Annonce
Sønderborg

Hotel Alsik er Sønderborgs ny vartegn

Hotel Alsik som det tager sig ud op til åbningen 6. maj.Foto: Timo Battefeld
Det er kronen på et stort bygningsværk, når Hotel Alsik på havnen i Sønderborg mandag står klar til at tage imod gæster i 190 værelser, tre restauranter og med Nordeuropas største spa- og wellness-afdeling.

SØNDERBORG: For mere end en halv snes år siden fostrede fantasifulde og fremsynede mennesker i Sønderborg ideen om et nyt Byens Havn med modernistiske bygninger i stål og glas langs den nordlige havnepromenade som en slags nordlig modtræk til den historiske del af byen med slottet syd for Christian X Bro.

Ingen ringere end den verdensberømte canadisk-amerikanske arkitekt Frank Gehry lagde navn til projektet med kubistiske og kantede bygninger, der lå skævt på hinanden hen ad havnekajen. Mesteren selv var på besøg og blev sejlet rundt i Alssund for at se det, der kunne blive et smukt arkitektonisk værk.

Byens Havn i Frank Gehrys streg fik dog ikke nogen nem start. Finanskrisen satte ind. Der var langt mellem investorerne, hvorimod de hånlige bemærkninger fra en enkelt nabokommune eller to om Sønderborgs storhedsvanvid ikke lod vente på sig. Lejlighedskomplekset Havbo ved broen blev bygget under protest fra beboerne i de gamle fiskerhuse bagved. De mente, at den flunkende hvide bygning ville blive den eneste i Gehry-projektet, der ifølge kritikken blot blev brugt til at ødelægge havne-miljøet og i hvert fald ikke bidrog til nogen forbilledlig udvikling af arkitekturen. Ewers pakhus forfaldt, og kommunen fik mange verbale klø, da den erhvervede det for ti millioner kroner i et mageskifte for at lade det indgå i udviklingen af Byens Havn. Pakhuset er nu en del af multikulturhuset.

I sommeren 2015 meddelte Bitten og Mads Clausens Fond, at parterne ville skyde de nødvendige 600 millioner kroner i opførelsen af Hotel Alsik i 18 etager med 190 værelser. Et vandland blev droppet, hvorimod hotellet skulle have et gigantisk spa- og wellness-område - det største i Nordeuropa. Siden er det gået slag i slag. Hotellet er opført de sidste tre år med Enggaard som hovedentreprenør. Mandag 6. maj slår det officielt dørene op for gæster.

- Det er en god fornemmelse, efter at have været med til at træffe så mange beslutninger, at hotellet nu står færdigt. Det overgår forventningerne og fantasien. Det færdige resultat viser, det var det rigtige, vi gjorde, siger formand for BMC fonden, Peter Mads Clausen.

Annonce

Alsikst

Bitten og Mads Clausen Fond har skudt 650 millioner kroner i byggeriet af Hotel Alsik på nordhavnen i Sønderborg. Hotellet rummer 190 værelser, tre restauranter og 4500 kvadratmeter spa- og wellnessfaciliteter med egen cafe. Restauranter og spa er åben for udefra kommende gæster. Hotel Alsik er del af udviklingen af Byens Havn med lejlighedskomplekser, kontordomiciler, multikulturhus og kollegie på havnen. Som det næste kommer endnu et kontorhus og et mindre lejlighedskompleks, der er med til næsten af fuldende havneprojektet i arkitekt Frank Gehrys streg. Sønderborg kommune har skudt trecifrede millionbeløb i byggemodning og infrastruktur. Virksomhedsdomiciler og hotel skaber hundredvis af arbejdspladser. Tyske Rimc driver Hotel Alsik, hvis direktør Henrik Bille Pedersen er hentet i Aarhus. Turist- og formidlingsvirksomheden tyske Steigenberger markedsfører Alsik syd for grænsen, hvorfra en stor del af wellness- og spagæsterne ventes at komme. Se alsik.com

Beton og vandgang

I november 2015 blev der taget første spadestik til Hotel Alsik, der først da fik sit officielle navn. Det er synonymt med en kløverblomst og kan også tolkes som noget innovativt. I sommeren 2016 blev fundamentet støbt, da 8000 ton beton under talrige natlige kørsler blev fyldt i hullet i havnekajen, hvor tykke jernrør var lagt ned til at holde sammen på det hele. Det var sidste gang, man kunne kigge ned i hullet i havnekajen. De følgende måneder skød Hotel Alsik op ad jorden.

Der var dog fortsat prøvelser undervejs. Under stormfloden i januar 2017 var vandet i Alssund ti centimeter fra at gå ind over havnekaj og bolværk og fylde fundmenthullet under Hotel Alsik op. Var det sket, havde det været en katastrofe. De byggeansvarlige bed negle hele natten. Senere kom der vandskader som følge af fugt i huset, og væg- og betonelementer måtte udskiftes.

Alsik skød op etage for etage. Undervejs begyndt spa- og wellnes-bygningen at tage form. Gigantiske kraner og store partier badeværelser sejlet ind med skib fyldte hotelgrunden i Nørre Havnegade.

Kok af Guds nåde

2017 kom det frem, at "kok af Guds nåde," sønderjyden Jesper Koch skulle skabe gastronomien i Hotel Alsiks tre restauranter Alsik, Freia og Syttende - den sidste ligger på 17. sal. Der var fuldt hus, når der blev budt inden for i betonkonstruktionerne med smagsprøver på kokkens kunnen. Folk har fulgt byggeriet både ved at kigge ind gennem hegnet, og så snart det kunne lade sig gøre at komme inden for.

Nu er sidste sten og betonelement lagt i Alsik, som allerede har modtaget gæster fra hovedsponsoren Danfoss. Hotellet i stål og glas med udsigt over Alssund og alle muligheder for motion og velvære i spa-delen står klar til at byde inden for. Der bliver ikke noget snore-klip af officielle gæster, men Byens Havn indvies officielt 28. juni for at markere, der var hold i storhedsvanviddet i den alsiske hovedby.

Foyeren slår officielt dørene op for gæster mandag 6. maj.Foto: Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Det handler om et ordentligt arbejdsmiljø

Når jeg som medlem af økonomiudvalget har valgt offentligt at gå i rette med Mogens Rerups adfærd, er det for at beskytte vores medarbejdere mod psykisk dårligt arbejdsmiljø og for at tydeliggøre over for medarbejdere, at de har retten til at sige fra over for enhver adfærd, der kritiserer og krænker. Denne sag handler om at sikre et ordentligt arbejdsmiljø bag det arbejde, der sker i forvaltningerne. HK og Dansk Socialrådgiverforening har henvendt sig til Haderslev Kommune og er medunderskriver af brevet, idet begge fagforeninger har udtrykt bekymring for deres medlemmers ve og vel. Desværre har konflikterne stået på i årevis og er kørt i hårdknude, og der er tale om et langvarigt pres på en personalegruppe og af medarbejdere og ledere, der fortsat kan se, at de bliver hængt ud med navns nævnelse til social udskamning på sociale medier. Partsrepræsentanters rolle er at føre sag på borgeres vegne og at varetage borgerens interesser. Det kræver et samarbejde for at få et ofte kompliceret sagsforhold til at gå op, som de fleste har en gensidig interesse i. Kommunen kan afvise en person som partsrepræsentant, hvilket sker i så sjældne tilfælde, at jeg ikke i andre situationer har hørt om dette i Haderslev Kommune. Det sker kun, hvis partsrepræsentanten tilsidesætter borgerens egne interesser i sagen, eller hvis vedkommende optræder truende eller voldeligt over for myndighedspersoner. Brevet til de kommunalt ansatte er det politiske budskab om, at vi tager arbejdsmiljøet seriøst. I brevet er der samtidig en opfordring om at styrke dialogen på arbejdspladsen, så ingen medarbejder skal føle sig alene i konfliktfulde situationer.

Esbjerg

Brev sendt til to ministre: Esbjerg Kommune beder staten om hjælp til oversvømmelser

Annonce