Annonce
Rejser

Hotelanmeldelse: The Turbine Boutique Hotel and Spa i Sydafrika gør dig glad i låget

Dette er måske den vinkel, hvorfra hotellet ser mest almindeligt ud. Foto: The Turbine Boutique Hotel and Spa
Det femstjernede The Turbine Boutique Hotel and Spa i Knysna, Sydafrika, er et ombygget kraftværk. Middagen indtages mellem turbiner og tykke rør i stærke farver.
Annonce

Om rejsen

Rejser var inviteret af The Turbine Boutique Hotel and Spa og Visit Knysna, som sørgede for overnatninger.

Det kan være svært at koncentrere sig om at tjekke ind på The Turbine Boutique Hotel and Spa i Knysna i Sydafrika. Der er simpelthen for meget sjovt og pudsigt, der fanger øjet, hvor end man kigger hen.

Bag receptionisten et stort panel med måleinstrumenter. Ved indgangen et glasgulv, hvorfra man kigger ned på tykke rør, som var man på en fabrik. Rå vægge i kontrast til en rød veloursofa. En trappe, der ender i en hvid væg. Overalt kontraster på en måde, man ikke ser andre steder. Råt og forfinet i en skøn blanding. Det kan se ud, som om dekoratører med rødder i flowerpower-tiden er blevet sluppet fri her.

Det femstjernede hotel må være et af Sydafrikas mest specielle hoteller og en lækkerbisken for arkitekter, ingeniører, teknikfreaks, indretningsarkitekter og almindeligt nysgerrige gæster. Bygningen er et tidligere kraftværk, og turbiner, rør, metaltrapper, instrumenter osv. er bevaret. Af samme grund er der ”kun” blevet plads til 26 værelser, som så at sige er puttet ind, hvor der nu var plads. Det indebærer også, at ingen værelser er ens, og på dem alle finder man en eller anden form for udsmykning eller installation, der peger tilbage til bygningens fortid.

Annonce

Værelse 002

Alle værelser har foruden nummer også et navn. 002 hedder The Bakhaya Bella (fra xhosa: Det Smukke Hjem) er et standardværelse med en lukket terrasse med et bord og to stole. Værelset er holdt i lyse farver med trægulv og skrivebord og stol i herregårdsstil. Kuffertbænken er kæmpe stor, og der er tilmed plads til tasker eller endnu en kuffert under den. Smart og godt tænkt. Tøjet kan anbringes i to klædeskabe.

The Island Café er uformel, men det kulinariske niveau højt. Stolenes farver matcher farverne på de mange rør, der snor sig rundt i bygningen. Foto: Søren Thorup

Blandt faciliteterne er espressomaskine, sikkerhedsboks og hårtørrer. Badeværelset optager tæt på en tredjedel af det samlede areal. Her er to håndvaske og en stor brusekabine helt i hvidt. Det mørkere trægulv bløder op og giver rummet et eksklusivt udtryk.

Annonce

Restauranter

Hotellet har to restauranter, The Island Café og The Gastro Pub - begge med mulighed for udeservering. Vi spiste to aftener i hovedrestauranten, The Island Café, hvor morgenmaden i øvrigt også serveres. Og som på andre restauranter mellem Cape Town og Knysna forbløffedes vi over prisniveauet. Hovedretter koster mellem 45 og 81 kroner, forretter 27-43 kroner og desserter 23-27 kroner. Og jeg minder lige om, at vi taler om en femstjernet hotel.

The Turbine Boutique Hotel and Spa

TH 36 Sawtooth Lane,

Thesen Islands, 

6571 Knysna, Sydafrika,

turbinehotel.co.za.

Første aften har jeg kig på en af de dyrere hvidvine til omkring 90 kroner - ikke pr. glas, men for en flaske - men tjeneren anbefaler en anden til den valgte fisk. Så vi ender med at dele en sauvignon blanc til 51 kroner. Fortrinligt valg.

Det er næppe en overdrivelse at påstå, at hotellet - her The Island Café - er et af de mest specielle i Afrika. Indretningsarkitekterne har haft det sjovt. Foto: The Turbine Boutique Hotel and Spa

The Island Café kan man ikke undgå at blive glad i låget over at besøge. Stolene har sæder i blå, gul, grøn og rød og ligner loppefund. Men der er også gennemsigtige stole, som til forveksling ligner Philippe Starck-design i klar plastic. Man kan vælge at gå all in, siden man nu befinder sig i et tidligere kraftværk, og bede om et bord mellem store turbiner og rør i stærke farver. Tro mod historien har rørene samme farve, som da varmt og koldt vand løb igennem dem. På en planche kan man se, hvad hver enkelt af de 12-14 forskellige farver betød. Praktisk, når man skulle finde fejl, lækager osv.

Annonce

Nordmand ændrede øen

Hotellet ligger på Thesen Island, som er forbundet til fastlandet med en bro. Nordmanden Charles William Thesen flyttede med sin familie til Knysna i 1870. Senere købte han Paarden Island, hvor køer gik frit rundt og græssede. Han ændrede navnet til det nuværende og etablerede et savværk. Senere også kraftværket, hvor han kunne udnytte savsmuld fra savværkets mølle samt overskydende træ.

Standardværelse. Alle 26 værelser og suiter er forskellige i indretning og størrelse. Etableringen af hotellet var en del af et stort projekt, der skulle gøre Thesen Island i Knysna-lagunen til et beboelsesområde og eksklusivt shoppingområde rundt om marinaen. Foto: The Turbine Boutique Hotel & Spa

Thesen Island er i dag et eksklusivt område med cirka 600 huse og lejligheder, butikker, museum, kanaler og broer, der forbinder 19 mindre øer.

Annonce

Pris

Standardværelse (dobbelt) inklusive morgenmad fra cirka 680 kroner. I højsæsonen dog flere hundrede kroner dyrere.

Overnatning foretaget 2.-4. februar 2020.

Corona og rejser

Som følge af coronakrisen kan nogle af oplysningerne i vore rejsereportager være uaktuelle. Det gælder for eksempel rejserestriktioner, flyforbindelser og åbningstider. Vi er dog sikre på, at artiklerne stadig kan tjene som inspiration til rejser lidt ud i fremtiden.

Parti fra receptionsområdet. Gennem glasgulvet kigger man så at sige ned i bygningens fortid. Fordi turbiner, rør og andre installationer er bevaret, har arkitekterne måttet forme værelser og fællesarealer ud fra, hvad der var plads til. Alle 26 værelser er forskellige i størrelse og design. Foto: The Turbine Boutique Hotel and Spa
Det er nærmest en opdagelsesrejse at finde frem til sit værelse, og undervejs må man flere gange stoppe op for at betragte opsigtsvækkende detaljer, installationer og instrumenter fra dengang, bygningen rummede et kraftværk. Foto: The Turbine Boutique Hotel and Spa
Det er næppe enoverdrivelse at påstå, at hotellet - her The Island Café - er et af de mest specielle i Afrika. Indretningsarkitekterne har haft det sjovt. Foto: The Turbine Boutique Hotel and Spa
The Island Café, hotellets hovedrestaurant, har delikate sager på menukortet, og for en dansker er det rørende billigt at spise her. Alternativt kan man spise på den endnu mere uformelle The Gastro Pub, som også er et populært vandingshul for lokale, der bare skal have en øl eller cocktail. Foto: The Turbine Boutique Hotel and Spa
Det er nærmest en opdagelsesrejse at finde frem til sit værelse, og undervejs må man flere gange stoppe op for at betragte opsigtsvækkende detaljer, installationer og instrumenter fra dengang, bygningen rummede et kraftværk. Foto: The Turbine Boutique Hotel and Spa


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: En typisk minkavler får udbetalt over 11 millioner kroner - se tallene her

Annonce