Annonce
Kultur

Hollywoods nye danske superskurk: Jeg gik helt amok

Thue Ersted Rasmussen har scoret en stor rolle i den nye "Fast & Furious"-film, som har verdensstjerner som Vin Diesel, Helen Mirren, Kurt Russell og Charlize Theron på rollelisten. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Thue Ersted Rasmussen står ansigt til ansigt med superstjernerne Vin Diesel, Charlize Theron og John Cena i den biografaktuelle Fast & Furious-film.

- Nobody moves, everybody lives.

Det var Thue Ersted Rasmussens første dag på settet i det oktandryppende actionbrag "F9", som er den niende film i franchisesuccesen "Fast & Furious".

I rollen som den magtliderlige rigmandssøn Otto, som slutter sig til filmens superskurke, satte han filmens helte - i skikkelse af superstjerner som Vin Diesel, Tyrese Gibson og Ludacris - på plads med en enkelt replik fra sit allerførste sekund på settet.

Annonce

Fra toppen af den underjordiske bunker kiggede han ned på dem, der forsøgte at forpurre hans planer om at overtage verdensherredømmet gennem kammeratskab, loyalitet - og ikke mindst toptunede biler, som er hele omdrejningspunktet i seriens univers.

Men efter et par uger foran kameraet følte Thue Ersted Rasmussen alligevel ikke helt, at han for alvor havde entreret den enorme franchise.

Undervejs havde han søgt sparring hos Lars og Mads Mikkelsen, som selv har slået igennem internationalt.

Giv den fuld skrald, lød det samstemmigt fra det celebre brødrepar.

https://www.youtube.com/watch?v=Pj3qmHWjNb8

- Det gik jeg og forberedte mig selv på i nogle uger og tænkte bare: Hvis ikke du går ind og viser noget og er noget, så er der ikke plads til dig her, fortæller Thue Ersted Rasmussen.

Dagen oprandt for en stor scene midtimellem filmens store helt i skikkelse af superstjernen Vin Diesel og superskurken spillet af wrestling-verdensmesteren John Cena.

And action!, lød det så.

- Jeg havde mest af alt bare lyst til at være en lille artig fyr, der lige listede ind, sagde sine replikker og hurtigt gik ud igen. Men jeg så tænkte jeg: Nu skal den få!, så tonsede jeg igennem, gik helt amok og var helt oppe i snuden på Vin og råbte ham lige op i hovedet.

- Langt hen ad vejen var det alt for meget! Men jeg var nødt til det. Halvvejs igennem optagelserne satte Vin sig bare ned, og jeg tænkte: Åh nej! Men jeg blev ved. Så kiggede han pludselig op på mig og begyndte at nikke lidt med hovedet. Da jeg havde kørt scenen færdig og gik ud, kunne jeg bare høre ham sige:

- Welcome to the fucking set!

For at forstå hvordan den 35-årige aalborgenser er havnet i haserne af Hollywood-stjernerne på rulleteksterne i et af de største Blockbuster-brag, skal tiden spoles et par år tilbage.

Thue Ersted Rasmussen har mange scener over for filmens store helt og hovedperson i skikkelse af verdensstjernen Vin Diesel. - Han var virkelig sød, og vi havde gode snakke. Der var et tidspunkt, hvor jeg havde en scene og ikke rigtigt kunne få replikken til at virke, og han så sagde: Say whatever you want, man. The role is yours. You do what you want. Når man får det at vide fra Vin, så tænker man bare: Jeg kan godt det her!, siger Thue Ersted Rasmussen om sin celebre medspiller. (Stillfoto). Foto: Giles Keyte/Universal Pictures/Free

Thue Ersted Rasmussen er kendt for sine alsidige roller som den selvoptagede fodboldanfører Jonas i Xee-serien "Sunday" til dealeren Danny i TV2's dramaserie "Norskov" og den semikonservative reservelæge Christian Friis i "Sygeplejeskolen" på TV2 Charlie.

Thue Ersted Rasmussen har også agenter i udlandet og laver jævnligt castings via selftapes, hvor han optager sig selv give et bud på en rolle, der er i spil.

Det var gennem sådan et, at hans agent rådede ham til at give sit bud på Otto i den niende "Fast & Furious"-film.

Først afslog han. Han havde jo ikke en jordisk chance for at få rollen, tænkte han. Men agenten insisterede.

- Da jeg sendte båndet afsted, tænkte jeg alligevel: Det er sgu en god ansøgning. Jeg var stolt af den, og der var et eller andet i mig, der sagde: Der ér en mulighed her.

Thue Ersted Rasmussen fik tilsendt tre scener, og han vidste, der skulle gøres noget ekstraordinært for at blive bemærket af de kritiske castere.

Hurtigt kom han op med en østeuropæisk accent og store armbevægelser, som han også bærer i filmen.

Thue Ersted Rasmussen fik lov til at køre i en limited edition Jaguar med svimlende 1200 hestekræfter i "Fast & Furious". - Jeg skulle bakke ud og så fræse afsted. Men da jeg bakkede ud første gang, bakkede jeg for hurtigt og kom til at bremse for hurtigt. Det var fedt at få lov til at prøve at køre en bil med 1200 hestekræfter. Men for mig er det arbejdet foran kameraet, der tænder, siger den danske stjerne. (Stillfoto). Foto: Giles Keyte/Universal Pictures/Free

- Jeg er nødt til at gøre et eller andet, så jeg satte noget dancemusik på og drak øl, mens jeg filmede min ansøgning, fordi han drak øl i scenen. Det gør man normalt ikke til castings.

- Men fordi Otto er sådan en playboy, var jeg nødt til at se, om jeg kunne få noget af den energi ind i båndet.

Og energi var der i den grad.

Thue Ersted Rasmussen var til den danske instruktør Ole Bornedals 50-årsfødselsdag, da der pludselig tikkede en mail ind:

- Kan du skyde med maskingevær?, spurgte casterne.

- Det betød, at der var nogle derude, som overvejede et eller andet med mig. Det var første tegn på, at der var en reel mulighed.

- Så selvfølgelig kan jeg det, svarede jeg.

Thue Ersted Rasmussen spiller superskurken Jakobs håndlanger, Otto. Han og John Cena, som spiller Jakob, hyggede sig sammen i pauserne under optagelserne. John Cena var meget begejstret over, at den danske skuespiller spiller jazzklaver og inviterede ham over i sin trailer for at lære nogle tips og tricks på pianoet. (Stillfoto). Foto: Giles Keyte/Universal Pictures/Free

Det var på Mads Mikkelsens opfordring, at han forsikrede casterne om, at han sagtens kunne håndtere sådan en sag, fortæller Thue Ersted Rasmussen med et grin.

- Da han skulle lave "Coco Chanel & Igor Stravinsky", sagde han, at han kunne tale fransk og spille klaver, og så måtte han jo lære det.

- Nogle gange tror jeg, at man skal have modet til at sige: Det kan jeg sgu godt! Hvis I vil have mig, kan jeg gøre hvad som helst! Den energi er god at have med, siger han.

Når man kommer fra jantelovens hjemland, ligger det ikke ligefor.

Men modet kommer med årene og erfaringen.

- Første gang jeg skulle stå på Det Kongelige Teaters Store Scene, hamrede mit hjerte også. Og første gang jeg stod på et filmset, og jeg glemte min replik, så de var nødt til at starte forfra, var jeg så bange.

- Hvis jeg lige var nyuddannet og begyndte med denne her film, tror jeg, det var noget helt andet. Men nu har jeg været skuespiller i ti år, så man lærer efterhånden at deale med sin frygt.

Det var i november måned sidste år, at Thue Ersted Rasmussen kunne fortælle, at han havde scoret en rolle i den niende "Fast & Furious"-film, "F9". Indtil da var det kun hans kæreste, nærmeste familie og venner og et par kolleger, som vidste, hvad han medvirkede i. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Når alt kommer til alt, er arbejdet foran kameraet nøjagtigt det samme, uanset om man står over for Melvin Kakooza i "Sunday" eller den oscarvindende verdensstjerne Charlize Theron i "Fast & Furious".

Også selv om settet og budgettet var af en størrelse, Thue Ersted Rasmussen aldrig havde været i nærheden af før.

- En god sammenligning er, at der var flere makeupartister på "Fast & Furious", end der samlet er mennesker på hele produktionen bag "Sunday".

- Det var så stort, at jeg oppe i hovedet lige skulle hen over det og til et sted, hvor det gik op for mig, at arbejdet er det samme.

Det samme gælder de superstjerner, han spillede overfor. De er kolleger, som man skal spille bedre, ligesom man gør herhjemme.

Alligevel blev han en smule starstruck i starten, erkender han.

- Ligegyldigt hvor cool jeg prøvede at være, fik jeg hjertebanken, første gang jeg så Vin Diesel. Det var ham, jeg har set på film, siden jeg var fem år! Og så kommer Charlize Theron pludselig ind, "jamen hej, hej!".

- Men derefter gik jeg til dem som kolleger. Ellers kan man heller ikke være naturlig. Hvis man hele tiden tænker: "Der står John Cena!", så bliver man underlig.

I pauserne sludrede han med dem omkring sig, som man ville gøre hvilket som helst andet sted.

Han lærte John Cena at spille lidt bluespiano og klaver, og så fik han vendt gamle film, teaterforestillinger, hinandens respektive baggrunde og hvordan det er at være Vin Diesel med, ja, Vin Diesel.

Og de er ligesom alle andre, der bakser med hverdagens udfordringer.

Forskellen er bare, at deres liv konstant bliver dokumenteret i spotlyset.

- Og det kan jeg afsløre ikke er nemt, siger Thue Ersted Rasmussen og uddyber:

- Det er hårdt at have et af verdens mest genkendelige ansigter og være den, alle andre venter på. Jeg fik stor sympati for manden. Han er virkelig en sjælden tiger.

Det eksklusive bur har Thue Ersted Rasmussen nu bevæget sig ind i med sin store rolle i "Fast & Furious", som efter 14 måneders udsættelse grundet coronapandemien endelig rammer biograferne.

- Første gang jeg så mig selv, fik jeg det for vildt, for man ved ikke, hvor meget de fjerner i klipperummet.

- Men jeg føler faktisk, at jeg får ret meget ud af rollen og passer fint ind. Jeg stikker i hvert fald ikke ud negativt. Sådan har jeg tit haft det, når jeg har set noget på dansk.

Om rollen bliver Thue Ersteds Rasmussens store gennembrud, tør han ikke gisne om.

- For nogle gør det, men jeg tror ikke, det bliver min vej. Jeg tror, at jeg skal blive ved og blive ved og blive ved, siger han og slutter med en anekdote.

- Jeg var så heldig, at Lars Mikkelsen inviterede mig med på settet, da han lavede "Sherlock" (på BBC, red.). Og der mødte jeg Una Stubbs, som spiller Mrs. Hudson. Vi fik en lang snak om, hvad hun ville give af gode råd til en ung skuespiller som mig.

- Hendes eneste råd var: "Don't give up". Og sådan er min tilgang også: Bliv ved!

"Fast & Furious 9" får biografpremiere den 24. juni.

/ritzau/

Annonce
Kultur For abonnenter

Ikke nu, men nu: Fotograferne fangede øjeblikket

Danmark

Mandagens coronatal: Fortsat under 100 indlagte - 17 i respirator

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Asbjørn lå død i 104 minutter på et skib i Nordsøen: Nu modtager hans kolleger international hæder for deres heltemod

Navne For abonnenter

Engang var hun millionøse med Strandvejsvilla og eget fly: Så døde ægtefællen, fabrikken gik konkurs og Lillian røg på bistand

Esbjerg

Politiet efterlyser: 70-årig dement kvinde gået fra sin bopæl

Kolding

Efter kritik af miljøberegninger: EL kræver fuldt stop for Marina City

Kolding

Ny tvivl om Marina City: Miljøstyrelsens havmiljø-rådgiver dumper grundlaget for Koldings ansøgning om klapning ved Trelde Næs

Kolding For abonnenter

Tasnim fik 9,2 i snit og vil gerne arbejde: Men ingen vil have hende, mens hendes opholdstilladelse behandles

Esbjerg

Anmelderrost hyldestkoncert kommer til Esbjerg

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sønderborg For abonnenter

Bosnier kæmper mod udvisning: Stjal tjenestepistol og pegede den mod betjent

Sport

Chris Ankers enke: - Jeg kan slet ikke rumme tanken om, at jeg ikke skal kysse min mand igen

Aabenraa For abonnenter

Efter tre års ventetid: Nu er der håb for de tissetrængende

Varde For abonnenter

Line Berner: Derfor var jeg alligevel nødt til at trække mig som Venstre-kandidat

Danmark

Nu bliver køreprøven dyrere: Fremtidens nye bilister skal betale for mere politiarbejde - og det undrer kørelæreres forening

Annonce