Annonce
Haderslev

Hospitalkirke runder 450 år: Der var engang, da sygeplejersker bar beboerne i kongestol

Gæsterne nød solen, inden fødselsdagsfesten for Hertug Hans Kirke gik i gang. Foto: Michael Mogensen
Hertug Hans Kirke har fra sin grundlæggelse været kirken for de små, de syge og de svage.

HADERSLEV: For nogle dage siden var der bisættelse af en ældre kvinde i Hertug Hans Kirke på Sønderbro.

Kvinden havde været sygeplejerske og ansat i hospitalet, der var nabo til kirken, og som lukkede i 1983, da det fungerede som plejehjem.

På det tidspunkt boede der 19 ældre kvinder, og da bygningen var uden elevator, hvad gjorde personalet så, når de ældre og svagelige beboere skulle op på første sal?

De bar dem i kongestol op ad trapperne.

Annonce
Sognepræst Kirsten Münster bød velkommen og fortalte historier om hospitalet på Sønderbro, der endte sine dage som plejehjem i 1983, da det blev erstattet af Frederik den IX's Plejehjem. Foto: Michael Mogensen

Et gammelt hus

Sådanne episoder, der i dag havde medført en påtale fra arbejdstilsynet, var en historie, sognepræst Kirsten Münster kunne fortælle, da Hertug Hans Kirkes 450 år blev fejret.

Til en så rund dag bliver der ikke råbt hip-hip hurra. Fødselsdagen blev indledt med salme, der passede bedre til kirken, der er resultatet af hertug Hans den Ældres optagethed af reformationen, "Kirken er et gammelt hus".

Kirkens historie, der begynder i 1569, var fra begyndelsen knyttet til de svage, de syge, de trætte, de tunge og de gamle - som den lå der lige foran bakken, der førte op til den mere prangende domkirke. For de, der ikke havde kræfterne til den tur, skulle også høre ordet.

Reformationen udryddede stort set katolicismen i Danmark, og den omsorg for samfundets svage, som munke og nonner hidtil havde udført, skulle finde nye rammer.

Kirken blev indrettet efter filosofien hos reformationens ophavsmand, den tyske munk Martin Luther. Den er simpel og enkel, ikke en kirke for processioner, men ligner snarere en foredragssal.

Domorganist Henrik Skærbæk Jespersen sad ved orglet, da salmen "Kirken er et gammelt hus" indledte 450 års fødselsdagen. Foto: Michael Mogensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Vej spærret: Store mængder regn giver problemer i Kolding

Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Esbjerg

Video: Molboarbejde med massive vandmasser: Bilka-kryds oversvømmet da store regnmængder blev pumpet i ring

Annonce