Annonce
Erhverv

Holtec: Prisfald på olie giver flere opgaver

Underleverandører til offshore-industrien vil kunne få fordele af krisen inden for olie- og gasindvinding, mener Søren Jensen, direktør for Holtec.

Selv om olieprisernes fald har betydet store nedskæringer i den danske energisektor, mener Søren Jensen, indehaver af Holtec Automatic, at det vil give flere opgaver til underleverandører.

Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget."

Mundheldet om, at der selv i mørke stunder er lyspunkter, passer meget godt på de voldsomme prisfald på olie. Mens tusinder af medarbejdere har mistet deres job på nedturen, sparer forbrugerne penge, når de skal fylde deres bil med diesel eller benzin.

Også underleverandører til offshore-industrien vil kunne få fordele på krisen i denne del af energisektoren, mener Søren Jensen. Han er administrerende direktør for virksomheden Holtec Automatic, der har specialiseret sig inden for softwareudvikling, styringsteknik og automatisering inden for industri og offshore.

- Jeg er helt sikker på, at har man det rigtige set-up, så har offshore-markedet et stort vækstpotentiale for en virksomhed som vores. Vi har pr. 1. januar 2016 udvidet vores kompetencevindue ind i branchen gennem opkøb af virksomheden Automation Lab i Svendborg. Her vi i gang med at søge flere dygtige medarbejdere til den del af forretningen, siger Søren Jensen.

Han fortsætter:

- Når de store virksomheder skærer i deres egne ansatte, så øger de typisk anvendelsen af underleverandører. Dem kan man hurtigere komme af med igen, når de har løst deres opgaver. Jeg ser absolut store muligheder for vores virksomhed inden for offshore olie og gas.

Flere opgaver, tak

Men det at komme i nærheden af at indfri dette potentiale har krævet opkøb af Automation Lab fra Svendborg, der har kompetencer inden for offshore. Indtil da har offshore-markedet været svært at komme ind på for Søren Jensens forretning, der var mest rettet mod at betjene produktionsvirksomheder og andre energivirksomheder. Holtec Automatic har i dag afdelinger i en lang række byer på Fyn og i Jylland.

I 2010 fuldførte Søren Jensen den sidste del af et generationsskifte, hvor han købte den tidligere ejer ud af virksomheden. I perioden fra 2003 op mod den globale finanskrise voksede Holtec Automatic fra seks til 29 medarbejdere. Krisen gav anledning til en del afskedigelser, men med de bedre økonomiske tider og opkøb voksede virksomheden til at have en medarbejderstab på 75 personer. Væksten har fået dagbladet Børsen til at udråbe Holtec Automation til gazelle - en vækstvirksomhed - i tre år i træk.

Hovedkvarteret flyttede for fire år siden til Sallingsundvej i Esbjerg, og med Automation Lab som en del af forretningen har Holtec Automatic nu fået et langt stærkere fodfæste på offshore-markedet, både inden for olie- og gas-indvinding og vindenergi.

- Vi vil gerne have flere opgaver inden for offshore. Særligt inden for vindenergi offshore har vi en række stærke kompetencer at tilbyde vores kunder, siger Søren Jensen.

Han vil helst ikke i detaljer med, hvilke ydelser hans virksomhed leverer til kunder inden for vindenergi. Han betegner det som "kerneviden", hvor Holtec Automatic leverer computersystemer og software til at automatisere forskellige processer og dermed nedbringe omkostningerne.

Og inden for vindenergi offshore er der netop et stort fokus på at reducere omkostningerne ved at automatisere og standardisere en lang række dele af produktion, opsætning og senere vedligeholdelse af vindmøllerne.

- Vi er meget vågne i forhold til udviklingen på dette felt. Vi har en lang række berøringsflader til de forskellige dele af sektoren. Samtidig kan vi tilføre viden fra andre brancher, som vi også arbejder indenfor, siger Søren Jensen.

Uforudsigeligt marked

Ifølge ham vil der være et stort potentiale i løbende at skrue på mange forskellige møtrikker i det komplicerede maskineri, der ligger bag driften af vindmølleparkerne.

- Den store udfordring for en virksomhed som vores er at kunne se de muligheder, der byder sig til. Vi er nødt til at holde øje med en lang række forhold i markedet, der kan påvirke vores forretning. Vi er meget påvirkelige af for eksempel politiske indgreb, der kan hive tæppet væk under vores forskellige forretningsområder. Min største opgave er først og fremmest at sidde på mit kontor og stirre ud af vinduet efter, hvad markedet efterspørger i dag og i morgen, siger Søren Jensen.

Det marked, Holtec Automatic bevæger sig indenfor, er uforudsigeligt, lyder pointen.

- Vi er jo ikke en virksomhed, der producerer skinker. Vi kan ikke lave en lineær projektion af efterspørgslen ud fra, hvordan verden så ud i går. I bund og grund aner vi ikke, hvad vi skal den 1. august i år. Når det gælder biogas, vind og andre energiformer skal man leve med tilskudsordninger, der kommer og går. Det politiske landskab forandrer sig jo konstant, siger Søren Jensen.

Men for øjeblikket synes han at kunne ane en vis stabilitet på de markeder, som han bevæger sig i: Jeg synes, at der er grund til optimisme. Vores kompetencer er blevet betydeligt bredere gennem de seneste år.

Annonce

Når de store virksomheder skærer i deres ansatte,

så øger de typisk anvendelsen af underleverandører.

Søren Jensen, administrerende direktør for virksomheden Holtec Automatic
Holtec i Esbjerg, satser på vækst trods nedgang i offshoremarkedet.
Søren Jensen, th, vil gerne have flere opgaver inden for offshore. Særligt inden for vindenergi offshore mener han, at hans virksomhed, Holtec, har en række stærke kompetencer at tilbyde kunderne.
Holtec i Esbjerg, satser på vækst trods nedgang i offshoremarkedet.

Holtec Automatic


  • Grundlaget for nutidens Holtec Automatic blev skabt i en kælder på 11 kvadratmeter. Siden begyndelsen i 1988 er virksomheden, som blev stiftet af Jens Holt Ladefoged, vokset ud over de beskedne kvadratmeter. I 2003 indtrådte Søren Jensen som medejer. Også han var begyndt som iværksætter i en garage under lige så beskedne forhold.

  • Da generationsskiftet i virksomheden blev gennemført i 2010, søgte Søren Jensen efter en ny partner. Valget faldt på projektchef Jan Larvid, der overtog en aktiepost på

25 procent i virksomheden.


  • I dag beskæftiger virksomheden flere end 70 medarbejdere, hvoraf godt to tredjedele er beskæftiget med software

og konstruktion, men resten

af staben arbejder med at montage ude hos kunderne.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Spændende projekt med Tilflytterbolig

Det går op og ned for landsbyerne. Sådan er det rundt i landet, og sådan er det også her i Vejen Kommune. Et par eksempler fra den seneste tids artikler her i JydskeVestkystens Vejenudgave afspejler meget godt, at det står sådan til: I Hovborg er der et mål om at uddele velkomstkurve til de borgere, som flytter til landsbyen. Men den målsætning er blevet en udfordring, simpelthen fordi der flytter så mange til landsbyen, et det endog er svært at følge med at få uddelt velkomstkurvene. I den østlige ende af kommunen – i Andst – har landsbyens dagligvareforretning, Høkeren, mistet omsætning. Andst er ellers en af de landsbyer, hvor der også har været god gang i tilflytningen og byggeri af nye huse gennem de senere år. Hver sin landsby – med hver deres udfordringer. Men tilbage til Hovborg. Selv om det på jævnt vestjysk kan konstateres, at ”det egentlig går udmærket” i Hovborg, hvor der findes en brugsforening, en kro, virksomheder samt et aktivt foreningsliv, så bliver øjnene alligevel ikke lukket for, at der hele tiden skal gøres noget for ikke bare at fastholde tingene, som de er; nej, der skal også udvikling til. Lokalrådet i Hovborg har just afviklet et møde, hvor det netop handlede om, hvad der skal til for at skabe udvikling og fremdrift, der kan være med til at sikre landsbyens overlevelse. Et af udgangspunkterne for mødet er den statistiske kendsgerning – en træls én af slagsen – nemlig, at der rundt i landet de seneste ti år er flyttet 40.000 beboere fra de små samfund og ind til byerne. Det er tæt på, at tallet matcher indbyggertallet i hele Vejen Kommune. En del af lokalrådets møde kom til at handle om projekt Tilflytterbolig, som Hærvejsklyngen – Hovborg, Lindknud, Gjerndrup, Gesten og Bække – er langt fremme med. Ikke færre end 16 projekter er i gang rundt i landet, og her lokalt har Hærvejsklyngen planer om at købe den tidligere børnehave-ejendom i Lindknud og ombygge den til en Tilflytterbolig. En Tilflytterbolig er rettet mod familie eller par, der ikke er bosiddende i den pågældende landsby, men som af jobmæssige årsager ønsker eller overvejer at flytte tættere på sin nuværende eller kommende arbejdsplads. Tilflytterboligen giver mulighed for, at familien eller parret kan finde ud af, om et nyt lokalsamfund og et eventuelt nyt job er det rigtige valg, inden man investerer i en bolig i et område, man ikke kender. I disse år er der god gang i udviklingen af arbejdspladser i Vejen Kommune, hvilket skaber et potentiale for nye tilflyttere. Den tilflytterkampagne, som Vejen Kommune og UdviklingVejen har i gang, suppleres rigtig fint med projektet med en Tilflytterbolig. Det bliver derfor spændende at følge projektet i Lindknud, og om det efterfølgende lykkes at få en Tilfytterbolig i hver af de fem landsbyer i Hærvejsklyngen. GOD SØNDAG

Annonce