Annonce
Nordtyskland

Hospitaler lover: Flensborgs kvinder kan stadig få hjælp til abort

Den ene af parterne i Flensborgs sygehusfusion er en katolsk organsation, der afviser frivillige aborter. Katolikkerne driver Malteser-hospitalet i Flensborg. Arkivfoto: Michael Staudt.

FLENSBORG: Også fremover skal kvinder have hjælp, hvis de bliver uønsket gravide. Denne hjælp kan efter den nødvendige rådgivning omfatte svangerskabsafbrydelse. Det lover Wolfgang Boten, der er bestyrelsesformand for Diakonisse-Hospitalet i Flensborg i en pressemeddelelse.

Hospitalet er en af de to partnere bag det kommende supersygehus, der åbner i Flensborg i 2026. Den anden part er det katolske Malteser-hospital, der afviser at gennemføre aborter, med mindre morens liv er i fare. Derfor vil fusionssygehuset heller ikke tilbyde aborter.

- Fra maltesernes synsvinkel er beskyttelse af liv et centralt anliggende. Det gælder specielt der, hvor det er mest skrøbeligt, nemlig i begyndelsen og ved afslutningen, forklarer Wolfgang Boten sin samarbejders bevægegrunde.

Den fremtidige bistand i forbindelse med uønsket graviditet skal tilbydes i samarbejde med familierådgivningen Pro Familia, kommunen, delstaten og praktiserende læger. Socialminister Heiner Garg har desuden luftet muligheden for en offentlig abortklinik.

Repræsentanter for kommune, familierådgivning og begge sygehuse mødes mandag til et dialogmøde med overborgmester Simone Lange.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Annonce