Annonce
Varde

Hollænder og svigersøn får kroen til at flyve igen i Nordenskov

Mikkel Møbjerg Doornbos (tv.) og Arend Doornbos glæder sig til at skænke op i krostuen. Og der skal rafles, lover Arend Doornbos. Foto: Henrik Reintoft
Arend Doornbos fra Gårde har sammen med svigersønnen Mikkel Møbjerg Doornbos lejet krostuen og hjørnestuen på Nordenskov Kro, der genåbner næste år.

Nordenskov/Gårde: Den 31. december 2017 blev der drukket gravøl på Nordenskov Kro, da ægteparret Grete Harboe og Kaj Jensen lukkede for ølhanerne og drejede nøglen om. Siden da har kun selve den store sal som et andet nøglehus været lejet ud til fester. Men fra den 1. februar genåbner både krostuen og hjørnestuen på Nordenskov Kro.

Det er den 48-årige hollænder Arend Doornbos fra Gårde, som sammen med svigersønnen Mikkel Møbjerg Doornbos (24) fra Nordenskov er klar til at skænke øl for i krostuen. Det var svigersønnen, som efter en barnedåb i marts smed idéen på bordet.

- Jeg havde hørt, at byen savnede et sted, hvor man kunne drikke en bajer, siger Mikkel Møbjerg Doornbos, der er gift med Anna Doornbos (23) og til daglig er tømrer hos Tømrerfirmaet Hedegaard i Nordenskov

Og det fortsætter ham med, da kroen i fremtiden vil have åbent torsdag, fredag og lørdag.

Annonce
Jeg havde hørt, at byen savnede et sted, hvor man kunne drikke en bajer.

Tømrer Mikkel Møbjerg Doornbos, Nordenskov

Kan lide stemningen

Arend Doornbos er gift med Alice Doornbos fra Starup-Tofterup og driver sit eget vikarbureau. Men han vil selv stå bag bardisken.

- Jeg arbejdede i Holland på en kro. Jeg kunne godt lide stemningen, siger Arend Doornbos.

Men inden han skrev under på en lejeaftale, holdt han et møde med borgerforeningen, der har haft planer for kroen.

- Jeg ville ikke træde dem over tæerne, siger Arend Doornbos, som er uddannet jordbrugsteknolog med speciale i kvæg.

Hans eget vikarbureau åbnede han den 1. oktober 2018. Planen var egentlig, at han kun ville være sig selv. Men inden han havde set sig om, havde han ti ansatte. Han er jo ikke en flyvende hollænder for ingenting. Og de skal have løn, uanset om han har et arbejde til dem eller ej.

- Hvis de mangler nogle timer i vikarbureauet, kan de lige så godt brænde nogle timer af her i krostuen, siger Arend Doornbos.

De har samtidig indgået en aftale med Allans Dinner i Ansager om levering af mad efter bestilling.

Den tidligere krofatter Kaj Jensen glæder sig til at stå på den "rigtige" side af baren og nyde en øl med vennerne. Helt uden tanke på, om der nu er nok øl. Skål og tillykke siger han til hele byen over, at krostuen igen åbner. Foto: Henrik Reintoft
De to nye krostueforpagtere Mikkel Møbjerg Doornbos og Arend Doornbos ser frem til at sige skål til de forhåbentlig mange gæster i krostuen. Foto: Henrik Reintoft
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dronningens jernnæve

Der er nærmest altid uro i det engelske kongehus, og den seneste tid har uroen haft den iltre prins Harry som omdrejningspunkt. Prins Harry er bror til prins William, der en dag bliver konge, og yngste søn af prins Charles og prinsesse Diana, og sammen med sin kone, den borgerligt og amerikansk fødte hertuginde Meghan, ønsker han at trække sig som såkaldt seniormedlem af kongefamilien. Det er blandt andet ønsket om mere privatliv, der har bragt det unge ægtepar på disse tanker. Den engelske dronning Elisabeth har reageret ved at efterkomme parrets ønske, men samtidig også frataget dem retten til at kalde sig "kongelige højheder", frataget dem retten til at modtage apanage ligesom de to skal tilbagebetale cirka 20 millioner kroner for den nylige renovering af deres residens Frogmore Cottage. Der er langt fra det engelske til det danske kongehus, men dronning Elisabeths beslutning virker klog. Selv om man som kongelig er født ind i en særlig skæbne, er der historisk flere eksempler på, at medlemmer af forskellige kongehuse har frasagt sig disse nedarvede privilegier. I England synes dronningens holdning klar: Hvis du ikke vil arbejde som kongelig, får du heller ikke løn som kongelig. Dette spørgsmål kommer vi uden tvivl også til at diskutere inden længe her i Danmark, idet der i kongehuset lige nu er usædvanligt mange børn. En del af disse vil formentlig heller ikke som voksne kunne fylde en tilværelse ud inden for kongehuset, og derfor vil den til den tid siddende regent i samråd med regering og Folketing skulle træffe beslutninger i samme boldgade som dronning Elisabeths. Et kongehus med nedarvede privilegier er egentlig som konstruktion en anakronisme, men da eksempelvis det danske kongehus nyder massiv folkelig opbakning, er det i praksis en ganske demokratisk indretning. Imidlertid hviler en del af populariteten utvivlsomt på en bred accept af forholdet mellem aflønning og indsats, og her er det klart, at medlemmer af kongehuset for at få apanage skal arbejde for pengene.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];