Annonce
Ringkøbing-Skjern

Hoteller må fyre personale, droppe husleje og mister millioner: - Det er rent ud sagt en katastrofe

Der er ikke meget at smile over for tiden for hoteldirektør Brian Madsen. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Krisen kradser hos hoteller og restauranter landet over, og Vestjylland er ingen undtagelse. Flere tyr til mad ud af huset, men det betyder ikke noget i det store billede.

RINGKØBING-SKJERN: Huslejen bliver ikke betalt, personalet er sendt hjem eller fyret, hotelværelser er tomme, restauranten er lukket, og ordrebogen er tom.

Det kunne være virkeligheden hos et hvilket som helst dansk hotel i øjeblikket. Men i dette tilfælde er der tale om Hotel Fjordgården i Ringkøbing, Bechs Hotel i Tarm og Hotel Skjern.

Krisen kradser, og den koster flere millioner kroner for de tre hoteller.

Direktør på Hotel Fjordgården Brian Madsen har ikke gjort tabet endeligt op, men opholder han de aflyste begivenheder med indtægten på samme tidspunkt i de seneste år, vil han skulle skrive et syvcifret beløb.

- Jeg vil tro, vi ender med et tab på 4-6 millioner kroner med aflysninger og ordrer, der mangler i ordrebogen frem til juni. Jeg har annulleret for 2,5-3 millioner kroner indtil videre. Det samme mangler jeg i ordretilgang, og så mangler vi også meromsætningen, som kommer, når gæsterne først kommer. Her taler vi drikkevarer og alt det, gæsterne køber under deres ophold, siger Brian Madsen, der ikke vil kunne betale huslejen i et stykke tid:

- Det kan vi simpelthen ikke, så det er ikke en mulighed at betale den. Det er heldigvis bestyrelsesformanden, Bent Stubkjær, der ejer bygningerne. Derfor falder der heller ingen husleje i det næste lange stykke tid.

Annonce

En katastrofe

Også hos Bechs Hotel i Tarm spidser situationen til. Indehaver Finn Larsen fortæller, at han indtil videre har mistet 1,3 millioner kroner i omsætning i marts.

- Det er rent ud sagt en katastrofe. Selskaber bliver annulleret. Værelser bliver annulleret. Det hele bliver annulleret, siger Finn Larsen og tilføjer:

- Men det er ude af vores hænder, og jeg er langt fra den eneste. Alle mine kollegaer har det på samme måde. Vi er inde i noget, vi ikke selv er herre over.

På Bechs Hotel var der onsdag morgen syv gæster, men Finn Larsen forventer, at de fleste tjekker ud, når de kun kan få leveret mad på værelset, efter det tirsdag klokken 10 blev forbudt at modtage gæster i en restaurant. Fodbuddet gælder foreløbigt frem til den 30. marts.

Forretningsgrundlag er væk

På Hotel Fjordgården tjekkede otte ud af hotellet onsdag morgen, mens der frem til torsdag morgen blot vil være to overnattende på hotellet.

- Jeg har ikke andet end tid i øjeblikket. Der er ingenting tilbage. Der er ingen gæster. Restauranten er lukket fra i dag, siger Brian Madsen.

Hotel Skjern vurderer, at den mister 200.000 kroner i ugen i øjeblikket.

- Det er en ringe trøst, men vi er i samme båd som alle andre i branchen. Det er lige meget, om du er et stort hotel i København, Noma eller et lille i Vestjylland, så er det det samme. Alt forretningsgrundlag er væk. Torsdag forsvandt 90 procent af alt, vi havde i bogen. Da grænsen lukkede lørdag, røg de sidste ti procent, og april begynder også at lukke ned. Der er intet tilbage, siger Christian Rasmussen, der er medejer af Hotel Skjern og Restaurant Stuen th.

Sender personale hjem

I en medlemsundersøgelse lavet af HORESTA, brancheorganisationen for hotel-, restaurant- og turisterhvervet, har 74 procent svaret, at de enten har afskediget medarbejdere eller planlægger at gøre det.

Det har Finn Larsen, indehaver af Bechs Hotel, også set sig nødsaget til. Han har én kok i arbejde foruden ham selv.

Brian Madsen, direktør på Hotel Fjordgården, har efter eget udsagn sendt 95 procent af personalet hjem. Tilbage er kun ham selv, receptionschefen og de kokkeelever, som han ikke må sende hjem.

Dog sker hjemsendelsen hos Fjordgården uden tab for de ansatte.

- Vi holder hånden under vores ansatte. Det har bestyrelsen besluttet, for vi håber, vi får brug for dem igen lige om lidt. Så de er sendt hjem på den lønaftale, der er lavet for hoteller og restauranter, hvor vi får 90 procent i lønkompensation. Det betyder, at alle er gået hjem med fuld løn, siger Brian Madsen.

Hotel Skjern har sendt personalet på ferie i et par uger. Ud af 25 ansatte er der tre på arbejde inklusiv Christian Rasmussen.

Fjordgården mangler Vestas-kunder

De manglende overnatninger skyldes ikke nødvendigvis, at Hr. og Fru. Danmark holder sig på egen matrikel i disse tider. Det er i høj grad også en konsekvens af, at områdets virksomheder kører på lavt blus og ikke har udenlandske ansatte forbi i øjeblikket.

- Vestas er vores største kunde. Erhvervsovernatninger er i dag Fjordgårdens overlevelse. Det er det, vi lever af, siger Brian Madsen og supplerer:

- Min forventning er, at privatmarkedet reagerer hurtigere end erhvervsmarkedet, for folk vil forhåbentlig ud at spise igen og ud at have en oplevelse igen, når det her er ovre. Vi er rigtig meget afhængige af Vestas og alle de store kunder. Jeg tror, der går lang tid, inden vi ser Vestas invitere kinesere, italienere og spaniere herop på uddannelse og ophold. Der tror jeg, vi skal langt efter sommerferien, inden det sker.

En stakket frist

Mange hoteller og restauranter har set sig nødsagede til at sadle om nu, hvor de ikke længere må have åbent i restauranten. Derfor er flere steder begyndt at tilbyde mad ud af huset.

Men det varmer lige så meget som at tisse i bukserne. På et tidspunkt bliver det koldt igen, forklarer Christian Rasmussen.

- Vi holder åbent for take-away, og vi oplever utroligt stor tilslutning. Folk bakker op og er glade, og det er fantastisk, men det er bare ikke nok. Jeg tror ikke, folk forstår, hvor presset branchen er. Det virker udadtil som om, at take-away er en løsning, men det er det bestemt ikke. Det er midlertidigt. Det er en stakket frist, siger Christian Rasmussen, medejer af Hotel Skjern og Restaurant Stuen th og tilføjer:

- Vi kan måske lige holde til det i nogle få uger og holde omkostninger nede ved at sælge ud af varelageret, men det kan simpelthen ikke drive forretningen.

Også hos Bechs Hotel er mad ud af huset en måde at få gjort kål på alt det mad, som hotellet ellers ville brænde inde med ovenpå de mange aflysninger.

- Vi bliver ved med at køre med take-away. Vi kan se, at folk støtter os så meget, som de kan ved at hente mad. Vi overvejer at begynde at lave drive-ind, så folk kan køre forbi den store sal og få maden direkte i bilen. Jeg havde 80 gange mad ud af huset, siger Finn Larsen.

Kan det betale sig?

- Hvad skal vi ellers gøre med vores varebeholdning? Vores frysere er fyldt op. Jeg havde 1200 aflysninger i sidste uge.

Hotel Fjordgården begynder også at lave mad ud af huset. Hotellet har alligevel råvarerne til det, og de fem kokkeelever skal beskæftiget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce