Annonce
Indland

Hospice-børn har ramt håndboldstjerne lige i hjertekulen

- Jeg fatter ikke, hvorfor vi som samfund lader det være så svært at drive et sted som Lukashuset, siger Jesper Nøddesbo. Foto: Jørgen Kirk

Danmark har kun fire hospicepladser til børn - i Lukashuset. Her skal man bruge en stor del af tiden på at få det til at løbe økonomisk rundt. Nu lægger håndboldstjernen Jesper Nøddesbo sin kendis-kapital i en målrettet indsats på at rejse penge til stedet.

Indsamling: Jesper Nøddesbo kan som 37-årig kaste blikket over skulderen, se tilbage på sit liv og konstatere, at han har levet halvdelen af det som professionel håndboldstjerne. Et liv på sportsverdenens grønne gren med gode kontrakter i betydningsfulde klubber, blandt andet ti år i navnkundige FC Barcelona. Nu er han vendt hjem, er stoppet op og har gjort sig nogle tanker, som er større end ham selv og hans tilværelse som sportskendis.

Med støtte fra sin danske klub BSV og organisationen KidsAid har han sat sig i spidsen for en indsamling, som, håber han, kan indbringe en mio. kr. til Lukashuset i Hellerup. Her har man fire hospicepladser, landets eneste, til familier med børn ramt af livstruende sygdom.

Det er ikke alene en ambitiøs opgave, den er også tung og trist, fortæller Jesper Nøddesbo. Han kendte ikke noget til Lukashuset, før nogle bekendte fortalte ham om det, og han efterfølgende aflagde det et besøg.

- Det besøg gik lige i maven og tårekanalerne på mig, og jeg skulle trække vejret dybt, da jeg gik derfra. Hårene rejser sig på mine arme, og jeg bliver bevæget bare ved at sidde her og tale om det, for det handler om børn, der er så syge, at deres liv er truet, siger Jesper Nøddesbo.

Som moderne mennesker har vi så sindsygt travlt hele tiden, at vi kun kan rumme os selv - vi ræser nærmest konstant rundt som i et hamsterhjul. Vi bør stoppe op en gang imellem, tænke os om og reflektere over livet, os selv og andre. Det er godt at blive tvunget til at tænke efter. For gør vi ikke det, hvor pokker lander vi så henne? Som nation og som mennesker?

Jesper Nøddesbo, professionel håndboldspiller

Jesper Nøddesbos indsamling

Håndboldspilleren Jesper Nøddesbo har sat sig i spidsen for en indsamling til fordel for Lukashuset - landets eneste hospice for børn og unge. Målet er at indsamle en million kroner. Det sker i samarbejde med hans klub BSV og organisationen KidsAid.Indsamlingen kulminerer 18. august med en håndboldkamp mellem BSV og Paris Saint-Germain i Jysk Arena i Silkeborg.

Efter kampen er der underholdning med bespisning, optræden af kendte danske musikere og mulighed for at mødes med de franske håndboldstjerner. Der bliver holdt auktion med hjælp fra auktionsfirmaet Bruun Rasmussen. Prisen for kampen og det efterfølgende arrangement er 1500 kroner.

De fire sidste lørdage - 21. juli, 28. juli, 4. august og 11. august - op til kampen afvikles lodtrækninger. Lodder sælges for 100 kroner pr. stk. via Mobilepay til 31953. Der er ingen øvre grænse for, hvor mange lodder, man kan købe. Præmierne kan ses på Jesper Nøddesbos profiler på facebook og instagram. Hovedpræmien er en tur til Barcelona, hvor man sammen med Jesper Nøddesbo skal se hans klub gennem ti år, FC Barcelona, i kamp.

Eftertanke og refleksion er en nødvendighed i moderne menneskers hysterisk travle hverdag, mener Jesper Nøddesbo. Eftertanken har sendt ham ind i velgørende arbejde. Foto: Jørgen Kirk

Urimelig situation

Han er far til to piger på tre og otte år og kan som sådan ikke forestille sig nogen tungere situation end den, disse familier befinder sig i.

- Jeg kan ikke lade være med at tænke på, at man selv kan blive ramt. Umiddelbart er det jo et egoistisk udgangspunkt for at gøre noget for andre, men det er det, der somme tider skal til.

- Tænk, hvilket kaos disse alvorligt syge børns forældre og søskende må opleve. Og så har vi som samfund ikke noget at tilbyde dem. Men vi har Lukashuset, et nonprofit-foretagende med seriøse mennesker og professionelle fagfolk. Desværre skal de bruge urimeligt meget tid på at skaffe økonomiske midler, siger Jesper Nøddesbo.

Jesper Nøddesbo

Født 23. oktober 1980 i Herning.Professionel håndboldspiller i BSV (fusion af Bjerringbro FH og Silkeborg-Voel KFUM). Har tidligere spillet ti år i FC Barcelona, tre år i KIF Kolding og fem år i Team Tvis Holstebro.

Inden han som 19-årig blev professionel håndboldspiller, arbejdede han som pædagogmedhjælper og lærervikar.

Sideløbende med den aktuelle håndboldkarriere er han i gang med en masteruddannelse i businesscoaching på Copenhagen Coaching Center.

Bosiddende i Aarhus med sin kone og to døtre på tre og otte år.

Jesper Nøddesbo er ikke frembrusende med sine holdninger. Han søger hellere fællesskabet end konflikten. Foto: Jørgen Kirk
Annonce

Behovet er stort

Det er denne kamp for økonomisk overlevelse, han nu er gået ind i med et indsamlingsarbejde. Det sker i form af et mobilepay-baseret lotteri, der kulminerer med en håndboldkamp i Silkeborg 18. august mellem hans egen klub BSV og Paris Saint-Germain, efterfulgt af et stort velgørenhedsarrangement.

Det kortsigtede mål er at få rejst nogle penge, der kan støtte husets drift.

- På længere sigt handler det om at udbrede kendskabet til Lukashuset og dets arbejde, så der lidt lettere kan tilflyde dem økonomiske midler og donationer.

Det helt fantastiske ville være, synes han, hvis der kan skabes så meget røre om de manglende børnehospicer, at det endte med en politisk vilje til at oprette nogle.

- Der er desværre behov for flere børnehospicer, også vest for Storebælt, siger Jesper Nøddesbo.

Jesper Nøddesbo har levet halvdelen af sit liv som professionel håndboldspiller. Den platform vil han gerne bruge til at gøre noget nyttigt, der kan gavne andre. Arkivfoto: Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Annonce

Tid til eftertanke

Han hare i nogen tid overvejet at gå ind i velgørende arbejde, især efter, at han og familien sidste år vendte hjem efter ti år i Barcelona.

- Jeg har længe tænkt på, at den platform, jeg har som professionel håndboldspiller, må kunne bruges til noget fornuftigt, bruges til at gøre en forskel, så nogen, der har det svært, kan få det bedre. Jeg synes ikke, at man som samfundsborger bare kan leve med, at nogle uforskyldt må leve på triste vilkår. Som f.eks. de familier, der pludselig må leve med, at deres børn bliver så syge, at de risikerer døden, siger Jesper Nøddesbo.

- Som moderne mennesker har vi så sindsygt travlt hele tiden, at vi kun kan rumme os selv - vi ræser nærmest konstant rundt som i et hamsterhjul. Vi bør stoppe op en gang imellem, tænke os om og reflektere over livet, os selv og andre. Det er godt at blive tvunget til at tænke efter. For gør vi ikke det, hvor pokker lander vi så henne? Som nation og som mennesker?

Annonce

Fællesskabet frem for konflikten

Umiddelbart lyder han som et menneske, der drives frem med holdninger som brændstof. Selv mener han ikke, at han er mere holdningsmenneske end andre.

- Jeg har holdninger til mange ting, men jeg er ikke frembrusende med dem. Det hænger også sammen med min position som semi-offentlig person. Så holder man sig måske lidt tilbage.

- Jeg er nok mere et konsensus-menneske, der har det bedst, når folk omkring mig har det godt. Jeg søger ikke konflikten, jeg søger fællesskabet. Det er der, jeg trives. Og det er også det, der bærer i dette projekt med indsamlingen, hvor danskerne, forhåbentlig da, står sammen og bidrager til en god sag.

Annonce

Politikerne må på banen

Uanset hvilken etikette, der sættes på ham, har Jesper Nøddesbo under alle omstændigheder skarpslebet sin tunge i netop den gode sag, han har kastet sig ud i med indsamlingen til Lukashuset.

- Jeg fatter ikke, hvorfor vi som samfund lader det være så svært at drive et sted som Lukashuset. Og jeg fatter ikke, at vi i et velfærdssamfund som vores ikke kan tage hånd om familier, der rammes så hårdt.

Samfundsøkonomisk virker det også ufornuftigt, mener han.

- Tager man ikke hånd om dem, når de står midt i deres kaos, må disse fædre og mødre og søskende nødvendigvis blive ramt af eftervirkninger, som det næppe er billigere at håndtere. Jeg tror, det bliver en stor regning på langt sigt.

- Det er ulækkert at sidde her og tale om økonomi i sådan en sammenhæng, men det er desværre det, det handler om. Forhåbentlig kommer der snart nogle politikere på banen og får taget hul på denne problemstilling. Den er alvorlig, og den er umenneskelig for de familier, der bliver ramt, siger Jesper Nøddesbo.

Annonce
Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Dorthes 15-årige datter blev fundet død på sin efterskole: - Da de nævnte, at det var Sanja, rejste jeg mig, gik ind i stuen og skreg helt vildt

Navne For abonnenter

Stine fra Landmand søger kærlighed sagde ja til Niels hjemme i haven: - Der er ikke nogen af os, der passer ind på et slot eller i en kirke

EfB

Jeppe Højbjerg: Jeg er bekymret for EfB’s fremtid

Esbjerg For abonnenter

Aleksander udsatte sig selv for smerte, da han brugte en lighter og en tøjklemme til at brænde et 30 centimeter motto på sin venstre arm: - Det blev nærmest en slags hjernevask

Hundredvis af ben amputeret, mulige dødsfald og topchef fyret med millionhåndtryk: Det her skal du vide om skandalesagen

Varde

Tidligere byrådsmedlem står frem og retter kritik mod kommunen i sag om mulig svindel med kommunale midler

Kultur For abonnenter

Da han blev fyret og havde kærestesorger, var det klubben, der samlede ham op: Hother er biker for life

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Esbjerg

Mystisk blomstertyveri: Alle friske skud fra Eriks havekrukker klippet af – gerningsmænd jagter måske farlig rus

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

EfB For abonnenter

EfB lukkede sæsonen med dødkedelige 94 minutter og 2-2 mod Jammerbugt: Mareridtet er forbi – eller er det?

Kultur For abonnenter

Succesforfatterens triste ungdom: Mobberi på seminariet kom til at præge hele hendes liv

Billund

Maria deler sin overvægt ærligt på sociale medier - også når det går den forkerte vej: - Jeg har altid spist, når livet gjorde ondt

Annonce