden for". Den er trykt i 400 eksemplarer og kan erhverves for 150 kroner på tanken, i KunstPunkt, lokalhistorisk arkiv og på Augustiana. Ellers kontakt bevaringsforeningen.

Flækken

Betegnelsen Flækken refererer til den købstadsagtige bebyggelse af huse langs Storegade, der udviklede sig til en mellemting mellem en landsby og en købstad. Husene blev bygget til embedsfolk og håndværkere, som igennem tiderne servicerede de skriftende hertugfamilier, der beboede hertughusene i Slotsalle.

- Det er et kæmpe arbejde, foreningen gør. Vi vil gerne støtte op om det. Der er altid nok at se til med istandsættelsen af Hofrådens Hus og andre ting, der gøres i bevaringsforeningen. Det koster kassen at bevare gamle bygninger. Måske er der fonde, der ønsker at skyde penge i det. Vi kan kun håbe det. Vi støtter moralsk og så har jeg som sløjdlærer undervist elever, der måske kommer til at give en hånd med her, lød det fra Iver og Kirsten Bjerrum, der er travle pensionister i Augustenborg, men ikke ville gå glip af mulighed for at se byens historie afdækket i bogform.

Hofrådens hus strålede i efterårssolen, men den rustikke atmosfære med bare vægge og rå brædder inden for vidner om, der er et stykke vej igen, inden Augustenborg stråler i historisk glans, så der er nok at se til for de historieinteresserede frivillige bygningsarbejdere.

Der er lagt et stort arbejde i at renovere Hofrådens Hus på facaden og indvendig, men der er langt igen, selv om facaden ser indbydende ud. Foto: Timo Battefeld
Der var boblevand og taler, da bogen blev præsenteret. Foto: Timo Battefeld
Forfatter Lars Tholander har sat sig ind i hertugbyens historie gennem 300 år, og det er der kommet et skrift ud af. Foto: Timo Battefeld
Skriften på væggen vidner om bogens titel. Foto: Timo Battefeld
Dagen gav anledning til en andægtig stund i døren. Foto: Timo Battefeld
Hertugbyens Bevaringsforening har lagt et stort arbejde i istandsættelsen og oprydningen i Hofrådens Hus. Foto: Timo Battefeld
Der var stort rykind til bogpræsentationen mellem bare, rustikke vægge og trælofter. Foto: Timo Battefeld
Formand Jytte Urban fortalte om diskussioner om kommasætning og overskrift, men der er landet en bog. Foto: Timo Battefeld
Hertugbyens Bevaringsforening har stor opbakning, og mange købte mindst en bog med hjem. Foto: Timo Battefeld
Lars Tholander overtog bogudgivelsen i maj, så han har haft kort tid til at sætte historiens vingesus på tryk. Foto: Timo Battefeld
Der er rustikt i Hofrådens Hus, som har mange velyndere. Foto: Timo Battefeld
Iver og Kirsten Bjerrum støtter gerne op om Bevaringsforeningens arbejde - især moralsk. Foto: Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Vej spærret: Store mængder regn giver problemer i Kolding

Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Esbjerg

Video: Molboarbejde med massive vandmasser: Bilka-kryds oversvømmet da store regnmængder blev pumpet i ring

Annonce