Annonce
Udland

Hongkong markerer et halvt års protester med masseoptog

Thomas Peter/Reuters

- Jeg kan ikke se nogen ende på det, men vi giver ikke op, siger demonstrant efter et halvt års protester.

Hundredtusinder af sortklædte demonstranter fra alle samfundslag var søndag på gaden i Hongkong for at deltage i nye demonstrationer, som markerede et halvt års opstand mod styret i det kinesisk-regerede territorium.

For første gang siden august havde politiet tilladt en demonstration, som er organiseret af Civil Human Rights Front, en af Hongkongs største prodemokratiske grupper.

Organisatorerne siger, at over 800.000 var på gaden søndag ved den største demonstration i adskillige måneder.

- Vi har haft over 800.000 deltagere, siger Eric Lai, som var med til at organisere aktionen.

Politiet siger, at 11 mennesker blev anholdt forud for den store demonstration i forbindelse med en række politirazziaer. Der blev beslaglagt et håndskydevåben under operationen. Demonstrationerne begyndte i juni, da styret i Hongkong forberedte en ny lovgivning, som skulle gøre det muligt at fængsle indbyggere fra Hongkong i selve Kina.

De har siden udviklet sig til at være bredere i deres sigte, og nu er protesterne vendt mod selve regeringen og dens repræsentanter.

- Jeg vil kæmpe for frihed, indtil jeg dør, siger June - en 40-årig mor.

Arrangørerne af søndagens protestaktioner advarede søndag, at uanset om det er med en fredelig march eller ved valg, så vil regeringen ikke høre det.

Den følger kun ordrer fra Kinas kommunistpart, siger en 50-årig demonstrant, som kun ønsker at oplyse sit efternavn, som er Wong.

- Jeg ved ikke, hvor lang tid kampen vil vare, tilføjer en anden demonstrant ved navn Kelvin.

- Jeg kan ikke se nogen ende på det, men vi giver ikke op, siger han.

En frugthandler ved navn Leung gav jordbærbakker til demonstranter omkring ham.

- Jeg ville tage sødt med til Hongkongs indbyggere, som har haft et meget svært halvt år, siger han.

Det delvist autonome Hongkong er blevet rystet af stadigt voldsommere gadekampe, som er den hidtil største udfordring af Kina, som overtog den tidligere britiske kronkoloni i 1997.

/ritzau/Reuters


Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Læserbrev

Dansksindede sydslesvigere skal lettere kunne blive danskere

Læserbrev: De skal ikke blive glemt! Sådan sagde den tidligere Venstre-statsminister Niels Neergaard for 100 år siden på Dybbøl. Hans ord står stadigvæk som en garanti for støtte, sammenhold og samarbejde mellem Folketinget og sydslesvigerne. Derfor var det kun naturligt, at den tidligere Venstre-regering i 2018 gjorde det lettere for dansksindede sydslesvigere at opnå dansk statsborgerskab. Dog er vi i Folketinget blevet gjort opmærksomme på, at der efter regelændringerne i 2018 er opstået en uholdbar situation. For som reglerne er på nuværende tidspunkt, bliver dansksindede sydslesvigere med bopæl i Danmark, der ønsker dansk statsborgerskab efter de lempede regler, stillet dårligere end hvis vedkommende er bosiddende syd for grænsen. Det går ikke, da vi gerne skulle have letforståelige og simple regler, så de dansksindede sydslesvigere bosat i Danmark har let mulighed for at blive statsborgere såfremt de ønsker det. Derfor har et bredt flertal i Folketinget nu ændret reglerne, så de er ens uanset om man bor på den ene side af grænsen eller ej. Her, 100 år efter genforeningen, fungerer området omkring den dansk/tyske grænse som et forbillede for hele verdenen. Jeg håber, at vi med dette lille skridt har gjort vores til, at samarbejdet og fællesskabet bliver endnu stærkere.

Annonce